BİR ULU ÇINAR DAHA TOPRAĞA DÜŞTÜ-1

Abone Ol

Bir ulu çınar daha toprağa düştü.

O; eğitimci, araştırmacı yazar kimliği ile Çorum’un ulu çınarlarından olan Abdulkadir Ozulu’dur.

O; yetiştirdiği öğrencileri; kültür ve sanat bağlamında ortaya koyduğu yapıtları ve başardıklarıyla Çorumun yakasındaki onur ve gurur madalyasıydı.

O; Çorum’un kültür ve sanat yaşamına yaptığı çalışmalarla büyük katkılar sunan büyük bir değerimizdi.

Uzun süredir rahatsızdı. Onun Hakka yürüdüğü (vefat) haberini 16 Ağustos 2022 günü sabahı Samsun’dayken Sevgili Kızı Doktor Esra Hanımdan aldım.

Vefatına tanımlanamayacak biçimde üzüldüğümü, kendimi yarım kalmış gibi duyumsadığımı belirtmeliyim.

sağlık sorunlarım nedeniyle üç haftayı aşkın süredir Samsun’dayım. Rahatsızlığımın, Sevgili Ozulu’ya son görevimi yapmama engel olduğu için ayrıca üzgünüm.

Yaşamı boyunca ortaya koyduğu yapıtlarıyla O, sonsuza değin yaşamını sürdürecek ve yeri asla doldurulamayacaktır.

Bizler de yaşadığımız sürece Onu hep arayacak, hep özleyecek; yapıtlarıyla teselli bulacağız.

Yerinin Cennet olmasını, ışıklar içinde yatmasını diliyoruz. Allah ondan rahmetini esirgemesin, bol eylesin.

Aile bireylerine, yakınlarına, sevenlerine sabır, dayanıklılık ve baş sağlığı diliyorum.

* * *

Bundan dört yıl önce, 30.08 2018 tarihinde “ÇORUM’UN YAKASINDA ONUR VE GURUR MADALYASI başlığıyla yazdığım yazı Çorum Belediyesi tarafından “ABDULKADİR OZULU’YA ARMAĞAN” olarak hazırlanan kitaba da alınmıştı.

Bu yazımı anısına saygılarımızla yeniden yayımlıyoruz.

* * *

ÇORUM’UN YAKASINDA ONUR VE GURUR MADALYASI

Üretimi ve yaratımıyla içinde bulundukları topluma yararlı olan, onlara güzellikler sunan çok özel kişiler vardır. Bunlar, farklı yetenekleri ve özellikleriyle donatılı olarak dünyaya gelmiş olan, edebiyatçılar, şairler, ozanlardır. Onların tüm uğraşıları ve çalışmaları bu toplum, bu ülke içindir. Onlar kendilerini, ülkelerinin sanatsal, kültürel ve bilimsel anlamda gelişip, kalkınmasında herkesten çok görevli ve sorumlu sayarlar. Bunun bilinciyle de durmadan, usanmadan çalışır, üretir; sanatın, edebiyatın farklı dallarında kalıcı estetiksel ürünler ortaya koyarlar.

“Karınca gibi çalışkan, arı gibi verimli” deyimi, bu tür kişiler için kullanılır. İşte bu tür sanatçılarımızdan birisi de sevgili dostumuz Abdulkadir Ozulu’dur. Çünkü O, Çorum’un yetiştirdiği çalışkan ve üretken eğitimci-araştırmacı- yazarlarımızdan birisidir. Yazdığı günlük yazılarının dışında durmadan araştıran, üreten; yazdıklarını gazetede ve sanat edebiyat dergilerinde yayınlayan, kimilerini de kitaplaştırıp okura sunan bir değerimizdir. O, bu üretimleriyle toplumun kültürel sanatsal ve eğitimsel açıdan gelişmesine katkıda bulunan bir güzel insandır.

