Parlak fikir: "Venezuela'da buğday yetiştirmek"…

Tarım Bakanı demiş ki "Venezuela’da buğday yetiştireceğiz". Çok parlak bir fikir. Kimin fikri ise kutlamak lazım.

Sen ülkemizde terkedilmiş işlenmeyen tarlaları bırak, 11 bin km ötedeki bir ülkede buğday yetiştirme planları yap. Çok kazançlı, ülkemiz adına çok faydalı proje olsa gerek.

Öyle yapacağınıza ülkemizde köylerde ekilip biçilmeyen tarlaları ektirme planları yapın. Hem köylü kazansın, hem olası bir kıtlığın önüne geçmiş olursunuz.

Köylüler altın yumurtlayan tarlalarını terkettiler, taşı toprağı altın diye büyük şehirlere taşındılar. Bunun en büyük sebebi köylünün sübvanse edilmemesi, horlanması, ürettiği ürünü değerinde satamamasıdır.

Eskiden köylerde şekerpancarı, tütün, haşhaş, kendir gibi ürünler üretilirdi. Bu ürünlere ya kota kondu, ya da yasaklandı. Üstüne üstlük mazot, gübre ve zirai ilaçlar da aşırı derecede zamlandı. Üretilen ürünler maliyetini kurtarmaz hale geldi. Köylü ne yapsın, toprakla uğraşmayı bıraktı. Ya hicret etti, şehirlere taşındı. Ya da kabuğuna çekildi.

Halbuki devlet köylüyü sübvanse etse, her köye bir ziraat mühendisi, bir veteriner ve bir ürün pazarlama mühendisi gönderse… Kooperatifler kursalar. Üretilen ürünlere dış pazar bulunsa. Ülkede hem işsizlik kalmaz. Hem de ülke kalkınır. Ülkemizde ne yokluk olur ne de kıtlık.

Türkiye Venezuela'da buğday yetiştirmeyi bırakıp bu işi Konya ovası, Harran ovası başta olmak üzere tüm Türkiye'de yapmalıdır. Böyle olursa ne enflasyon olur, ne de döviz artar.

Buğday ithal eden ülke yerine buğday, sebze ve meyveler ihraç eden ülke oluruz.