Sevgi nedir?

Başta insanlar, canlılar olmak üzere, hayvanlar, ağaçlar, doğa, yani tüm kainatı yürekten, içtenlikle sevmektir. Allah’ın yarattıklarını, sırf Allah için sevmektir. Sevgi duygusunu yaratan Allah’tır. Öyle ise, önce Allah sevgisi ve Allah saygısı esas olmak üzere ulu Allah’ın en şerefli yaratığı, en kutsal varlığı olan insanı sevmektir. Çünkü, insanları sevmeyen kişi hiçbir varlığı sevemez. Ne diyor Yunus Emre: Pazar kurdum götürü, elif okudum ötürü. Yaratılanı sevelim yaratandan ötürü.

Her varlığın kendine göre bir seveni, sevileni vardır. Bizim burada üzerinde durduğumuz konu, öncelikle güzel Çorumumuzun güzel insanlarını barıştıran, kaynaştırarak et ve kemik haline getiren, ötelemeden, itelemeden, ayrıştırmadan, toplumsal yaralar açmadan, toplumsal barışı, güveni, emniyeti, huzuru sağlayan ve tüm Çorumluların birbirlerine karşı aynı duygularla birleşen, vatan, millet, devlet, cumhuriyet, bayrak, ezan, din, iman noktasında insanları birleştiren sevgidir.

Bu güzel ortamı önce Çorumumuzda, sonra ulusumuz ve uluslararası düzeye taşımalıyız. Sevgi Haftası’nın tek amacı işte budur.

Sevgi katıksız petek balı kalitesinde insanları sırf insan oldukları için hilesiz coşku ile sevmektir.

*

İnsanların arasındaki sevgi bağlarını koparan unsur, insanların arasındaki şahsi, ikili ve toplumsal ayrışmalardır. Bunun temeli de haset, çekememezlik, istememezlik, kin, nefret, fesat duygularının yaptıkları yıkımdır. İşte bu derdin ilacı sevgidir. İşte onun için diyoruz ki, 14 Şubat Sevgililer Günü’nü de içine alan Çorum Toplumsal Sevgi Haftası’na sahip çıkalım. Onu ulusal ve uluslararası noktaya taşıyalım. Yaratılmamızın sebebi sevgidir. Sevgi yoksa dünya virandır.

Sevgi varsa, dünya cihandır. Yani insanlar birbirlerini candan seviyorlarsa dünya cennet olur. Yook, birbirlerini sevmiyorlarsa, dünya herşeyi yakıp kül eden nar, cehennem ateşi olur.

Büyük bilge koca Yunus Emre ne diyor: Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım. Sevelim, sevilelim. Dünya kimseye kalmaz.

Peki ne yapmalıyız?

Kim ne olursa olsun insan olarak herkese insan gözü ile bakılmalıdır. Toplumsal farklılıkları, grupları, dinsel ve siyasal ayrılıkları, ekonomik üstünlükleri, kişisel zaafları ve olumsuzlukları bir halının binbir çeşit desenler halıya nasıl güzellik katıyorsa, toplumsal ayrılıkları da bir çeşni tadı ve renk olarak düşünmeli ve ona göre önce ferdi, sonra toplumsal sevgiler oluşturmalıyız.

Erzurumlu büyük alim İbrahim Hakkı ne buyurur:

Hiçkimseye hor bakma,

İncitip gönül yıkma

Sen nefsine yan çıkma

Mevla görelim neyler

Neylerse güzel eyler.

Hedefimiz bu olmalıdır. Bunun için menfi ve olumsuz davranışlardan kaçınmalıyız.

Gönül çalabın tahtı

Gönüle çalab baktı

İki cihan bedbahttı

Kim gönül yıkar ise. (Mevlana)

*

Sevgi üzerine söylenmiş binlerce şiir ve yazı katar katar azılmış kitaplar vardır.

Mühim olan okumak, yazmak değil, yaşamaktır.

Hiçbir sorun çözülmez, kuru kuruya okumakla yazmakla. Başarıya varılır, alın teri emekle. Eller neler keşfetti daha neler bulacak, Bizler hala meşgulüz birbirimizi yemekle.

