O tüm zamanların müftüsü!!

Çorum İl Müftü Yardımcısı Adnan Zeki BIYIK hoca....

- Merhabalar hocam. Nasılsınız?

- Merhaba.Teşekkür ederim siz nasılsınız?

- Teşekkür ederim ben de iyiyim.

- Bulutların üstünde yaşayan bir din adamı değilim. Bulutların üstünde yaşamıyoruz hayata ne kadar dokunursan o kadar insanlara mesajınız ulaşır. Göğün üstünde dur! Engizisyon papazları gibi, o gençlik senle ilgilenmez ki efendim...!

-Türkiye sizi "popstar müftü, sıradaşı müftü” olarak tanıdı. Size göre bu şekilde tanınmanız ne anlam ifade ediyor?

- Hakkari’de çalışırken maliyecilerden oluşan bir grupla koro kurmuştum ve onlarla konser vermiştik. Bu basının ilgisini çekmiş. Bunu Star TV haber yapıyor, daha sonra aynı kanalda yayınlanan "popstar alaturka" yarışmasının yapımcısı asistanına aratıyor. “Hocam sizi konuk olarak programımıza davet etmek istiyoruz, sizi eğlenceli ve aydın bir din adamı olarak gördük” dedi. Ben de “eyvallah” dedim. Gerçekten de ben hayatın içinde barışık bir adamım.

BULUTLARIN ÜSTÜNDE YAŞAMIYORUM

Bulutların üstünde yaşayan bir din adamı değilim. Bulutların üstünde yaşamıyoruz hayata ne kadar dokunursan o kadar insanlara mesajınız ulaşır. Göğün üstünde dur engisizyon papazları gibi, o gençlik senle ilgilenmez ki efendim senin mesajına değer vermez ki. Yani müzikle uğraşacaksın, sporla uğraşacaksın,seni görecek gençlik. Öbür türlü asık suratlı bir din adamından, paylaşımcı olmayan bir din adamından, ne bileyim habire dünya dışı ahireti söyleyen… ama biz dünyada kazanıyoruz ahireti. Dünya ile ilgili de mesaj vereceksin. Hani Peygamberimiz de demiş ya, "dünya ve ahiret işlerini denge içinde götürmek"…Böyle olursa insanların yüreğine dokunabilirsiniz. Dolayısıyla benim bu sıfatlarımı orada görmüşler ve çok yönlü bir din adamı, programımıza çağıralım, daha hareketli olur, daha çok reyting alır diye düşünmüş olabilirler. Ben de milyonlarca kişiye seslenecektim, bir din adamın duruşunu, medeni cesaretini gösterecektim ki tarihte müziği biz din adamları çok yapmışız. Bunu sırtlanan biziz. Zekai Dedeler, Dede Efendiler, Saadettin Kaynaklar hepsi din adamıdır efendim. Dolayısıyla program sonrası ulusal basın "popstar müftü" olarak manşet atmaya başladı. Daha sonra da benim kültürel, sanatsal faaliyetlerimden ve hakikatı söyleyen yazılarımdan dolayı "sıra dışı müftü" denmeye başlandı. Aslında sıra dışı değil, olması gereken normal bir durum bu...!!

HIRSIZ, ARSIZ, YOLSUZ DEMESİNLER DE POPSTAR DESİNLER

- Popstar, nedir bu? Din adamı ile yanyana gelmesi normal mi tarzında söz söyleyenler oldu mu?

- Olmaz mı! Ben de korkunç bir şey değil hırsız, arsız, yolsuz demesinler de popstar desinlerler diyorum. Pop popülerin kısaltılması tanınmış kişi anlamında star yıldız demek. Yıldız olmak bizim hakkımız değil mi efendim...

ÜLKEYİ KURAN NESLE, ECDADA SÖVÜLMEZ

-Özgürlükçü-laik ve Atatürkçü duruşunuzdan dolayı özelliklede muhafazakar kesimlerden tepki alıyor musunuz?

Sorunuz çok güzel! Geçenlerde bir yazı yazdım dinci ve dindar farkı. Gerçek dindar insan, geçmişinin hatası da olabilir. Geçmişimizde hatası olmayan kim var ki? Padişahların da hatası vardır. Dolayısıyla Atatürk’ün de olabilir, ama şöyle artılara baktığın zaman Osmanlı savaşlardan, anası dini ağlamış, elde avuçta kalmamış biliyorsunuz hazine boş, asker yılgın, Balkan savaşları ve birinci dünya savaşlarından çıkılmış ve ülkenin her tarafı işgal edilmiş. Hal böyle olunca milli mücadale ruhunu harekete geçirmiş bir komutan, hatta başkomutan o (Atatürk). Halkı ayağa kaldırdı ve direnişe çağırdı. Dolayısıyla, ülkenin ters dönmüş (makûs) talihini yendi, Anadolu topraklarını kurtarıp tarihin akışını değiştirdi. Hiç bir toplum, ülkesini kuran nesle, ecdadına sövmez, saymaz, hakaret etmez. Siz bir ingilizi Shakesperae'a söverken bulamazsınız. Atıyorum hiç bir Amerikalı ülkesini kuran Goerge Washington'a sövmez, saygısızlık olur bu! Efendim dolayısıyla vatan çıkaran bu değerli insanlara saygı duymalıyız ve çok dua etmeliyiz. Bize vatan bıraktılar.

Zeynep Özçerezci, Çorum Müftü Yardımcısı Adnan Zeki Bıyık’la…

Hayatın içinde, insanlarla sürekli iletişim halinde ve farklılıklarıyla sevilen bir din görevlisi…

(SÜRECEK)