5 Nisan 2021 Pazartesi günü Antik Mısır'ın 22 kral ve kraliçesine ait mumyalar başkent Kahire'de düzenlenen muhteşem bir törenle Mısır Medeniyeti Ulusal Müzesi'ne taşındı. Mısır medyasında canlı yayınla takip edilen törenle aralarında 1. Seti, Hatşepsut, 2. Ramses gibi ünlü firavunların da bulunduğu 18 kral ve 4 kraliçe mumyası başkent Kahire'nin merkezindeki Tahrir Meydanı'nda yer alan Mısır Müzesi'nden, kentin doğu kesimi Fustat'taki Mısır Medeniyeti Ulusal Müzesi'ne götürüldü.

"Altın Yolculuk" ismi verilen kortejde antik Mısır döneminde kullanılan at arabalarının yanı sıra Firavun kıyafetleri giyen kadınlar ve süvariler de yer aldı.

Mumyalar, her kral ve kraliçenin adına özel olarak hazırlanmış antik Mısır tarzında dekore edilmiş altın renkli görünümlü araçlarla nakledildi.

Geçiş güzergâhındaki tüm yollar trafiğe kapanırken, korteji, müzede Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile yerli ve yabancı yetkililer karşıladı.

Sisi tarafından bugün açılışı yapılan yeni müzede kortejin yola çıkmasıyla eş zamanlı özel bir program da düzenlendi. Programda mumyalanan firavunlar ve eserleri hakkında kısa bilgiler veren video gösterileri yapıldı. Tören, yerel ve uluslararası yaklaşık 400 kanal ve 200'den fazla muhabir tarafından takip edildi.

Cep telefonuma gönderilen videodan naklen seyrettiğim muhteşem tarihi töreni maalesef Türk televizyonları naklen yayınlamadı. Yaklaşık 2 saat 13 dakika süren bu tarihi tören bütün dünya televizyonları tarafından canlı yayınlandı.

Bunu bir tarihçi olarak çok ama çok yadırgadım.

Mısır Medeniyeti Ulusal Müzesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmed Ganim, daha önce yaptığı açıklamada, bunun Mısır tarihinde kralları bir araya toplayan ilk kortej olduğunu ifade etmişti. Mısır Turizm Bakanlığının verilerine göre, söz konusu mumyalar 1871 ve 1898 yıllarında ülkenin güneyinde bir bölgede iki grup halinde keşfedilmişti.

Taşınan mumyaların tarihi yaklaşık M.Ö. 1580 ile M.Ö. 1085 yıllarında Mısır'da hüküm süren Firavunlar hanedanları dönemine uzanıyor.

Mısır, gelecek ay tamamen açılacak müzenin turizmi de canlandırmasını umuyor.

Taşınan mumyalar arasında, Antik Mısır Firavunu II. Sekenenre Taa, I. Seti, II. Ramses,

V. Ramses, IX. Ramses, VI. Ramses, Sekenenre, III. Tutmes, Hatşepsut, Meritamun ve Ahmose Nefertari de var.

Kral II. Ramses, Mısır'ı M.Ö 1279'dan itibaren 67 yıl boyunca yönetmiş, Hitit’lerle tarihte Kadeş adıyla bilinen ilk barış anlaşmasını imzalayan hükümdar olmuştu.

Mumyası taşınan kadın Kraliçe Hatşepsut, dönemin gelenekleri kadınların Firavun olmasına izin vermese de III. Thutmose'nin kral olmak için yaşının çok genç olması nedeniyle Firavun naibliği görevini almış ve ülkeyi 30 yıl tek başına yönetmişti.

FİRAVUNLARIN LANETİ

Firavunlar tarih boyunca batıl inançların da kaynağı oldu. 1922'de genç bir firavunun bulunduğu kazı çalışmalarını finanse eden İngiliz Lord Carnarvon, mezarın açılmasından aylar sonra kan zehirlenmesi nedeniyle öldü. Mezara ilk giren araştırmacılardan biri de ertesi yıl öldü. Bu olaylar da 'Firavunların Laneti' söylentisini ortaya çıkardı.

BAADDİN ESPRİLERİ

1-“Ne güçlü olan tür hayatta kalır, ne de en zeki olan. Değişime en çok adapte olabilendir hayatta kalan…” (Charles Darwin)

2-Söz yazarı Hücesta Aksavrın, bakımevinde kalırken yurt dışında yaşayan ama annesini ziyarete gelmeyen oğlu için “Ona yürümeyi ben öğrettim ama o her adımda benden uzaklaştı” diyerek son nefesini vermiş.

3-Pergamon’da (M.Ö. 4-3-2. Yüzyıl- bugünkü Bergama) Asklepios adlı Sağlık Tanrısına ait Sağlık Merkezinin giriş kapısında, “Buraya ölümün girmesi yasaktır” yazıyormuş.

4-New York’taki Bronx Hayvanat bahçesinde “Dünyanın en tehlikeli hayvanı” yazan bir bölüme girdiğinizde karşınıza kocaman bir ayna çıkıyormuş.

5-17/12/1927 tarihinde Atatürk, “ Efendiler, biz tekke ve zaviyeleri din düşmanı olduğumuz için değil, bilakis bu tip yapılar din ve devlet düşmanı olduğu, Selçuklu ve Osmanlıyı bu yüzden batırdığı için yasakladık.” demiştir. Duyurulur….

Bu haftanın rubaisi çok sevdiğim ve ilham aldığım “Rubai’nin Babası” üstadı azam Ömer Hayyam’dan:

Dünyayı güzellerle bezersin Tanrım,

Sonra da bakmayı men edersin Tanrım,

Yani dolu bir kadehi verirsin elime,

Hem yan tut, hem de dökme dersin Tanrım.

21 Nisan 2021