Neyzen Tevfik Kolaylı, taşlamalarıyla tanınan neyzen ve şairdir. Taşlama kitaplarının yanı sıra, çeşitli taksimler ve saz semailerinin bestecisi olarak da bilinir.

Neyzen Tevfik soğuk bir kış günü aç sefil ortada kalır. Sığınır bir caminin şadırvanına ve bekler ki birisi onu görsün ve yardım etsin. Fakat hava soğuk gelen giden yok.

Çaresiz kalkar yerinden ve perişan bir halde kalacağı yere doğru yürümeye başlar.

O dönemin en varlıklı ailelerinden birinin gencecik oğlu askerden yeni gelmiştir…

O'nu görür ve halini anlar.

Genç adam o günün en büyük parasını cebinden çıkartır, takdim edecektir ama bir sorun vardır. Karşısındaki koskoca Neyzen Tevfik’tir.

Allah'ın deli ve veli bir kulu! Koca Neyzen'in sağı solu belli olmaz ki, bir bakarsın devlet başkanlarına kafa tutar, bir bakarsın zamanın en zengin adamlarını yerin dibine sokar. Delikanlı parayı buruşturup Neyzen'in ayaklarının dibine doğru hafifçe atar.

Sonra omzuna dokunup; - “Efendim paranızı düşürmüşsünüz." der.

Neyzen gözleri zaten hasta, zar zor açıyor göz kapaklarını ve çocuğa bakıyor. Anlıyor tabii ki inceliği ve zarafeti, “Ah be çocuk, ah be evladım...

O düşen sizin pırlanta kalbinizdir. Nezaket, insanlık ne güzel şey...

Demek ki almanın da, vermenin de bir adabı varmış. Almanın değil vermenin zenginlik olduğunu bilenlere ve karşılıksız sevenlere gelsin selâm.

HAYATTA SİZLER İÇİN SUNULAN ÖZEL ARMAĞANLAR;

DİNLEME: Anne ve babanızı eşinizi, çocuklarınızı, kesmeden can kulağıyla dinleyin. SEVGİ : Kucaklayın, sarılın, öpün, ellerini tutun. Bu hareketler anne babanıza, eşinize dostlarınıza sevginizi açıkça göstermenizi sağlayan işaretlerdir. KAHKAHA : Fıkralar anlatın, neşelendirin, onlarla birlikte olmayı sevdiğinizi gösterin. İLTİFAT : Küçücük bir iltifat karşınızdakinin moralini düzeltir, gününü aydınlatır. NEŞE : Neşe ve hüzün bulaşıcıdır. Hüznünüzü değil ama neşenizi gösterin insanlara. İYİLİK : Hayatın ve günlük işlerin kargaşasında yapacağınız bir iyilik insanlara moral verir.

HER ŞEY BEYİNDE BAŞLAR / AKLINIZI BAŞINIZA TOPLAMA KILAVUZU

Bu kitap beyne, beyni anlatıyor. Aklını başına toplamak ve hayatını ‘baş’tan aşağı değiştirmek isteyenler için. (Mümin Sekman)

Hayat Bilgesi, (Şu Hayatı Nasıl Yaşamalı) Başarı Bilgesi, Azmin Zaferi Öyküleri gibi kişisel gelişim alanında yaklaşık 11 kitabını okuduğum Mümin Sekman’ın

Her şey beyinde başlar kitabını mutlaka okumanızı tavsiye ederim.

Başarı, mutluluk, huzur beyinden gelir. İnsanın karakteri, kararları, kaderi kafasında şekillenir. Bazıları baştan kazanırken, bazıları ‘kafadan’ kaybeder! Beyin vücudun % 2’si olsa da, geri kalan % 98’i yönetiyor. Önemli bir iş yaptığından başımızın üstünde yeri var! Aklın makinesi olan beyin herkese ‘bedava’ veriliyor! Çoğumuz onu nasıl çalıştırmak gerektiğini öğrenmiyoruz.

O da kafamızın içinde, kafasına göre çalışıyor!

Ürettiği duygu ve düşüncelerin sonucunu ise biz yaşıyoruz. Biz onu kullanmasak da o bizi kullanmaya devam ediyor. Ne düşüneceğimizi, ne yapacağımızı beynimiz belirliyor.

Ben de her Anadolu insanı gibi hayatta başıma gelen her şeyi kadere bağlıyordum. Kitaplar okudukça aydınlandım ve artık şöyle düşünmeye başladım.

Hayatı geç kavradım, olanı kader sandım,

Olmayanla savaştım tekâmülde zorlandım,

Kader alında değil akılda şifrelenmiş,

hazana erdi yaşadıkça anladım. (Mehmet Özata)

BİLGE BAADDİN ÖNERİLERİ

bir donanımdır, herkeste vardır. Akıl bir yazılımdır, herkeste yoktur.

2-21 Mayıs Cumartesi günü İstanbul ÇEKVA’da (Çorum Eğitim Ve Kültür Vakfı) eski İTÜ Elektronik Ana Bilim Başkanı sevgili hemşehrimiz Prof. Dr. Duran Leblebici hocamızın konferansına katıldım. Yaklaşık 20 Çorum’lu bursiyer üniversiteli öğrencimizin katıldığı elektronik konferansı çok özeldi. Konferansa ÇEKVA başkan yardımcısı Sabit Velidedeoğlu, ÇEKVA Müdürü Hüseyin Kapusuz, Çekva sekreteri Sevil Gitgetir, rahmetli hocamız Hıfzı Veldet Velidedeoğlu’nun torunu Haluk Velidedeoğlu, Sungurlu’lu Sururi Onan ve Ömer Söylemez katıldılar.

25 Mayıs 2022