Havalar ısınmaya başladı. Orman yangınları için teyakkuzda ve tedbirli olmak zorundayız. Her yıl orman yangınları nedeniyle ormanlık alanlarımız yok oluyor.

Geçen sene karşılaştığımız orman yangınlarına müdahale konusunda başarılı olduğumuz söylenemez. İnşallah bu yıl orman yangını yaşamayız. Yaşasak bile yangın söndürme uçaklarımızla zamanında müdahale eder ve fazla zarar vermeden söndürürüz.

Geçen yıl yeterli miktarda yangın söndürme uçağımızım olmadığı, Türk Hava Kurumu'na ait olan uçakların zamanında bakımları yapılmadığından kullanılır durumda olmadıkları konusunda basında bir dizi haberler oldu. Bu yıl inşallah Tarım ve Orman Bakanlığı zamanında gerekli tedbirleri alır ve müdahale etmede geç kalınmaz.

Orman yangınlarının bir kısmı sabotaj ve yıldırım düşmesi nedeniyle çıksa da aslında bir çoğunun tedbirsizlikten çıktığı bir gerçektir. Piknik alanlarında yakılan ateşlerin usulüne uygun söndürülmemesi, gelişigüzel bırakılan cam şişelerin mercek görevi görerek güneş ısısı sayesinde yangın çıkarması da olası nedenler arasında sayılabilir.

Orman yangınında en önemli husus erken müdahale etmektir. Yangın büyümeden zamanında yapılan müdahale, bir çok yerin yanarak kül olmasını önler.

Bir diğer husus da yeteri kadar gözetleme istasyonunun olup olmadığıdır. Bu istasyonlardaki gözlemciler bir yerde gördükleri dumanı anında yetkililere bildirmekle görevlidirler.

Bir de orman köylerinde yaşayan insanlar önceden orman yangınlarına karşı eğitimden geçirilmelidir. İlk müdahaleler yerleşik halk tarafından zaman geçirilmeden yapılmalıdır.

Son olarak Türk Hava Kurumu'na ait yangın söndürme uçaklarına gerekli bakımlar yapılarak envantere katılmalıdır diyorum.

Allahtan, orman yangınlarını yaşamayacağımız bir yaz dönemi niyaz ediyorum.