Soru:5 Reorganizasyona hazır mısınız?
İşletmenizin gelir artırma çabalarını yürütürken içinde bulunduğunuz örgütün çalışma biçimi, yetenekleri ve işlevleri sizi yönlendirecektir.
İşletmeniz bir başka şirketin ara üreticisi veya tedarikçisi de olabilir. Böyle durumlarda duyarlılık iki kat daha artacaktır, hem kendi üretim becerilerinizi artırmak, hem de tedarikçisi olduğunuz işletmelerin taleplerini karşılayacak yapılanmalara ihtiyaç duyacaksınız demektir.
İster kendi ihtiyaçlarınız isterse dışardan gelen talepler için olsun işletmede devrim gerçekleştirmek zor olmakla birlikte yüksek başarılar ve kaliteli kazançlar için bir yöntemdir.
Reorganizasyon; yani “yeniden yapılanma” var olan “inşaatın tadilatı” gibi içeride eşya varken zorlukla başarılan ve fakat bittiğinde huzur ve güvenle oturulacak konforlar sunma potansiyeli taşıyan eylemlerdir.
Reorganizasyonun darboğazı giderme ve verim artışını yakalamak için yapılan düzenlemelerin tamamına verilen bir tanımlamadır.
Mevcut üretim yapısı ve sisteminin etkisi altında kalmadan müşteri talebini en kısa sürede, en kaliteli ve en az maliyetle nasıl karşılarım sorusunun cevaplarını işletmenizdeki yapılarda uygulayarak yapılanmanın sürecini başlatabilirsiniz.
Bu yapılanmanın işletmeye sağlayacağı fayda önceki hantal yapılaşmadan doğan gereksiz verim, zaman ve maliyetlerin giderilmesi imkânı sunacaktır. Böylelikle zamanında yanlış yapılmış ya da güncelliğini kaybetmiş yapılanmaların günün ihtiyaçlarına göre düzenlemesi gerçekleştirilmiş olur.
Risk faktörü ise tüm değişimlerde olduğu gibi fazladır, işletme içi dirençler her zamankinden daha fazla olacaktır eğer, süreç “baskıcı” ve “otoriter” bir biçimde uygulanmaya kalkışılırsa tepkiler artan oranda çoğalarak zararda getirebilir.
Birçok (eski) firmada yıllar önce yapılmış ( hatta zamanında büyük faydalarda sağlamış) birçok teşkilat ve oluşum vardır ancak gün geçtikçe bunların işletmeye faydası azalmış hatta hantal ve verimsiz hale gelmiştir.
İster “geçmişe saygı” deyin ister “değiştirmek için korku” deyin her halükarda birçok yapılanma ve işlem “dokunulamadığından” kaynak ve zaman israfına neden olacak bir şekilde varlığını sürdürmektedir örneğin:
• Stoklarda atıl bekleyen mal ve malzemeler,
• Önceden oluşturulmuş gereksiz raporlamalar,
• Satılmasa da işletmeyi simgeleyen ve üretiminden vazgeçilemeyen ürünler,
• Karlı olmadığı halde vazgeçilemeyen müşteriler,
• Müşavirliğinden fayda sağlanamayan hizmetler vs. Örnekler artırılabilir ama sonuç değişmez sonuç verimsizlik ve durağanlıktır.
İşte bunlar ve benzerleri varsa dönüşüm, değişim ve yapılanma kaçınılmazdır ancak bunu yaparken uzmanların ve profesyonellerin desteği yanı sıra işletme çalışanlarının da bu sürece katılması ve gelişimin birlikte başarılması en önemli husustur.
Sonuç olarak değişim ve yapılanma;
- devrimin özü olan “süreklilikten” geçer- işletmenizi reorganize edip tamamdır, diyerek arkanıza yaslanamazsınız.
“DEĞİŞİM SÜREKLİ GÜNCELLENDİĞİNDE KAZANÇ ARTIŞINA GİDEN YOLDA İLERLİYOR OLACAKSINIZ” 14.02.2016

Not: Makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun haber vermek koşuluyla kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.