Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Osmancık Şubesi gelenekel hale getirdiği film okuma programı kapsamında bu hafta “Gülün Adı” filminin okumasını gerçekleştirdi.
Film Okuma Programı’nın yöneticiliğini Memur-Sen Osmancık İlçe Başkanı Mahmut Tökel ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Osmancık Şubesi Başkanı Kâzım Sekili yaptı.
Ortaçağ İtalya’sında bir manastır… Yedi günlük bir zaman dilimi çerçevesinde işlenen cinayetler ve onları çözmeye çalışan bir Frensisken ve eski sorgucu William, yardımcısı Adso… Tarihsel gerçeklere uygun bir şekilde kurgulanan bir eser olan film dini sorgulayan bir yapıda karşımıza çıkıyor diye söze başlayan Kâzım Sekili, “ 1986 yılında çekilen film bizi Ortaçağ’a doğru kısa bir yolculuğa çıkarıyor; ruhban sınıfının gücünü ölçüsüz bir şekilde kullandığı, skolastik düşünce yapısının egemen olduğu, kilise-devlet-tarikatlar arası çekişmelerin yaşandığı bir döneme… Manastır kütüphanesi etrafında gelişen olaylar zinciri ve dinsel hoşgörüsüzlüğün kütüphaneye olan yansımaları izleyeni oldukça etkiliyor.” diye filmin konusuna dikkat çekti.
Filmdeki su meteforu ile konuşmasına başlayan Mahmut Tökel, su meteforunun hıristiyanlıkta insanın günahlı olarak doğduğuna inanılmasının ve su ile yıkayarak temizlenmesi olduğunu ifade etti. Manastıra girerken de ellerini su ile yıkayarak temiz bir yere geldiğini belirtti. Ayrıca karga, baykuş, kedi meteforları da kullanılarak uğursuzluk olarak verilmiştir. Mahmut Tökel konuşmasının devamında, “çok bilgelikte çok acı vardır ve bilgisini artıran acısını da artırır.
Bağnazların din tüccarlığı yaptığı bir bölgede ilimle ilgilenenler sevilmez. Çünkü bilgi beraberinde öğreti ve olgunluk getirir. Ve bu öğreti de bu kör sisteme karşı çıkar. Sonuç olarak ilim bu bağnazların en korktuğu düşmanlarıdır.
Bayağı insanları kullanarak onların kusurlarından zevk alarak kendi kusurlarını örtmeye çalışan insanlar her zaman olacaktır.” diye konuştu.
Daha sonra karşılıklı fikir teatisinde devam eden program bilgiye ulaşmanın önemine dikkat çekilerek sona erdi.
(osmancikgundem)
Editör: TE Bilisim