Bugün, Büyük Önder Atatürk’ün, Samsun'da tutuşturduğu kurtuluş meşalesinin, Anadolu'da elden ele, gönülden gönüle dolaşmasının ve Ulusal Mücadelemizin başlangıcının 103. yıldönümü.

Ulu Önder’imizin 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak başlattığı bu Ulusal ve Kutsal Mücadele, Türk tarihinin gelmiş geçmiş en önemli dönüm noktalarından biridir.

Atatürk'ün rehberliğindeki Türk’ün, bir kez daha şaha kalkarak, ulusal egemenliğine yeniden sahip çıkmasının başlangıcıdır 19 Mayıs 1919.

Tarihi boyunca bağımsız yaşamış olan Türk Ulusu’nun dünya üzerindeki varlığını ve özgürlüğünü sürdürmesi için "Türk Ulusu’nu, yine ulusun, kendi azim ve kararı kurtaracaktır" diyen Ulu Önder, Ulusal Mücadeleyi başlatmış; Türk Ulusu, tüm yokluğa, tüm yoksulluğa karşın Ulu Önderimizin güdülemesiyle (motivasyon) inanılmaz bir başarı elde etmiş; küllerinden yeniden doğmuştur..

O nedenle, 19 Mayıs 1919 günü, tarihimizde çok özel bir yere sahiptir.

O nedenle, Türk Ulusunun en büyük şansıdır Atatürk.

Ulusumuzun bağımsızlığını, yine ulusumuzun azim ve kararının kurtaracağına inanan bir avuç inanmış insanın başlattığı bu kutlu yürüyüş neticesinde, büyük özveriler gösteren aziz Türk Ulusu, esareti reddedip bağımsızlığını elde etmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasına giden yolun başlangıcı olan bu tarih, geleceğimizin teminatı olan gençlerimiz için de bayram niteliğindedir, bayram olarak da kutlanmaktadır.

Sözün özü, 19 Mayıs 1919 tarihi, Türk tarihinin önemli bir dönüm noktasıdır ve gençlerimiz bu tarihi çok daha iyi anlamak durumundadır.

* * *

Ülkemizin asalak, asalak olduğu kadar da türedi nankör kesimi, aksini savlasa bile; Çerkezköy Belediye Başkanımız Vahap Akay’ın akıllara ve belleklere kazınan 19 Mayıs konuşmasında dillendirdiği gibi;

“19 Mayıs 1919, hepimizin doğum günüdür.

Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı gündür, 19 Mayıs.

Bir uyanıştır.

Bir inancın sonucudur.

Direniştir 19 Mayıs.

Saray’a başkaldırıdır.

Bir devrin ayak sesleridir 19 Mayıs.

Özgürlük için bağımsızlık için, vatan için başkaldırıdır 19 Mayıs.

Yobazlığın her türüne karşı çıkıştır 19 Mayıs.

Saray’a karşı ulusal egemenlik, sömürü düzenine karşı tam bağımsızlıktır 19 Mayıs.

Laik Türkiye Cumhuriyetinin temellerinin atıldığı gündür 19 Mayıs.

Bu ulus, hiçbir zaman padişahların ve padişah yanlılarının esiri ve eğlencesi olmamıştır ve olmayacaktır.”