Şimdiye kadar:
• Ürün ve hizmetlerin sıralanması ve analizi,
• Taleplerin ve satışların organizasyonu,
• Üretim ve kalitesinin arttırılması,
• Fiyatlandırma konusunun verimliliğin önemli koşullarından olduğunu, kazanç artışı için gerekliliklerini,
• Dağıtım ve pazarın önemini,
Hangi ürün? Ne şekilde? Hangi pazara arz edilmeli? Satışın artırılması için neler yapılmalı? Konularını açıkladım.
Sıra reklam konusuna geldi: bu konu birkaç makaleye sığacak boyutta olmamakla birlikte reklamın faydalarını, tanıtımın kazanç artışındaki yerini kısa da olsa analiz etmeye başlayabiliriz:
Öncelikle, reklam ve tanıtımın üretim kadar, hatta daha fazla öneme sahip olduğuna inanıyorum. Doğru ve yerinde bir reklam olmadan ürünü ne kadar kaliteli ve ucuza mal ederseniz edin, bunu tüketiciye ulaştırmada reklam ve tanıtımdan daha hızlı ve etkili bir yol bulamazsınız.
“NASIL OLSA ÇOK KALİTELİ BİR ÜRÜNÜM VAR, MÜŞTERİ BİR GÜN GERÇEĞİ GÖRECEKTİR”
Diye bekleyemezsiniz, zira satışını yapmadığınız her gün malınızın değeri biraz daha erozyona uğrayacaktır.
Tecrübelerle sabittir; birçok ufak/orta ölçekli klasik yönetimler reklam ve tanıtım faaliyetlerini gereksiz ve fazla maliyetli bulmaktadır. Yıllarca bir reklam ajansı ortağı olarak sektörün içerisinde bulunmuş biri olarak diyebilirim ki; başta çekincesi olan bu müteşebbislere doğru, yerinde ve rasyonel tekliflerle gittiğinizde çok fazla zorlanmadan tanıtım faaliyetlerine başlandığını ilk bütçelerin kısıtlı olmasına rağmen zaman ve geri dönüşümler başladıktan sonraki bütçelerin arttığına tanık oldum.
Reklamcılık sektörü günümüzde çok büyük imkân ve verilere sahip hatta herkesin bildiği gibi
“REKLAM HER ŞEYDİR HER ŞEY DE REKLAM”
Yeter ki doğru zamanda doğru insanlarla bu faaliyet içerisinde yer alınsın. Günümüzde bu sektör de bilimsel ve sanat ağırlıklı teknoloji kullanılmakta ve hatta insan psikolojisini etkileyerek satın alma dürtüsü oluşturacak medya faaliyetleri ile toplum güdülenmekte ve tüketim alışkanlığı kazandırılabilmektedir.
Yaratıcılığın üst noktalarında yer alan bu sektörde hemen her şeyin para ile ölçülmediğini unutmamak gerekir, şunu demek istiyorum iyi bir ürününüz ve iyide bir reklam bütçeniz olabilir iyi bir ajansla da çalışabilir ama her zaman iyi bir sonuç alamayabilirsiniz çünkü bu sektörde öyle ekstrem örnekler vardır ki “ben nerede yanlış yaptım” diye aylarca düşünmek zorunda kalabilirsiniz. Bunun sebebi sizin doğru reklamı tercih etmemenizde yatar. Her bölge, toplum, insan farklı beklentidedir bunu asla unutmamalısınız.
“MÜSLÜMAN MAHALLESİNDE SALYANGOZ SATILMAZ”
Demiş atalarımız işte önemli nokta burasıdır, farklı kültür boyutundaki reklamcıların sizin ürününüze getirdiği yaklaşımlara çok dikkat etmeli, bulunduğunuz toplum ve tüketici profilinin vereceği tepkiyi çok iyi analiz edebilmelisiniz, burada görev sizlere yani reklam verenlere düşmektedir. Bazen en basit bir ifade, bir jest ya da mimik veya küçük bir sloganın aylarca yayınlanacak yüksek bütçeli tanıtımlardan daha iyi bir sonuç getireceğini dikkate almalısınız
Sonuç olarak: reklam ve tanıtım faaliyetlerinden önce araştırma yapılması sonuçlarının çok iyi analiz edilmesi sarf edilecek bütçenin yararlı sonuçlar doğurmasına ve kazanç artışına zemin hazırlayacaktır.22.05.2016

Not: Makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun haber vermek koşuluyla kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.