Cüzzam konusunda farkındalığı artırmak amacıyla, her yıl Ocak ayının son Pazar günü “Dünya Cüzzam Günü” olarak kutlanıyor.

Dolayısıyla “Dünya Cüzzam Günü” yarın kutlanacak ve önümüzdeki hafta boyunca da “Cüzzam Haftası” etkinlikleri düzenlenecek.

*

Cüzzam (lepra) hastalığı, çağlar boyunca korkulan bir hastalık olmuş. Kimi zamanlarda “Tanrı’nın laneti” olarak algılanmış, gün gelmiş “kalıtsal” bir hastalık olduğuna inanılmış.

Elbette insanoğluna büyük acılar yaşatmış bir hastalık.

Cüzzamla ilgili en eski kayıtların M.Ö. 1550’de Mısır papirüslerinde yer aldığı biliniyor.

Hastalığın bulaşıcılığı son derece düşük olduğu halde, cüzzamlıların çağlar boyunca toplumdan dışlandıkları ve aşağılandıkları da bir gerçek.

Hijyen koşullarının kötü ve sağlık hizmetlerinin ulaşılamaz olduğu dünyanın çeşitli bölgelerinde hâlâ hüküm süren bu hastalığa karşı savaşta, Türkiye çok iyi sonuçlar aldı.

*

Aslında, Dünya Cüzzam Günü’nde yeri doldurulmaz büyük bir insanı anmadan geçemeyeceğimiz için bu konuyu seçtik.

18 Mayıs 2009 tarihinde 74 yaşında kaybettiğimiz Prof.Dr. Türkan Saylan, biliyoruz ki, cüzzama karşı verdiği mücadeleyle ve kız çocuklarının eğitimi için gösterdiği çabalarla milyonlarca insanın gönlünde yaşıyor.

İ.Ü. Tıp Fakültesi’nde Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanlığı yapan Prof. Saylan, cüzzam (lepra) ile ilgili çalışmalarına 1976 yılında başlamış ve Cüzzamla Savaş Derneği’ni kurmuş. 1986’da Hindistan’da Uluslararası Gandhi Ödülü’nü almış. Dünya Sağlık Örgütü danışmanlığı ve Uluslararası Lepra Birliği’nin kurucu üyeliği gibi tüm Türkiye’yi onurlandıran uluslararası görevleri üstlenmiş.

*

1989’da Kurucu Genel Başkanı olduğu Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Prof.Dr. Türkan Saylan’ın “muhteşem” bir sosyal sorumluluk projesi…

Derneğin eğitime katkıları ve özellikle kız çocuklarının okutulması konusundaki “dünyaya örnek” çabaları karşısında, Prof. Saylan’ın “türünün son örneği” ve “eşine az rastlanır bir hümanist” diye nitelenmiş olması, gerçekten insanın gözünü yaşartıyor.

“Kardelenler Projesi” ile Anadolu’nun dört bir yanında açan boynu bükük kır çiçekleri, O’nun sayesinde eğitim gördü, meslek sahibi oldu ve yurt hizmetine koyuldu.

Atatürk’ün izinden ayrılmadan, büyük bir özveriyle ülkesine ve ülkesinin çocuklarına hizmet eden bu müstesna insanı, Dünya Cüzzam Günü vesilesiyle büyük bir saygıyla, şükranla ve rahmetle anıyoruz.