Türkiye, herkesin “tarihi önemde” veya “dönüm noktası” olarak gördüğü bir seçime doğru gidiyor.

İktidarı oluşturan Cumhur İttifakı, “yerli ve milli” sloganı altında, “beka” konusunu öne çıkarıyor ve sanki iktidar elden giderse Türkiye de elden gidecekmiş gibi bir hava yaratıyor.

Muhalefetteki Millet İttifakı ise, pahalılık altında ezilen, geçinemeyen kitlelerin sözcülüğünü yapıyor, hukuk, adalet, demokrasi gibi kavramların yeniden kazanılmasının, iktidarın ve yönetim sisteminin değişmesine bağlı olduğunu vurguluyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimi, bu iki ana tercih etrafında tartışmalarla geçecek.

Umarız, sandıktan Türkiye’yi ferahlatacak bir sonuç çıkar.

*

Milletvekili seçiminde ise, daha yerel unsurların etkili olabileceği yönünde bir eğilim seziliyor.

Okuyan, izleyen, gören, anlayan, tahlil eden insanlar, hangi siyasi çizgide olurlarsa olsunlar, milletvekili adayının kimliğini, kişiliğini, geçmişini ve vizyonunu daha fazla önemsiyorlar.

Vasatı aşamayan kimliklerin, Çorum’a da, Türkiye’ye de verebileceği fazla bir şeyin olmadığı, yaşanarak görüldüğü için, vatandaşın bu seçimlerde “aday”a odaklanmasını beklemek sanki şaşırtıcı olmayacak.

*

Çorum’da da bu yönelim, daha görünür bir gerçek gibi duruyor.

Çorum’un Ankara’dan hak ettiklerini alamadığı görüşünde olan Çorumlular, milletvekili tercihine, bir yerde “Çorum’un haklarını alma-alamama” meselesi olarak da bakıyorlar.

Arzulanan o ki, siyasi duruş itibariyle tutarlılığını korumuş, Çorum’un sorunlarına ve çözüm yollarına hakim, temsil kabiliyeti ve sunum becerisi olan, bütün bu niteliklerini kanıtlamış, hepsinden önemli olarak da cesur, mücadeleci, azimli ve kararlı kimselerin yetkilendirilmesi suretiyle, Çorum için yeni bir sayfa açılabilsin…

*

Hani, Cumhurbaşkanı adayında aranan kriterler sayılıp dökülüyor ya, milletvekili adayının kriterleri de düzgün bir şekilde belirlenip o ölçüler içinde bir sıralamanın seçmenin önüne konulması arzu ediliyor.

Bizce, şu soruyu sormak çok önemli:
Çorum için şimdiye kadar ne yaptın?

Şimdiden sonra, dağarcığında Çorum için yapabileceğin ne var? Ufkun nereye kadar?

Birikimin nedir, donanımın nedir?

Ve omurgalı bir insan mısın?

*

Partiler adaylarını belirlerken, aday adaylarına bu soruları sorarlar mı, bilemeyiz.

Ama seçmen, gerek seçim kampanyası sürecinde, gerekse sandık başında bu soruları mutlaka değerlendirecektir diye düşünüyoruz.

Nitelik ve karakter sorgulaması yapılmazsa, Çorum için, Türkiye için iyi şeyler beklemek de boşuna olur kuşkusuz…