Kimseler artık aynada kendi yüzü göremiyor. Çünkü her şey aynanın arkasına saklanmış. Kendi yüzümüzü aynanın arkasına bizler sakladık. Saklandık.
Artık herkes kendi aynasının yalancısı olup çıkmış. Senden başka kimsede sorumlu değil bu olanlardan. Kendi kendine kızıyor, üzüyor ve sonrasında kendini affediyorsun. Başına ne olay gelirse gelsin artık kesin ben sorumluyum demelisin. Çünkü o kuyuları ayağının yanına kazan sensin. İçine düşen yine sen. Kendi yaptığın hatalardan dolayı başkalarını sorumlu tutmaya hiç hakkın yok.
Kendi yaptığın hatalardan dolayı canın çok yanıyor. Oysaki sen mutluluğun yollarını arıyorsun ama kendi suretini gördüğün ayna yalan söylüyor. Kaf dağının ardına mutluluğun yollarını saklayan sensin. Hangi limana doğru gittiğini bilmiyorsan, rüzgâr ne kadar eserse essin doğru limana demir atmış olmazsın.
Herkese yakın olmak istiyorsun. İlk önce aynada çıplak gözlerle kendine bakmalısın. İnsanlara yakın olacak kadar yakın mısın kendine? Kendine bile yabancısın. Şimdi söyle kim olduğunu çözebildin mi? Kendini çözecek, deşifre edecek yolları bulabildin mi? Korkuyorsun, maskeni çıkartmaktan.
Çünkü bütün maskelerini çıkartırsan çıplak kalmaktan, kendini savunamamaktan korkuyorsun. Evinin en ücra köşesine sakladığın sırlı kutularını aç artık. İçindekileri gün ışığına çıkart. Yaralar açılmazsa iyileşemezler.
Bütün insanlardan maskelerini çıkarmasını, sahte gülücükler atmamasını ve çıplak olmalarını istiyorsun. Ya sen kendine çıplak mısın? Teninden geçip, içerlerini görebiliyor musun? Bu yakınlığa ulaşabilmen için önce kendini baştan aşağı temizlemen gerekiyor. İşte o zaman kendine ulaşırsın.
Kendine ulaşmayı başardıktan sonra diğer insanlara ulaşmak çok kolay olur. Anlamalısın artık herkes kendi sıradanlığı ile güzel. Çünkü sıradan olanlar her zaman aynada kendilerini çıplak gözle görenlerdir.
En çok yapmak istediğin şeyi yap ve her şeyinle kendini kabullen. Kendini kabullenir, aynanda kendini görür ve görüntünü sahtelikten çıkarırsan inan her şey daha güzel olur. Artık saçma fikirleri, saçma düşünceleri ve hayatında eğrelti duran insanları at beyninden ve yenilen. Bütün farklı yüzlerini at çöpe.
Çünkü o yüzlerde sen yoksun. Onlar hep başkaları için taktığın sahte maskelerin. Maskeni çıkar ve bak artık aynaya, kendini bulabilecek misin? O kadar uzun süre taktın ki o sahteliği sonunda kendini kaybettin değil mi?
Kendine yakınlaşmak istedikçe, kendinden uzaklaştığının farkında değilsin. Yakınlaşmak yüreğinin kapılarını sonuna kadar açmakla olur. Aç yüreğini artık.
Herkesin okuyabileceği, sayfaları açık bir kitap gibi ol. Çıplak ol.