Nesimi Yetik: “İnsanların yalnız kalmamak için verdiği mücadeleyi ve yalnız kalma noktasına geldiğinde ise neler yapılabileceğini gözler önüne sermek istedik. Filmi çekerken bunlar hep aklımızın bir kenarındaydı.“

Erdoğan Mitrani: “Dirlik Düzenlik”, artık ustalık dönemine girmiş bir sinemacının sağlam ve etkileyici bir çalışması. Ulusal yarışma kapsamında izleyemeseniz bile, umarım ki yakın bir gelecekte “Başka Sinema” seçkisinde vizyona girecek. Sakın kaçırmayın derim.”

Viktor Apalaçi: “Yönetmen, filminde “insanların yalnız kalmamak için neler yapabileceğini gözler önüne sermek istediğini” söylüyor. 3 kadın arasında sevgiyle nefret arasında gidip gelen ilişkiler yaşansa da, her biri diğerlerinden kopmamayı arzuladıkları senaryoda ustalıkla işleniyor. Filmin müthiş final sahnesinde vurgulanan “her şeye rağmen birlikteliği sürdürme arzusu” eşliğinde, iki senaryo yazarı, üç kadının akibetinin ne olacağı kararını izleyiciye bırakıyor.”

Müjde Işıl: “Anne, abla ve kız kardeşten oluşan bir aileyi tanıyoruz filmde. Anne Dudu, yaşının getirdiği hastalıklardan çok, iki kızının didişmesinden bunalmış hâlde. Büyük evlat Hicran, ailenin okumuş bireyi olarak tarih öğretmenliği yapıyor ve evin geçimini üstleniyor. Kardeş Vildan ise gizli gizli şarkı söyleyen, evli sevgilisiyle ilişkisini sürdüren, hayatını yaşamayı önceliklendiren bir kişilik. İki zıt karakterdeki kardeş sürekli kavga hâlinde… Dudu, evlilik teklifi aldığı haberiyle kızlarının karşısına çıkınca, evdeki “düzensiz denge” patlayıveriyor.”

Anıl mert Özsoy: Filmin hikayesi nasıl ortaya çıktı? Çekim süreci nasıl geçti?

Betül Esener: Birey olmakla aile arasında bir arada yaşamak arasında gidip geliyoruz. Bunu ailelerimizde yaşamışızdır. Özgürlük için para gerekiyor ve bu kadınlar için çok daha zor. Böyle bir toplumda birbirimizi anlayabilir miyiz, sağlam bağlar kurabilir miyiz gibi sorulardan yola çıktık. Hicran ve Vildan karakterleri üzerinden bunu anlatmaya çalıştık. Bir yandan maddi olarak bağımlı olan ailemiz bir yandan da aralarında sevgi bağını kurmaya çalışıyor. Çatışmamızı buradan kurduk.”

Halil Şimşek’in sorusu:

Bundan sonra üzerinden çalıştığınız başka bir proje var mı?

Nesimi Yetik “Projeler var aslında. Toz Ruhu’nu bitirdiğimizde elimizde yapmak istediğimiz film olarak sadece Dirlik Düzenlik vardı. Şimdiyse birden fazla senaryo var. Uzun metraj senaryolarımız ve geçen ay bitirdiğimiz bir mini dizi projemiz. Yine Çanakkale’de geçiyor… Sekiz bölümlük polisiye bir mini dizi. Pandemi sürecinde Çanakkale’de eve kapanıp Kasım’dan Mayıs’a kadar çalışıp bitirdik Betül’le. Bizi en çok heyecanlandıran senaryo o şu anda. Dilerim hayata geçer.”

Emine Uçar İlbuğa: “Dirlik Düzenlik alışık olunan bir yaklaşımla aileyi kutsamıyor, aksine bir kurum olarak ekonomik, psikolojik, toplumsal boyutuyla kutsanan bir ortamda ebeveyn ve çocuk ilişkileri, ebeveynlerin çocuklara karşı tutum ve davranışları, aile içinde yaşanılan şiddet ve çok çeşitli sorunların bu ortamda büyüyen çocuklar üzerindeki yetişkin olsalar bile ne denli etkili ve yaralayıcı izler bırakabildiğini gösteriyor …

(…)

Nesimi Yetik ve Betül Esener’in senaryosunu birlikte yazdıkları, Nesimi Yetik’in yönetmenliğini, Betül Esener’in hem oyunculuğunu hem kurgu ve yapımcılığını üstlendiği bu filmde aile kurumunu tartışmaya açmaları, aile bireylerinin geçmiş deneyimleri gibi bugün ve geleceğe ilişkin kaygılarının dışa vurumu gibi zorlu bir konuyu ele almaları çok önemli. Ayrıca 2006’da Annem Sinema Öğreniyor filminden sonra bu kez uzun bir filmde yeniden kamera karşısına geçen Dudu Yetik’i de filmdeki başarısıyla kutlamak gerekiyor.” diyorlar film yorumcuları ve eleştirmenler.

burada noktalarken, senarist ve film yönetmeni sevgili Nesimi Yetik’i ve ekibini çektiği nitelikli filmler ve aldığı ödüller için içtenlikle kutluyor; onu, Çorum’un ve ülkemizin onuru ve gururu olarak selamlıyorum. Başarılarının sürekli olması dileğiyle aile bireylerine ve kendisine sağlık, esenlik ve mutluluk içinde nice yıllar diliyoruz.

Nesimi Yetik, film çekiminde.. Haziran 2021

27 Haziran 2022