ADD Çorum Şube Başkanlığında, Başkan Sayın Uğur Demirer’in başlattığı Çorumlu bilim ve sanat adamları, ozan, şair ve yazarlarla Çorumlu gençleri buluşturma programı çerçevesinde, 8 Aralık 2013 Pazar günü konuk yazar olarak konuştum. Yeni çıkan "DÜNYANIN EN BÜYÜK YALANI: SOYKIRIM" kitabımın tanıtımını yaptım.
Gençlerin pür dikkat dinlemesi, gayet bilgili ve bilinçli sorular sorması beni çok memnun etti.
Bu program Uğur Hocamızın gayreti ve gençlerin ilgisi ile inşallah uzun süre devam edecek. Daha doğrusu tanışılmadık kimse kalmayana kadar devam etmeli. Bugüne kadar Zülâl Kaya, Muzaffer Gündoğar ve ben tanıştık ve sohbet ettik. Bu etkinlik her hafta pazar günleri saat 12.00 olarak devam edecek. 15 Aralık Pazar günü roman yazarımız emekli eğitimci BAHRİ GÜVEN konuk olacak. Sizler de tanışmak buluşmak istediğiniz yazar ve şairleri Uğur Beye iletebilirsiniz.
*
Bu bağlamda Çorumlu genç kardeşlerime bir şeyler arz etmek isterim. ADD Başkanlığında her pazar saat 12.00’de bir yazar-şair-ozan-bilim adamı olacak değerli gençler!, Bir kere bunu bilin. Buna kendinizi ve arkadaşlarınızı alıştırın. Kalabalık olmaya çalışın. Hatta Uğur Hocamla temas edin, gelen konuğun eserlerini alıp okuyup ön bilgi edinerek katılın.
Buraya gelmek için özel davet-telefon beklemeyin. Burası herkese açık. Gazetede duyurulması herkese açık bir davettir. Büyük küçük, kadın erkek, genç yaşlı herkes gelebilir. Biliyorsunuz 18-19 yıldır bozulmadan süregelen “SANAT DOSTLARI” da böyledir. Herkese açıktır. Kimseye özel davet yapılmaz. Her ayın ilk cumartesi günü isteyen gelir. Bunu bir kez duydunuz mu tamam. Artık ömür boyu davetlisiniz. bu birinci kuralımız. İkinci kuralımız:
Kültür ve sanat sohbetlerimize asla siyaset katmıyoruz.
Bu, herkese ama herkese açık bir sanat dostları grubudur. Kayıtsız kuyutsuz, aidatsız herkes gelebilir. Bir tek bağımız var, gönül bağı. Ama siyaset yapmayız. Sazı olan sazıyla gelir, sözü olan sözüyle gelir. Birçok katılımcı arkadaşımız da sadece dinlemeye gelir.
*
ADD Başkanı Sayın Uğur Bey de, sanat dostları gibi düşünüyor. Başka ortamlarda ADD istediği siyaseti yapabilir. Fakat gençlerle her pazar 12.00’de yapılan ve yapılacak olan “Çorumlu gençlerin, Çorumlu şair-yazar ve bilim adamları ile tanışma ve sohbet toplantıları” tamamen kültür ve sanat içeren buluşmalar olacaktır.
Tamamen gençlerin yararlanması amacına yöneliktir.
Buradaki tek şartımız, siyasetten uzak olmak dedik ama zaten gelen konuklar da siyasetçi olmayacaktır. Bilim ve sanat adamı olacaktır.
Siyaseti ülkemizde yapmayan yok. Herkes yapıyor. Ayrıca siyasette tek noktada birleşilmesi (bilhassa) ülkemizde imkânsız hale getirilmiştir. Ama sanatta itişme-kakışma, sen-ben olmaz. Sanatın üstünlüğü de budur. Herkesi bir noktada buluşturur. Mesela; güzel bir heykele, güzel bir tabloya, güzel bir müziğe; etnik kökenimizle, siyasi görüşümüzle, parti anlayışımızla, tutuğumuz takımın renkleri ile mezhebimize, dinimize göre bakabilir miyiz? Bu soru bile düşünen her insana saçma geliyor değil mi?
Siyasette hep tartışma varken, sanatta hep hayranlık ve hayret vardır. Siyasette hep ben haklıyım derler. Sanatta çok iyi bir şey üreten şair, yazar, ozan, bilim adamı ve sanatkâr, “elimden bu kadar geliyor” diyerek boynunu büker ve susar. Hiç öğünmez. Halkın gözlerinde beğeni dolu hayran bakışları gördüğü zaman en büyük ödülünü almış olur. Ayrıca lafla iltifat etmenize bile gerek kalmaz.
*
Sanatta kötü ve ucube yoktur. Ancak, az iyi, orta iyi, iyi, daha iyi, daha daha iyi, çok iyi, çok çok iyi vardır. En iyi yoktur denecek kadar istisnadır. Çünkü sanatın sonu yoktur. En iyi de yoktur. Zira yarın mutlaka biri onun da, iyisini yapacaktır.
İşte sanat budur. Sanatta ve kültürde benlik yoktur. Yaptım oldu yoktur. Ben bilirim yoktur. Benim eserim en iyidir diye bir iddia asla yoktur. Çünkü sanatta, bilimde ve kültürde son nokta yoktur. Bizler o uzun-ince çizgiye sadece bir nokta koyuyorsak ne mutlu.
Herkese sevgiler ve saygılar.