Ben başkanlık sisteminden yanayım, ama terörün zirve yaptığı bu dönemde konuşulmasının ertelenmesini doğru buluyorum.
Anayasa konusu da öyle. Yeni anayasa gerekli ama ortam terörü konuşmamızı gerektiriyor. Teröre çare aramak için gerekli birlikteliği zayıflatacak her şey beklemeye alınladır.
Bir hedefe ulaşmak için yola çıkan iki kişinin, sağlıklı bir biçimde yolu bitirebilmesi birbirinin nasırına basmamasıyla mümkündür.
Başkanlık sistemi deyince; çıldıran insanlar var.
Dört gün bindiğim taksinin şoförüne; “Terör konusunda ne düşünüyorsun?” diye sordum. Adam , “Ne terörü?” dedikten sonra devam etti. “Terör merör yok, beyefendi ! Başkanlık tartışma savaşı var. Cumhurbaşkanı istifa etsin! Çekilsin! Terörün damlası kalmaz” dedi.
Dedi de hiç beklemediğim bir şey söylemiş oldu. Bu çok uçtan acayip bir konuşma ama, “Seni başkan yaptırmayacağız!” Sözlerini ortaya atan Selahattin Demirtaş’tan sonra aynı sözleri, Kılıçdaroğlu da kullandı.
Yani sonuç alınması zor olan bu konuyla uğraşmanın zamanı değil.
Terör konusuna bütün ülke olarak odaklanmamız gerekiyor. Bu da gereksiz tartışmalardan kaçınarak, cevap gerektirecek, rahatsız edecek konuşma şekillerinden uzak durarak işe başlamak ve sürdürmekle olur.
Ünlü politikacılardan, İngiliz siyaset adamı Churchill’in; “Geçmişin olumsuzluklarını günümüze taşımak, hem günü hem de geleceği bozar!” şeklinde bir sözü olduğunu anımsıyorum.
İkinci Dünya Savaşında Almanya Fransa’yı perişan etti. 1944 yılında savaş bitti 12 yıl sonra ortaklık kurdular. Bugün birlikteliklerini yürütüyorlar. Bizim partiler arası anlaşmazlıklarımız bile sanki kan davası. Olmadık bir yerden bir şey çıkarılıyor. Üzerinde acayip duruluyor. Akıllı olmak gerekiyor. Ülke hak etmediği bir yangının içinde. Gencecik değerlerimizin tabutunun gelmediği gün yok.
Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere bütün idarecilerden, bütün politikacılardan bilhassa muhalefetten rica ediyorum. Söylemlerinizde kırıcı sözcüklerden vaz geçin. Çözüm üretilmesi çok zor problemler içinde olduğumuz ayan beyan açık.
“Birlikte olunması gereken zaman içindeyiz” demeyen yok. Birlikte olunması için gereken tavrı alan da yok. Önce şu, “Birlikte olunması gereken tavrı” lütfen alın. Arkasından çözüm gelebilir.
En güzel günler sizlerin olsun.