Yıkımdan vazgeçmeliyiz, yapıcı olmalıyız. Unutmayınız ki, sevginin baş düşmanı gönül incitmek, kalp kırmaktır.

Hz. Ömer ne buyurur: Kabe’nin kapı halkasından tutar. Ey Kabe, seni yüz kere yıkar, yeniden altından yaparım. Çünkü sen kul yapısısın. Ancak, hiçbir kulun kalbini kıramam. Onun banisi Hz. Allah’tır cc.

Öyle ise toplumsal yaşam alanındaki birliğin, beraberliğin, barışın, huzurun ve mutluluğun önündeki engelleri kaldırmak ancak sevgi ile olur. Sevginin baş düşmanı ise kırgınlıklar, dargınlıklardır.

Yunus Emre’ye kulak verelim:

Sevginin önündeki engelleri yok edelim ki, sevgi canlansın, yeşersin, gülbahçesinin gülü gibi toplumun gülü sümbülü ve bülbülü olsun.

Birkez gönül yıktın ise

Bu kıldığın namaz değil

Yetmiş iki millet dahi

Elin yüzün yumaz değil

Gönül mü yeğ, Kabe mi yeğ

Eğit bana aklı eren

Gönül yeğ durur bana

Gönüldedir dost durağı

Bir kez hacca vardın ise

Bin kez kaza kıldın ise

Bir kez gönül kırdın ise

Gerekse var yollar doku

Gönül Allah’ın tahtı

Gönüle Allah baktı

İki cihan bedbahttı

Kim gönül yıktı ise.

Yazımızı yüce Allah’ın kutlu, sevgili peygamberimizin mutlu öğütleri ile bitirelim. De ki ey Muhammed; Ey inananlar, sizler gerçekten Allah’ı seviyorsanız bana tabi olunuz ki, o zaman işte o zaman Allah sizi sever ve sizin günahlarınızı bağışlar. Çünkü O çok bağışlayıcıdır. Ali İmran 31.

De ki ya Muhammed SAV. Eğer Allah’a ve Resulüne isyan ederseniz, ondan yüz çevirirseniz, biliniz ki Allah kafirleri asla sevmez. Ali imran 32.

De ki ey Muhammed SAV. Benim iman eden mümin kullarım Allah’ı sevgilerin en yücesi ile severler. Allah da cc. onları çok sever. Bakara 165.

Müminler ancak kardeştirler. Kardeşlerinizin arasındaki anlaşmazlıkları giderin ki, Allah sizleri bağışlasın. Hucurat 10.

Ağaçlar su ile, insanlar sevgi ile beslenir. Yüce dinimiz İslam sevgi dinidir. Nefreti reddeder. R.SAV. efendimiz; Ey inananlar! İman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi candan sevmedikçe de kamil, olgun iman sahibi olamazsınız. Öyle ise birbirinizi seviniz. Birbirinizi sayınız. Birbirinize sırt çevirmeyiniz. Birbirinizin hakkını koruyunuz. Asla haklara tecavüz etmeyiniz. Size aranızdaki sevgiyi çoğaltacak bir kolaylık söyleyeyim mi? Aralarınızda çok çok selamlaşın, esenleşin, birbirinizin yüzüne gülümseyin. Yani pozitif enerji verin.

Hacı Bektaş-i Veli Hz. ne diyor:

İri olalım, diri olalım, elimize, dilimize, belimize sahip olalım. Sevelim sevilelim.

Mevlana ne demiş?

Sevgi zindanı saray, nefret sarayı zindan eder.

*

Bu vesile ile kutlamakta olduğumuz Çorum 4. Sevgi Haftası’nın güzel Çorumumuza, sevgi-saygı, huzur ve mutluluk getirmesini diliyor, toplumsal sevgi haftasına katkıda bulunanları, başta Çorum Haber Gazetesi Başyazarı Sayın Mehmet Yolyapar’ı ve çalışanları, yazarları olmak üzere tüm emeği geçenleri candan kutluyorum.