“ANTALYA ŞİİR TERASLARI” (*)

Abone Ol

Derin bir sessizlik oldu birden… Çocuk gözü ve yüreği insan sıcaklığının eksikliğini bütün içtenliğiyle söyleyip oyununa geri dönmüştü…
Yunus Yaşar’ın “Antalya Şiir Terasları” adlı kitabıyla halleşirken bu eski fotoğraf kıpırdadı belleğimin dip kuytularında…
Yunus Yaşar da düşünüp durur çocuk yüreğiyle şiirin, “kentler; yolları, sokakları, caddeleri ve meydanlarıyla mı anılır, yoksa yetiştirdiği düşünür, bilim adamı ve sanatçılarıyla mı?” diye…
“Örneğin Antalya” der, “Binaları, beş yıldızlı otelleri, mesire yerleri, doğası, denizi, güneşi ve tarihi dokusu içinde insan sıcaklığı yoksa ne işe yarar?”
Ve sormaya devam eder, “Kentlere canlılık kazandıran, onların çağdaş devinimini sağlayan ve yaşanılır kılan insan sıcaklığı değil midir? İçinde insan üretimi olmayan bir kent kimliğini kazanabilir mi?”
“İnsan hayal ettiği müddetçe yaşar” der ya Yahya Kemal… Şair ise hayali çift imbikten çeken bir yolcudur.
İşte hayali Yunus Yaşar’ın… “Üç kapısı olan bu kente girerken sizi o kentte yaşayan bir şairin dizeleri karşılasa, ‘hoş geldiniz’ deyip mihmandarlık yapsa, bir cadde adını aldığı bir düşünürün özlü sözüyle aydınlatsa içinizi. Ya da bir parkta, bir meydanda usta bir yontucunun eseri tutsa elinizden… Şairlerin adları verilse caddelere, sokaklara…”
Yunus Yaşar’ın hayaline biz de bir soruyla katılmak isteriz. Hayallerin gerçek olması için kentlerin belediye meclislerinde niye sanatçılara yer verilmez ki?
Yunus Yaşar bu duygu ve düşüncelerle “Antalya Şiir Terasları”nı imbikten çekmeye başlamıştır. Bu kitap, Yunus Yaşar’ın beş yıllık bir çalışmasının ürünüdür.
Cumhuriyet’ten günümüze Antalya’da yaşamış/yaşayan şairlerin şiir kitaplarının adlarını “teras” olarak kullanır. Bu teraslar, her şairin bir şiirinden alıntılanan dizelerden oluşmaktadır.
İşte burada Yunus Yaşar’ın her şairin dize terasından bakarken şiir yürüdüğünü söylemeliyiz.
Yunus Yaşar, “Mitolojiden, yerel motiflerden, doğal güzelliklerden esinlenerek göndermeler yapmak suretiyle oluşturmaya çalıştım kitaptaki şiirleri…” demektedir sunu yazısında.
Bu çalışmanın ne denli çetin ve riskli olduğunun farkındadır. Şöyle der, “Cumhuriyet’in ilk yıllarından bugüne değin Antalya’da yaşamış yüzlerce şair sayabilirsiniz. Aklınıza geliveren ya da şiirlerinden etkilendiğiniz çoğu şairlerin neden bu kitapta yer almadıklarını sorabilirsiniz. Hatta kitaplar yayımladığınız, Antalya kültür ve sanatına katkıda bulunduğunuz halde adınızı ‘şiir terasları’nda göremediğiniz için kırılmış olabilirsiniz. Haklı da sayılabilirsiniz…”
Sunu yazısında söylenmeyeni bir söyleşimizde benimle paylaştığı ve kitap yayımlandıktan sonra şairlerin de olduğu bir masada sayfa sayısının “teras” sayısını eksilttiğini içtenlikle söylemiştir. Şunu da özenle eklemiştir. Kitabın yeni baskılarında “şiir teras” sayılarını arttıracağını…
Kitaptaki şiir teraslarını söylemezsek bu yazı eksik kalacak.
Ahmet Hamdi Tanpınar, Ömer Bedrettin Uşaklı, Sabri Esat Siyavuşgil, Hamit Macit Selekler, Baki Süha Ediboğlu, Cahit Külebi, Tarık Akıltopu, Halit Asım, Behlül Dal, Nüzhet Erman, Cevat Uyanık, Şükran Kurdakul, Hüseyin Demirhan, Celal Hafifbilek, Ali Oğuz Kehya, Özbek İncebayraktar, Gültekin, Köktürk Suvarlı, Onat Kutlar, Metin Demirtaş, Ali İhsan Yaşçın, Hasan Şişli, Nuri Erkal, Günay Karakan, Hüseyin Cahit, Abdullah Şanal, İlhan Karaman, Molla Demirel, Nadire Sönmez, Gazanfer Eryüksel, Hasan Varol, Nevzat Şimşek, Şükrü Erbaş, Hayrettin Ökçesiz, Ahmet Turan Kul, Hayri K. Yetik, Şerif Erginbay, Yunus Koray, Ergül Çetin, Arslan Bayır, Yüksel Andız, Salih Mercanoğlu, Akif Kurtuluş, Zekiye Yüksel, Musa Fırat, Halil Erdem, Betül Tarıman, Haldun Çağlayan, Kubilay Köktürk Suvarlı, Mesut Adnan, Turgay Değirmenci, Ayhan Sönmez, Şehmus Ay, Gülümser Çankaya, Cenk Koyuncu, Tolga Özen, Yunus Yaşar…
Yunus Yaşar’ın “Kaleiçi’nde Şiirli Bir Gezinti” şiirinden “uzunçarşı baştan sona” adlı bölüm ile bitirelim yazımızı.
ay yıkılmış, Kaleiçi
masal karışımı bir kilimdi
tanrıların seviştiği…
kamaşan bir lambanın saçağından
kundağı yeni çözülmüş iki
kumru çekildi göğe
kanatlarından büyüktü sevdaları
ince tellere kondular.
Meraklısı için ek:
07 Şubat 2015 Cumartesi günü (bugün) saat 14.00’de Antalya, Kale kapısı, Tek Kapılı Han’da “Antalya Şiir Teraslar” şairleri ve okurlarıyla buluşacak…
ETKİNLİĞE KATILACAK ŞAİRLER:
Hasan Şişli, Hüseyin Cahit, Abdullah Şanal, Nadire Sönmez, Gazanfer Eryüksel, Nevzat Şimşek, Hayrettin Ökçesiz, Ahmet Turan Kul, Aslan Bayır, Yüksel Andız, Musa Fırat, Salih Mercanoğlu, Haldun Çağlayan, Kubilay Köktürk Suvarlı, Turgay Değirmenci, Şehmus Ay, Gülümser Çankaya, Tolga Özen, Yunus Yaşar... ( Kitapta yer alış şekliyle, yaş sırasına göre yazılmıştır. )

(*) Antalya Şiir Teraslar, Yunus Yaşar, Simge, Ocak 2015.