Daha 2019 yılı gelmeden, “2019 Hattuşa Yılı olsun” demiştik.

Çorum’un plaka numarası,100 yılda bir gelen bir rakamdı…1919’u, belki birkaç göbek önceki atalarımız yaşamıştı, 2019’u bizler yaşayacaktık… Bir sonraki 2119’u yaşamak ise, kimbilir bizden sonraki hangi kuşağa nasip olacaktı…

Böyle bir anlam yükleyerek, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2019’u “Hattuşa Yılı” ilan etmesi güzel olmaz mıydı?
Sahip olduğu büyük değerlere rağmen bir türlü hak ettiği kültür ve turizm hareketine sahne olamayan Hattuşa da, bu şekilde Türkiye’nin, hatta dünyanın gündemine taşınabilecekti.

Olmadı.

Çorum olarak sesimizi duyuramadık.

Çorum’u hiç umursamayanlar, bu konuda da umursamadı…

Bir fırsat kaçtı.

*

Gazete olarak “Hitit uygarlığının başkenti” unvanını o kadar önemsiyoruz ve Çorum’a çok şey kazandıracağına o öylesine inanıyoruz ki, her vesileyle dilimizden düşürmüyoruz.

Özellikle, barış, kadın-erkek eşitliği ve inançlara saygı konularında Hititler’in tarihte çok önemli bir yere sahip olduklarını, bunların birer insanlık değeri olarak Çorum’u dünya çapında ayrıcalıklı bir yere oturtabileceğini vurgulamaya çalışıyoruz.

Çorum’un küçülmekten kurtulabilmesi için, sanayileşmesini hızlandırması, sosyal yaşamını, kültür ve sanat zeminini zenginleştirmesi, turizmde atılım yapması gerektiği çok açık.

Bacasız sanayi olarak bilinen turizm, bir yöreyi tek başına da büyütebilir, güçlendirebilir, ama Çorum sanayileşme açısından da büyük avantaja sahip… Aldığı çok önemli mesafe var. Dolayısıyla, hem sanayi, hem kültür ve turizm şehri olarak Çorum, hızla Türkiye’nin üst liglerdeki illeri arasına girebilir.

*

Çorum İş Kadınları Derneği yöneticisi arkadaşlarımızın çabalarıyla, Çorum’un önüne yeniden ve çok güçlü bir fırsat çıkmış bulunuyor.

Ünlü tarihçilerin de “tarihin en güçlü kadın figürlerinden biri” diye niteledikleri Puduhepa ile Çorum, T-ONE Derneği sayesinde bu yıl içinde muazzam bir çıkış yapabilir ve kültür turizmi adına üzerindeki ölü toprağını silkeleyip atabilir.

2022’yi bu anlamda bir “milat”, bir “dönüm noktası” olarak değerlendirebilir.

Ve hedefe doğru adım adım ilerlendiğinde de, yalnızca Çorum’a değil, ülkemize de büyük katkı sağlanmış olur.

Böylelikle, her bir Çorumlu’nun hayatına olumlu bir dokunuşun gerçekleşeceğine yürekten inanıyoruz.

*

ÇORUM HABER’in tüm çalışanları olarak, Çorum açısından böylesine güzel bir gelişmenin heyecanı içindeyiz.

Tüm Çorumlulardan da, heyecanımıza ortak olmalarını, bu tarihi projeye katkı sunmalarını bekliyoruz.