O da, ben de hayata öğretmen olarak atıldık. O, uzun yıllar öğretmen ve yönetici olarak orta öğretim kurumlarında çalışırken; ben de köy okullarında ve Çorum merkezde sınıf öğretmeni olarak eğitimin, kültür ve sanatın odağındaydık. Binlerce öğrencinin eğitim öğretim kademelerini aşarak yetişmesinde, hayatın farklı alanlarında, devletin üretim ve yönetim kadrolarında görev almalarında karınca kararınca katkıda bulunmuşuzdur.

Onunla tanışıklığımız çok yıllar öncesine, 1950’li yılların ikinci yarısına, ortaokul yıllarına dayanmasına karşın; özellikle 25 yılı aşkın bir süredir birbirimize daha çok yakınız. Bizim dostluğumuzu, arkadaşlığımızı daha kalıcı kılan, onu perçinleyense özellikle emeklilikten sonra eğitimin, kültür ve sanatın ortak paydasında buluşmamızdır. Bu süreç içinde gazetelerde, dergilerde yazıp yayımladığımız farklı yazınsal (edebi) türdeki çalışmalarımız bizi birbirimize daha çok yakınlaştırdı.

Ayrıca, birçok sanatsal ve kültürel etkinlikte birlikte olmamız ortaya güzel işler koymamız üretimlerimize daha da olumlu biçimde yansımıştır.

yapıtları

Sevgili Ozulu öğretmenlikten resmen emekli olsa da, kendini hiç emekli saymayanlardan birisi. Bu alandaki çalışmalarının, asıl emeklilikten sonra yoğunlaşıp, hız kazandığını biliyorum.

Bunca yılın birikimi olarak bir yığın yapıtı kitaplaşıp okura ulaşmış, Çorum ve ülke kültürünün varsıllaşmasına katkıda bulunmuştur. Biliyorum ki kitaplaşanlar kadar da kitaplaşmayan çalışmaları da bilgisayarında beklemektedir. Gönül ister ki onlar da kitaplaşarak okur katına çıksın.

Bu güne değin yayınlanmış yapıtları şunlardır:

-Vatan İçin (öykü) 1972 İrfan Yayınları –İstanbul,

-Gecekondu Çocuğu (öykü) 1973 İrfan Yayınları- İstanbul,

-Hititler (araştırma- derleme) Çorum, 2004,

-Mustafa Tütüncü’nün Hatıra Defteri Çorum, 2006,

-1921-1923 Yıllarında Çorum Gazetesinde Yayınlanan Makale ve Şiirler. Çorum 2006,

-Çorum İl Genel Meclisi 1921-1925 Yılları Tutanakları Çorum, 2007,

-Çorum Gazetesi Çevirileri (1921-1926) Cilt: 1 Çorum, 2008,

-Çorum Gazetesi Çevirileri (1921-1926) Cilt: 11 Çorum, 2008,

-Çorum Basın Tarihi. Çorum, 2012,

-Çorum’da Oyun ve Eğlence. 2013,

-Uluçınarlarla Konak Sohbetleri. Çorum, 2016,

-Bir Zamanlar Çorum 2017,

Ve yayınlanmaya hazır yüzlerce sayfalık çalışmasından bazıları:

-Çorum Çarşılarında,

-Çorum’un Dede Ağaçları,

-Hayatımdan Çizgiler, (Eczacı Talat Ceritoğlu ile Röportaj)

-Çorum’dan Nükteler,

Yüzlerce farklı konularda makale,

Yayımlanmış yapıtlarına ve yayımlanacak taslak çalışmalarına baktığımızda O’nun daha çok; Çorum Basın Tarihi, Çorum’un Yetiştirdiği Değerler, Çorum Halkbilimi, Çorum kültürü ve Çorum’un sosyal ve kültürel yaşamı üzerine yoğunlaştığını görmekteyiz.

1995 yılında başlatıp bugünlere kadar aralıksız sürdürdüğümüz “Sanat Dostları Toplantıları”ndan birinde. Sazı ve sözüyle Aşık Cefai ve toplantıyı yönetenler, Muzaffer Gündoğar ve Abdulkadir Ozulu. Yıl 1996.