Sadrazam Koca Mehmet Paşa 1430 yılında memleketi Osmancık’a bir imaret inşa ettirdi. Cami, han, medrese ve aşevi gibi önemli yapılardan oluşan imaretten günümüze yalnızca cami ve aşevi kaldı. Uzun yıllar ihtiyaç sahiplerine yemek verilen aşevinde Osmanlı devletinin zayıfladığı dönemlerde yalnızca ekmek verilebildi. Ramazan aylarında ise ihtiyaç sahiplerine iftar ve sahur verilmeye devam edildi. Koca Mehmet Paşa tarafından başlatılan bu gelenek bu gün Osmancık Belediyesi tarafından sürdürülüyor.
Osmancık Belediye Başkanı Hamza Karataş, her yıl Ramazan ayında hayırseverlerin de desteği ile İmaret Aşevi’nde sıcak yemek hazırlandığını söyledi.
Özenle hazırlanan yemeğin ihtiyaç sahiplerinin evlerine ulaştırıldığını kaydeden Başkan Karataş, “Aşçılarımız İmaret Aşevinde Ramazan için özel seçilmiş malzemelerden özenle yemek hazırlıyor. Ramazan’da beslenme ve hijyen kurallarına uygun olarak hazırlanan yemek personelimiz tarafından ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın evlerine servis ediliyor. Ramazan ayında Aşevinden yaklaşık 1000 vatandaşımız istifade ediyor. Burada Hayırseverlerimizin de desteği var. Böylelikle tarihi bir yardımlaşma geleneği de yaşatılmış oluyor.” dedi. (İHA)
Editör: TE Bilisim