Aile hekimliği Pilot Uygulaması Hakkındaki Kanun gereği aile hekimi olarak tercihini kullanarak işyerini açan aile hekimlerinin yanında çalışan sekreter, şoför, temizlik elemanı gibi çalışan kişilere yapılan ücret ödemelerinde, işyeri için ödenen kira ödemelerinde ve esnaf muaflığından yararlanan işletmelerden alınan mal ve hizmet karşılığında yapılan ödemelerden Gelir Vergisi Kanunu uyarınca vergi kesintisi yapılıp yapılmayacağı yasanın çıktığı günden bu yana tartışma konusu oldu.
Bu konu ile ilgili 26.08.2010 tarihinde yayınlanan 275 sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yapılan açıklamalar gereği aile hekimleri yanında çalışan sekreter, şoför, temizlik elemanı gibi çalışan kişilere yapılan ücret ödemelerinde, işyeri için ödenen kira ödemelerinde ve esnaf muaflığından yararlanan işletmelerden alınan mal ve hizmet karşılığında yapılan ödemelerden ödemenin türüne göre % 5 den başlayıp % 15'e varan oranda vergi kesintisi yapıp bu vergiyi ödeme zorunluluğu getirilmiştir.
Tabidir ki bu yükümlülüğü yerine getirebilmek için aile hekimlerimizin muhtasar yönünden vergi kaydı yaptırmaları gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Bi tür kamu hizmeti gören ve yasa gereği aile sağlığı merkezine ait işyerlerinin giderlerini bakanlık tarafından ödendiği halde birde aile hekimlerine vergi yükümlülüğü getiren bu husus aile hekimleri tarafından dava konusu yapılarak vergi yükümlülüğünün kaldırılması talep edilmiştir.
Yargıya taşınan bu husus sonucu Danıştay Dördüncü Dairesinin 31.03.2011 tarih ve 2010/7413 esas nolu kararı gereğince yürütmenin durdurulmasına karar vermiş ve bu karara istinaden Gelir İdaresi Başkanlığı 27.06.2011 tarihinde 77 nolu Gelir Vergisi Sirkülerini yayınlayarak yukarıda bahsedilen ödemeler üzerinden vergi kesintisi yapılmaması gerektiğini açıklamıştır.
17.03.2014 tarihine kadar durdurulan uygulama bu tarihte son bulmuştur. Yukarıda bahsedilen yargı kararına Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından itiraz edilmiş, itiraz yine Danıştay Dördüncü Dairesi tarafından ele alınarak 09.10.2013 tarihinde verilen kararla davanın esas yönünden reddedilmesi hükmü gereğince aile hekimlerinin vergi ödemesi gerektiği karar altına alınmıştır. Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı bu yargı kararına istinaden, 17.03.2014 tarihinde 95/2014-2sayılı Gelir Vergisi Sirküsünü yayınlayarak aile hekimlerinin vergisel sorumluluklarının devam ettiğini açıklamıştır.
Sonuç olarak aile hekimlerimiz, faaliyet gösterdikleri yerin bağlı olduğu vergi dairesine başvuruda bulunarak vergi kaydı yaptırmaları ve faaliyetleri sırasında, yanında çalışan sekreter, şoför, temizlik elemanı gibi çalışan kişilere yapılan ücret ödemelerinde, işyeri için ödenen kira ödemelerinden ve esnaf muaflığından yararlanan işletmelerden alınan mal ve hizmet karşılığında yapılan ödemelerden Gelir Vergisi Kanunu uyarınca vergi kesintisi yaparak bu vergileri ödemek durumunda kalmışlardır.
Bu yasal yükümlülüğü yerine getirmeyen aile hekimleri hakkında Vergi Usul Kanunu uyarınca Özel Usulsüzlük cezasına maruz kalacaklarından aile hekimlerimizin bir an önce vergi kaydı yaptırarak vergisel yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerekmektedir.