Şimdi 7 Haziran Seçimlerine gelelim.
Gördüğünüz gibi bu seçimlerde de siyasi partiler aynı geçmişteki gibi hep halka MADDÎ YANİ PARASAL vaatlerde bulunuyorlar.
Bütün konuşmalar somut şeyler için. Atan atana, veren verene. Her gün duyuyorsunuz. Hiç birine itibar etmiyorum. Çünkü maddî şeyler değil, mânevî özellikler önemlidir.
BÜTÜN DÜNYADA MİLLÎ ŞEREF VE HAYSİYETLER HER ŞEYDEN ÖNCE GELİR. Elbette bizde de öyledir. Millî şeref ve haysiyetimizi zedeleyen kişi, kuruluş, zümre, parti veya iktidar bana her ay iki maaş verse gözümde değeri yoktur. Millî kimliğimden ve kişiliğimden, millî değerlerimden kaybederek, kazandığım milyarın gâvur parasıyla beş kuruş değeri olamaz. Şu son dönemde SİYASET ÜSTÜ OLAN BU DEĞERLER, ne yazık ki tartışılır hale geldiği için bu konuda yazmadan geçemedim.
Evet, ısrarla vurguluyorum. Millî ve dinî değerler siyaset üstüdür. Siyasete alet edilemez.
*
Bu önemli ve hassas kriteri yerinde bırakıp konumuza dönelim. İki yazımızda DEVLET VE TÜRKİYE BOYUTUNDA kısa bir tarih ve sosyolojik tespit yapmaya çalıştık. Yanılgılarım olabilir. Eleştirilerinizi saygıyla beklerim. Zira bir yerlerden alıp yazmıyorum. Öyle yapsa idim zaten mutlaka kaynaklarımı derkenar ederdim.
*
Bu günkü bölümde siyasi olarak değil, seçime bağlı olarak da değil, her zaman için geçerli olarak ÇORUM İÇİN YAPILACAK neler olabilir, bunları sayın yetkililerimize ve Çorum kamuoyuna sunmak istiyorum.
* * *
Çorum “BÜYÜK ŞEHİR BELEDİYESİ” olma hayâlleri kuruyor. Elbette kursun ve olsun. Kim istemez.
Ama bunun şart ve şekillerine haiz miyiz?
Rahmetli Turgut Özal zamanında başlayan KENTSEL DÖNÜŞÜM devam etmeli ve ediyor. Galiba tüm iller ve ilçeler olarak bütün Türkiye bu planlamaya uydu sanıyorum.
*
Belediyemizin Çorum’un güzelleşmesi için yaptığı çalışmalarını görüyoruz. Takdir ediyoruz. Parklar, bahçeler, havuzlar, kaldırımlar çok güzel oldu. Yeni nikâh salonu, Kültür Sitesinin yıkılıp yerine park yapılması Çorum’a katılan güzellikler.
Yine Belediyemizin birçok yazar ve çizerlerimizin kitaplarını basması, Çorum tarihine dair kültürel sempozyumlar yapması, spor etkinlikleri tanzim etmesi, turizm çalışmaları elbette takdire değer.
Bu hizmetlere ihtiyacımız var. Hayatta her şeyin ölçüsü cebimize ne girdiği değildir. Doğduğumuzda ilk gördüğümüz aile çevresi ne kadar önemli ise sokakta (şehrimizde) gördüğümüz her şey de çok önemlidir. ŞEHİR ve KÜLTÜR bir bütündür ve fertlerin aidiyeti olup kişiliğinde, kimliğinde çok önemli yeri vardır.
*
Bu konuda SEÇİMLE ALAKALI OLMAYARAK yakın gelecekte Çorum için yapılmasını tavsiye ve hayâl ettiğim düşüncelerim şunlardır.
-1- Çorum’un, caddesi, meydanı ve çarşısı yok.
-2- Çorum’un ilk çarşısı, Kubbeli Cami Karşısındaki KAPALI ÇARŞI ciddi bir tamirat ve tadilat istiyor.
(Yerine sekiz katlı bina değil, aynısı modernize edilip yapılmalı.)
-3- Zafer Çarşısı güzel.
-4- Altında Pazaristan bulanan demir konstrüksiyon yapı (Yunus Emre İş merkezi) tamamen kat otoparkına dönüştürülmeli veya yıkılıp yerine ALTI OTOPARK, ÜSTÜ ÇARŞI olmalı.
-5- (a)Gazi caddesi orta refüj kaldırılıp yukarı doğru tek gidişli olmalı. Araba park etmemeli. (Tüm dünya Büyük Şehirlerinde bulvarlarda araba park etmez)
(b) Yepaş ve Terminal istikametine, Alaybey sokağından ve Gazi Paşa İlkokulundan tek yön iniş olmalı.
-6- İnönü ve Gazi Caddesi her iki taraftaki binaların görünümü berbattır. Belediye, bu cadde üzerinde yapılacak binaları, şahısların keyfine bırakmamalı. Düzgün güzel ve komşu binalarla uyumlu proje tavsiye etmeli. (hatta zorlamalı)
-7- Sel sokağın devamı Sepetçi Sokak, Gazi 8 nci, 10., 12.,14.,16 ncı sokaklar; Maliye 1 ve Maliye 2 sokakları ve Azap Ahmet Cami sokağı (Ulu Camiye kadar) mutlaka trafiğe kapanmalı. Bu bölge şehrin tam göbeğidir. Her tarafta dükkânlar var ama halk gezemiyor. Park eden arabalar dükkânları kapatıyor. Alış-verişi olumsuz etkiliyor. Çocuk arabalı anneler gezemiyor.
-8- Çorum Halkı, Saat kulesi ile Çorum Park arasında 500 metreye sıkışmış durumda. Artık kaldırımlar yetmiyor, birbirimize çarpıyoruz. (Vallahi kavgalar çıkıyor) Hele eski SSK müdürlüğü önündeki durağın olduğu yerde kaldırım 1,5 metreye düşüyor.
-9- Yeni yol Mahallesi ile Yavru Turna Mahallesindeki yol güzergâhları dönerli tek yol olarak tanzim edilmeli ve trafik akışı sağlanmalı.
-10- Çirkin planlı binalara inşaat izni verilmemeli. Bütün binaların altı çarşı planına uygun olmalı. 36 m_ den küçük dükkâna izin verilmemeli.
-11- Ana caddelerde ve Bulvarlarda bina girişi arka sokakta olmalı. Üst kattaki işyerlerine çıkış ile cadde üzerindeki çarşı karışmamalı.
-12- Ana Caddelerde ve bulvarlarda cephesi 16 metreden küçük arsalara inşaat ruhsatı verilmemeli.
Küçük parseller Belediye nezaretinde birleşmeli. Böylece alt katları otopark olabilir.
-13- Dünyada sadece Çorum’a mahsus bir çirkinlik var. Ana caddelerde bütün asansörler ikinci kattan başlıyor. Hangi belediye ve nasıl bunlara nasıl ruhsat verdi hayret! (Mümkünse eski binalar için dönüşüm planı yapılmalı ve asansörler zemin kata inmeli)
-14- Bütün duraklara isim verilmeli. Bütün otobüs hatlarına numara verilmeli.
-15- Bütün duraklarda hayret edilecek bir terslik var. Bilet satış kabinleri otobüsün geliş yönünde. Yolcular gelen otobüsü göremiyor. Bu kabinler durakların öteki tarafına geçmeli. Bazı kabinler de ters duruyor. (Vilayetin önündeki gibi)
-16- Yürüyen merdivenli çarşılara ihtiyacımız var.
-17- Çorum’un büyük toplantı salonlarına ihtiyacı var. Ki tiyatro bile yapılabilmeli. (Madem Büyük Şehir Belediyesi olacağız)
-18- Çorum’un gezmişine ait ve halen yaşayan iz bırakmış değerli insanları var. Numara ile adlandırılmış sokaklara bu insanlarımızın adı verilmeli. Yaşayanların ismi onlar sağ iken verilmeli. (Daha önce verilmiş isimlerin kaldırılıp başka isim verilmesi çok yanlış bir uygulamadır. HIFZI VELDET VELİDEOĞLU ismi tekrar verilmeli. Yunus Emre tüm Millete mâl olmuş bir isimdir. Yunus Emre ismi ile İş merkezi ve cadde vardır. Çorumlu bir insanı kaldırıp Yunus Emre ismi verilmesi doğru olmamıştır.
-19- Bisiklet park yerleri çoğalmalı. (var ama yetersiz)
-20- Sayın Turan Atlamaz üç ayda bir İSTİŞARE toplantıları yapardı. İyi bir uygulama idi.
-21- Çorum’un yazan, çizen, düşünen entelektüel insanları var. Eskiden yetkili hizmetlerde bulunmuş şimdi köşesine çekilmiş değerli insanları var. Zaman zaman bunlarla toplantılar ve istişareler yapılmalı.
-22- Yollar ve kaldırımlar gelecek yıllar düşünülerek çok geniş tutulmalı. Bisiklet yolları, özürlü yolları ayrılmalıdır. (Gazi Caddesi tek yön olursa bisiklet ve özürlü yolu şansımız da olacaktır)
*
Gördüğünüz gibi belediyenin amelevî işlerle değil, şehrin görüntüsü, halkın rahatlığı, ticaretin gelişmesi, cadde ve çarşıların nefes alınır bir güzelliğe kavuşması, kültür ve sanat etkinlikleri gibi dünya kadar işleri var.
Halkın seviyesi, biner lira ikramiye verilerek, 25 santim asfalt yapılarak, içi-dışı fiyakalı lüks binalarda oturarak, pahalı otomobillere binerek artmaz.
Bunlar, maddî, niceliksel yani kemiyet özellikleridir ve dış görünüştür. Kişilere bir erdem bir kemâlat vermez.
Gülmeyi, resmi, müziği, kadın sesini, heykeli, fotoğrafı, radyoyu, televizyonu namahrem gibi cahilâne görüşlerle yasaklayan zihniyetteki liderler, topluma hiçbir şey veremez, bilakis toplumun geri ve cahil kalmasına sebep olurlar.
Bir toplum, nitelik, mânevî yani keyfiyet özellikleri ile yükselir. Bunun da yolu, tahsil, ilim, kültür ve sanattır.
*
Seçimler de, iktidarlar da geçicidir. Kalıcı olan medeniyettir. İlimdir, irfandır, sanattır. Belediyecilik de ilim, irfan ve sanattır.
*
Belediye ve devlet fark etmez, YETKİ MAKAMINA kim gelirse gelsin, âlim, ârif ve sanatkâr olsun.
Hayırlı seçimler.
BİTTİ