Film Okuma programının yöneticiliğini yapan Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Osmancık Şubesi Başkanı Kazım Sekili, bir filme bakarken o filmin çekildiği dönem özelliklerini de bilmek gerektiğini ifade etti. Türk sinemasının seyri, geçmişten günümüze kadar içinde yaşadığımız sosyo-kültürel, siyasi, ekonomik değişimlerle birlikte farklılaşma yaşadığını belirten Sekili, “Bunun sadece sinema ile sınırlı değil, aynı zamanda bütün sanat ve edebiyat dallarında da etkisi olduğunu söyleyebiliriz. İktidarın değişmesi, var olan akımlar bu hızlı değişimin ana sebepleridir. Bu değişimden en fazla etkilenen olgu şüphesiz "din algısı"dır. Filmde de izlerini gördüğümüz üzere 90'lı yıllarda iktidar ile birlikte İslami camiada değişim ve hareket söz konusudur. Sinema da bu süreçten etkilenmiş ve 'dini mesaj’ verme davası ile birçok film çekilmiştir. İnsanların dini anlamdaki zihin kodlarının medya üzerinden kolayca menfi ya da müspet değişime uğrayabildiğini, filmlerin yıllara göre din algısındaki değişiminde görebilmemiz mümkün” dedi.

Filmde, din ile ilgili bilgiler işlenmesine ve olumlu mesaj verilmeye çalışılmasına rağmen filmin baş kahramanın yanlış bir Müslüman tipini canlandırdığını anlatan Sekili, Müslüman bir kişinin ezik bir şekilde verilmesi ve ailesi ile ilgilenmemesini olumsuzluk olarak değerlendirdiklerini anlattı.

Filmdeki replikler üzerinden katılanların da katkı sunduğu program, ölüm konusunun akıldan çıkarılmaması ve ona göre hayat yaşanması temennisiyle son buldu.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim