Neticede insanları topladı, yarın ben öleceğim. Bana hakkınızı helal edin dedi. Gerçekten de iki gün sonra rahmeti rahmana kavuştu. İşte onu da buraya bu şehitliğe ayrı bir yere gömdük diye anlattı. Bu olay hem espri ve hem de ilginç ve ibretli değil mi?

Biz orucun şartlarını anlatmaya devam edelim:

ORUCUN GEÇERLİLİK ŞARTLARI

Bütün işlerin işe yarar olması için bir takım özel şartları yani koşulları vardır. Benzinli arabaya mazot konursa olur mu? Olmaz. Benzinli otomobilin çalışması için benzin gerikir. Bunun gibi...

Orucun da geçerli olabilmesi için birincisi niyyet şarttır. Ramazan’ın başında toptan veya her gece sahurda “Niyet ettim Allah rızası için Ramazan orucunu tutmaya” demesi sünnettir.

Kalben bilmesi ve kalbinden niyet ise farzdır. Niyetin vakti; faziletlisi gece sahurdan sabah namazı vaktine kadardır. En son niyet, kuşluk öğleye bir saat kalıncaya kadar yapılır. Yapılmazsa nafile olur. Niyetsiz oruç bozulursa sadece gününe gün tutulur. Keffaret cezası 61 gerekmez.

İslami mezheplerin niyet anlayışları değişiktir. Ancak farziyetinde ihtilaf yoktur.

Niyetin şekli: “Niyet ettim Allah rızası için yarınki orucu tutmaya” demek sünnettir. Esas olan kalptir.

2-Orucun geçerli olabilmesi için orucu bozan hallerden kaçınmaktır.

Orucun temel ana unsuru, manası; imsak vaktinden zevale, yani akşam vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel ilişki zevklerinden kesin uzak durmaktır. Bunlar kasten, mazeretsiz, özürsüz yapılırsa hem kaza, hem de keffaret (61 gün peşpeşe oruç tutmak) gerekir. Niyetten sonra yolculuk, hastalık vs nedeni ile oruç bozulursa gününe gün kaza gerekir. Şu duayı okuyarak açmak sevaplıdır:

Eüzü Besmele:

Allah’ım senin hoşnutluğunu kazanmak için oruç tuttum, (topluluk ise) oruç tuttuk. Senin verdiğin nimetlerle orucumuzu açıyoruz. Sana inandık, sana güvendik ve ancak senden yardım dileriz. Ey lütuf ve keremi –bağışlaması- çok olan rabbim. Beni, anamı, babamı, müminleri bağışla. İnsanlığa hidayet, iman ver. Vatanımı, milletimi, din ve devletimizi, cumhuriyetimizi ilelebet payidar kıl. Amin.” denir.

R.SAV.: “Sahura kalkınız. Bir kase su ile bile olsa sahurda içiniz. Sahur berekettir” buyurmuştur. (Buhari Şerif)

ORUCUN YASAKLARI NELERDİR?

Genel anlamda ifade etmek gerekirse, kasten oruçlu iken yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmaktır ki bunlar, orucu bozan ve keffaret 60+1 yeniden ve peşpeşe tutmak gerekir. Oruca hiç niyetlenmedi, yani oruç için sahura kalkmadı ve orucunu tutmuyorsa, büyük bir günah işlemiş ve Ramazan’ın dışında tüm ömrünü oruçlu geçirse Ramazan orucunun bedelini ödemiş olmaz. Ancak mazereti nedeni ile orucunu bozmuşsa sadece kaza, gününe gün gerekir. Bu şu özellikte vardır. Orucunu korumak için orucu bozan işlerden uzak durmak orucunu bozmaya götüren davranışlarda bulunmamak gerekir. Bilhassa cinsel dürtülerin ağır bastığı zamanlarda oruç en büyük kalkandır. R.SAV. oruç bütün kötülüklere kalkandır. Kötülüklerden özellikle de şehvetten -cinsel dürtü aşırılığı- kendisini koruyamayanlara, oruç tutunuz, kurtulursunuz. Selamete kalırsınız, diye kendsine soran gence böyle cevap vermiştir.

(SÜRECEK)