Çorum’un ve Çorum’luların yüz akı bir eğitim yuvası olan meşhur Çorum lisesinin
70. Kuruluş yıldönümü 29 Mayıs Pazar günü lise bahçesinde yapılacak “Pilav Günü” etkinliğiyle kutlanacakmış.
Çorum lisesi Müdürü Halit Güneş başkanlığında toplanan anma kurulunun Okul Aile Birliği Başkanı Ömer Battal’ın da yer aldığı toplantıda, “Maziden Atiye Çorum Lisesinden Çorum Atatürk Anadolu Lisesine” sloganıyla yapılacak Pilav Günü etkinliği için bütün Çorum Lisesi mezunlarına ulaşılması planlanmış.
Ben de 1963 Çorum lisesi mezunu olarak 29 Mayıs toplantısına katılmak istiyorum.
1994-2010 yılları arasında tam 16 sene çok başarılı bir şekilde Çorum Lisesi Müdürlüğü yapan sevgili dostum Ahmet Güngör hocam zamanında 2001 ve 2006 yılları arasında beş senede bir yapılan toplantılara katılmış ve çok mutlu olmuştum.
3. beş yıllık Çorum Lisesi toplantısı 2011 yılında lise Müdürü sevgili hocam Hasan Hüseyin Hastaoğlu zamanında yapılmış, ona da katılmıştım.
25 Mayıs 2013 yılında da Çorum Lisesi 1963 mezunları 50. Yıl toplantısını Lise Müdürü Hasan Hüseyin Hastaoğlu, Avukat Adnan Çırakoğlu ve Matematik öğretmeni İskilip’li İsmet Kasımcan hocamın yardımlarıyla yapmış ve 60 arkadaşımızla buluşarak hasret gidermiştik.
Yaklaşık 4 senedir İstanbul’da her ay Çorum Lisesi 1963 mezunu arkadaşlarımla buluşmaya devam ediyoruz.
Toplantılarımıza, Dr. Sefer Kaya, Savcı Hüseyin Eyüpoğlu, bürokrat Abdullah Bükülmez, Banka Müdürü Tuncay Erzurumlu, iş adamı Metin Muci, iş adamı Haldun Karaoğlu, yazar Tuncer Cücenoğlu, iş adamı Üstün Atalay, Avukat Yaşar Köstekçi,
Vali Süleyman Oğuz, Avukat Adnan Çırakoğlu, Avukat Arif Damar katılıyorlar.
Pazartesi günü de İskilip’ten İstanbul’a oğlunu görmeye gelen sevgili dostum İsmet Kasımcan hocamla buluşarak hasret giderdik.
Çorum Lisesinden 1963 yılında Fen ve Edebiyat bölümünden mezun olan 120 arkadaştan yaklaşık 100 arkadaşımızın yüksek tahsil yaptığını öğrendim.
Şimdiye kadar yaklaşık 20 arkadaşımız da ebediyete intikal etmiş.
Bu vesileyle ölen arkadaşlarımı rahmetle, hayatta olan arkadaşlarımı sevgi ve saygıyla anıyor, hepsine sağlıkla geçecek uzun bir ömür diliyorum.
Az önce, Çorum Lisesi ilk mezunlarından olup, diploma numarası 1 olan 89 yaşında
Avukat Osman Onur ağabeyimi telefonla arayarak 29 Mayıs toplantısına davet ettim.
Avukat Erdal Eralp ağabeyin arkadaşı olan Osman ağabey mutlaka geleceğini söyledi. Çorum lisesiyle ilgili bir anımı paylaşarak sizlere veda etmek istiyorum.
Osmancık’lı “Hacı Mutu” diye anılan rahmetli Mehmet Ali Göl ( Çorum’da İcra Müdürlüğü yaptı.) sıra dışı ve çok ilginç bir arkadaşımızdı. Başka sınıfta okuduğu halde Coğrafya öğretmenimiz Orhan Oktar’ın (lakabı Tas, Adnan hocanın babası) yazılılarına girerek onu sürekli meşgul eder, kopyada yakalanır ve bizler de rahatlıkla kopya çekerdik. Yazılısına başka bir isim yazdığı için kim olduğu da ortaya çıkmazdı.
Bir Coğrafya yazılısında da Orhan hocam, “Kedi Rubap” lakaplı Atila Çakır’ı (rahmete gitti) kopya çekerken bileğinden yakaladı. Atila’ya “aç oğlum elini” dedi. Atila açmadı. Orhan hocam da, Atila’nın bileğini sıkı sıkıya tutmuş bırakmıyor. Atila da elini açmıyor. Hocam bana, “Git oğlum muavini çağır” dedi. Muavin geldi, Atila’nın elini açamadılar. Müdür geldi, yine açamadılar. Yaklaşık 10-15 dakikalık uğraştan sonra Atila’nın elini zorla açtılar, baktılar ki Atila’nın avucu boş. Müdür, muavin ve Orhan hocam resmen çıldırdılar. Atila’ya ne kadar ceza verdiler hatırlamıyorum.
Çağrısı için Çorum lisesi Edebiyat öğretmeni Aytekin Kırdıoğlu’na teşekkür ediyorum.
Çorum’luyuz, Anadolu kokar toprağımızda,
Uygarlıkların ateşi yanar otağımızda,
Veliler, evliyalar hikmete durmuş Çorum’da,
Aydınlar ocağıdır, güller açar bağrımızda…(Mehmet Özata)
11 Mayıs 2016