ÇEKVA (Çorum Eğitim ve Kültür Vakfı)’nın burs dağıtım toplantısı 7 Ocak 2012 Cumartesi günü saat 17,00’de Kadıköy’deki Çorum Evi’nde yapıldı.

Çekva Başkanı meşhur Alaca’lı hemşehrimiz Avni Çelik (Sinpaş GYO Başkanı) Kadıköy Çorum Evini yaklaşık bir aylık onarımdan sonra olağanüstü güzellikte bir toplantı salonu haline getirdi.

Bu vesileyle Avni Çelik Başkanımıza, salonun ses düzenini üstlenen İlhan Çenesiz ağabeyimize, Çekva Genel Müdürü Erdal Karslı’ya, Çekva Genel Sekreteri Sabit Velidedeoğlu’na ve Çekva Müdürü Zühal Çırak hanımefendiye katkıları ve emekleri için teşekkür ediyoruz.

“Güzel insanlar durdukları yerleri de güzelleştirirlermiş” atasözüne uygun olarak örnek bir davranış sergileyen bu güzel insanlarımızı sevgi, saygı ve hayırla anıyorum. 

İşte böylesine güzel bir salonda yapılan toplantıya;

Eski Hava Kuvvetleri Komutanımız Emekli Orgeneral Ahmet Çörekçi , Çekva Onursal Başkanı eski İmar ve İskân Bakanı Prof. Dr. Ahmet Samsunlu, eşi Zeynep Samsunlu, Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfü Akça, Yargıtay Savcısı Zihni Doğan, Beşiktaş Kaymakamı Sadettin Yücel, Çorum’lu sanayici İlhan Çenesiz, yeğeni Ece Seramik’in sahibi Erdem Çenesiz, Çorum’lu meşhur sanatçımız Cemalettin Kurtoğlu, Çesiad Başkanı Mehmet Yıldırım, Çesiad yönetim kurulu üyesi Muzaffer Canıdemir, Akif Güneş, Sururi Onan, Hüseyin Akmaz, Atilla Güney, Mehmet Mergen, Abdullah Ahıskalı, Nihal Berkay, Çekva Müdürü Zühal Çırak,Nedret Velidedeoğlu, Hüseyin Kapusuz, Nurettin Büyükkakaç ve çok sayıda üniversiteli bursiyer öğrenci katıldı. (Katılımcıların listesini Çekva’dan alamadığım için ben hatırlayabildiklerimi yazdım.)

Toplantının açış konuşmasını Çekva’nın ezeli-ebedi Genel Sekreteri Sabit Velidedeoğlu yaptıktan sonra, kürsüye Çekva Başkanı Avni Çelik’i davet etti.

Avni bey, bu sene yaklaşık beş yüz öğrenciye ayda iki yüz lira burs vereceklerini, bu miktarın seneye ayda iki yüz elli liraya çıkarılacağı müjdesini verdi.

Öğrencilere kendilerini çok iyi yetiştirmelerini, okuyan, yazan, düşünen, bilime, sanata, siyasete, ekonomiye, çevreye, ülke ve dünya sorunlarına duyarlı çok donanımlı insan olmalarını ve mutlaka bir yabancı dil öğrenmelerini tavsiye etti. 

Daha sonra söz alan Hürriyet gazetesi ekonomi yazarı meşhur hemşehrimiz Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Şükrü Kızılot, hiciv ve mizah yüklü örneklerle  bezediği konuşmasıyla herkesin takdirini kazandı.

Şükrü bey, sevgili gençler, elinize bir tebeşir alarak tahtaya 1 yazın bu sizin kişiliğinizdir. Yanına bir sıfır koyunca 10 olur, bu sıfır sizin yeteneğinizdir, başka bir sıfır koyun, 100 olur, bu sizin tecrübenizdir,  bir sıfır daha koyun 1000 olur, bu sizin azminizdir, bir sıfır daha koyun 10,000 olur, bu da sizin kültürünüzdür. Sıfırları istediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz, milyonlar, trilyonlar olur ama, baştaki 1’i silerseniz geriye sıfırlar kümesi kalır, hiçbir işe yaramaz.

İstediğiniz kadar donanımlı olun, yazar olun, sanatçı olun, bilim adamı olun, filozof olun, siyasetçi olun, kişiliğiniz, karakteriniz  zayıfsa zerre kadar değeriniz yoktur.

Demek ki, her şeyden evvel insanın kişiliği önemlidir. Şükrü beyin tespitleri çok doğru. Öğrenci kardeşlerim ve bizler Şükrü beyi can kulağıyla dinledik.

Ben de bir eğitimci olarak karaktere ve kültürel altyapıya çok önem veririm.

Büyük Yunan filozofu Sokrates’in  “Karakterim kaderimdir” sözünü ilke edindiğim için şu dörtlüğü yazdım.

Hayatı geç kavradım, olanı kader sandım,

Olmayanla savaştım, tekâmülde zorlandım,

Kader alında değil, akılda şifrelenmiş,

Ömrüm hazâna erdi, yaşadıkça anladım…(Mehmet Özata)

Daha sonra öğrenci kardeşlerimizle beraber, Çorum’lu hemşehrimiz  AKP İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık ağabeyimizin aracılığıyla Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı’nın gönderdiği yemekleri yedik. 

11 OCAK 2011