“TÜİK” (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine göre 2000-2010 yılları arası genel nüfus sayım sonuçları karşılaştırıldığında, göç veren iller içerisinde Çorum ilk sıralarda yer almaktadır. Her birey içinde yaşadığı toplumdan ve çevreden sorumludur. Çorum’da yaşayan toplumun tüm katmanları, Çorum’a gönül vermiş herkes sorunlara duyarsız kalmamalıdır.

TÜİK verilerine göre; 2000 yılı genel nüfus sayımında Çorum ili genel nüfusunun 597.065 kişi olduğu saptanmıştır. Bu nüfusun 311.877’si şehirde (il ve ilçe), 285.168’i kırsal kesimde (belde ve köy) yaşamaktadır. 2010 “ ADNKS” (Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi) il genel nüfusunun 535.405 kişi olduğu açıklanmıştır. Bu nüfusun 355.015’i şehirde (il ve ilçe), 180.390’ı kasaba ve köylerde yaşamaktadır. Çorum merkez il nüfusu 218.390 kişidir. Geçen 10 yıllık süreç içerisinde Çorum ili genel nüfusunda 61.660 kişi azalmıştır. Oysa buna yıllık nüfus artış miktarları eklenmemiştir. Genel nüfus artış hızı ortalaması 1990-2008 arası binde 17, 2008’den sonra binde 14’dür. Genel nüfus artış hızı da dikkate alındığında Çorum ilinin genel nüfusundaki azalmanın 160 binin üzerinde olduğu görülecektir. Bu göçün 150 bine yakını kırsal kesimden verilmiştir. Köylerimiz göçler nedeniyle boşalmış viraneleşmiştir. Ülkemizin ve ilimizin en önemli sorunlarından birisi budur. Konunun mutlaka bilimsel olarak araştırılıp, çözümler üretilmesi ve uygulamaya konulması gerekmektedir. Bu siyaset kurumunun görevidir.

Sanayileşme kendi gelişimine paralel olarak kırsal kesimden göç almaktadır. Bu kaçınılmaz bir sonuçtur. Yalnız ülkemizde sanayileşme ile göçler ve nüfus artışı dengeli bir gelişim göstermemiştir. Uygulanan ekonomik politikalar sonucu belirli illerde yatırımlar artarken, hızlı göç almaları neticesinde mega kentler yaratılmıştır. Bu olgu bir yığın ekonomik, sosyal ve kültürel sorunları da beraberinde getirmiştir. Yatırımların belli merkezlerde toplanma yerine, bölgesel özellikleri ve alt yapıları olan illere kaydırılarak dengeli bir kalkınma sağlanabilir. Bölgeler arası kalkınmışlık farkı aza indirilmiş olur. İnsanlar göç etmeden kendi bölgesinde iş ve aş bulma imkanına kavuşur. İnsanlar daha az sorunlu ve mutlu yaşarlar. Böylece büyük kentlerin sorunları da aza indirgenmiş olur.

Bu bağlamda Çorum sanayiine kısaca göz atacak olursak: Devlet yatırımı olan istihdam yaratan sanayi kuruluşu yok denecek kadar azdır. Özel girişim için Çorum Organize Sanayi Bölgesi kurulmuştur. Geçen zaman içinde irili ufaklı bir dizi sanayi kuruluşu açılmış ve üretime geçmişlerdir. Bunların tamamına yakını Çorumlu girişimcilere aittir. Bu girişimciler özverili biçimde çalışarak, hem işletmelerini büyütmüşler, hem de istihdam yaratmışlardır. Bu girişimcilerimizi kutlamak gerekir. Yalnız Çorum’un atılım yapabilmesi, göçü durduracak oranda istihdam yaratabilmesi için Çorum dışı sermayeyi çekebilmesi gerekmektedir. Cumhuriyet’in ilk yıllarında kısır tartışmaların, uzağı görememenin küçük çıkar hesaplarının sonucunda Çorum’dan demir yolu geçirilmemiştir. Şimdi aynı hata yapılmamalıdır. Çorum’un hem havaalanına, hem de demiryoluna ihtiyacı vardır. Bu yollar birbirinin alternatifi değildir. Çorum sanayiini geliştirmek ve Çorum dışı sermayeyi çekmek istiyorsak bir an önce yarım kalan havaalanı yapımının tamamlanmasının yollarını bulmalıyız.

Kısır çekişmeler, fikir ayrılıkları bir tarafa bırakılarak, Çorum’un yararına olan bir fikir etrafında birleşilerek kamuoyu oluşturulursa her iş başarılacaktır. Kamu görevlisi, siyasetçisi ve toplumun her kesimi buna kendini mecbur hissetmelidir. Çorumlunun makus talihi ancak bu şekilde yenilebilir.

Basın yayın kuruluşlarından izlediğimize göre Ankara savunma sanayinin merkezi durumuna getirilecekmiş. Bu haber Çorum sanayicisinde ve halkında bir hareketlenme doğurdu. Çorumlu işadamlarınca bir dizi düşünceler ortaya atıldı. Savunma sanayinin bir ayağının veya kolunun Çorum’a planlanması için var gücümüzle çalışmalıyız. Mevcut Çorum sanayi savunma sanayi yatırımlarını taşıyabilecek bilgi birikimine ve teknik insan gücüne sahiptir. Yeter ki bir ve beraber olalım, kısır çekişmeden uzak duralım.

Çorum halkı göçü önleyecek, istihdam yaratacak yatırımları sabırsızlıkla beklemektedir. Çorum halkı iktidar partisini iki dönem 4’er milletvekili ile son dönem de 3 vekille desteklemiştir. (Son dönemde Çorum milletvekili sayısı 4’e düşmüştür) Çorum halkı iktidara karşı görevini fazlasıyla yapmıştır. Şimdi ise görev yapma sırası iktidardadır. Çorum’un yarım kalan havaalanı bitirilmeli, kangren olan demiryolu sorunu mutlaka çözülmelidir. Bunun yanında Çorum dışı sermayeyi çekebilecek büyük yatırımları içeren iktidarın imzasını taşıyan köklü projelerin hayata geçirilmesini ümit ediyor ve bekliyoruz. 15 Ağustos 2011

Kaynakça:

1. TÜİK verileri,

2. ADNKS verileri.