2004 yılında getirilen bir düzenleme ile KDV dahil ticari işlemlerin belirli bir tutarı aşması halinde bu işlemlere ilişkin para hareketlerinin, banka, ptt veya finans kurumları aracılığı ile yapılması şartı getirilmişti. Bu gün itibari ile bu tutar 8.000'dır.
Dolayısı ile, Toplam tutarı 8 milyar Türk Lirasını aşan her türlü mal ve hizmet bedeli, avans, depozito, gibi ödeme ve tahsilatlar banka, ptt veya finans kurumları aracılığı yapılmalıdır.
Bu zorunluluk tahsilat veya ödemeye taraf olan ve her iki tarafta bulunan işletme içinde geçerlidir.
Tespit edilen tutarın üzerindeki işlemlerin tevsik zorunluluğundan kaçınmak amacıyla parçalara ayrılması kabul edilmemekte; aynı günde aynı kişi veya kurumlara yapılan işlemler de tek bir ödeme veya tahsilat sayılmaktadır.
Banka, ptt veya finans kurumları aracı kılınmak suretiyle; havale, çek, kredi kartı ve bu kurumlar aracılığıyla tahsil edilen senetler gibi bankacılık araçları kullanılarak yapılan ödemeler ve tahsilatlar karşılığında dekont veya hesap bildirim cetvelleri düzenlendiğinden tesvik edilmiş sayılmaktadır. Banka ve özel finans kurumlarının internet şubeleri üzerinden yapılan işlemler de aynı kapsamdadır.
Genel ve Katma Bütçeli İdareler, İl Özel İdareleri, Belediyeler ile bunların teşkil ettikleri birlikler, Kanunla kurulan diğer kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki mesleki kuruluşlara ait veya tabi olan veyahut bunlar tarafından kurulan ve işletilen müesseseler ile döner sermayeli kuruluşlar veya bunlara ait veya tabi diğer müesseseler tarafından yapılan ihale işlemlerine ilişkin yatırılması gereken teminat tutarları, belirtilen limiti aşsa bile bunlara ilişkin ödeme ve tahsilatların; banka, özel finans kurumları veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü aracı kılınarak yapılması zorunluluğu bulunmamaktadır.
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile ilave edilen aşağıdaki kurum ve kuruluşlarda yapılan ödeme ve tahsilat işlemlerinin de banka veya özel finans kurumlarınca düzenlenen belgelerle tevsiki zorunlu değildir.
-Sermaye piyasası aracı kurumlarında,
-Yetkili döviz müesseselerinde,
-Noterlerde,
-Tapu idarelerinde
yapılan işlemlere konu ödeme ve tahsilat işlemlerinin banka veya özel finans kurumları aracı kılınarak yapılması zorunlu bulunmamaktadır. Ancak tarafların vergi mükellefi olması halinde banka veya özel finans kurumları aracı kılınarak yapılması zorunluluğu ortadan kalkmamaktadır.
Türkiye’de mukim olmayan yabancılar da bu uygulamanın dışındadır. Ancak, Türkiye’de mukim olmayan Türk vatandaşları tevsik zorunluluğu kapsamındadır.
Bu hükümlere uyulmaması halinde her bir işlem için işlem tutarının % 5'i oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek bu tutar 1.060.000 TL'ye kadar çıkabilecektir.
Son yıllarda yapılan vergi denetimlerinde denetim elemanlarının bu hususa dikkat ettikleri ve işletmelere bu yüzden yüklü miktarda özel usulsüzlük cezası uyguladıkları izlendiğinden işletmelerin özellikle 8.000 TL'yi aşan ticari işlemlerini banka, ptt veya finans kurumları aracılığı ile yapmaları gerekmektedir.