İslam ordusu savaşta. Düşmanla kucak kucağa temas halinde. Süngü harbinde bile namazın terki caiz değildir. Nisa suresinin 102-103. ve 104. ayetleri düşmanla savaşırken bile namazın nasıl kılınacağını bildirmekte. Ordunun bir kısmı harp ederken bir kısmı namaz kılacak, diğer bir kısmı da namaz kılanları koruyacaktır.

Demek ki, ölüm sana gelinceye kadar ibadet et, namazını kıl buyuruluyor. Bunlar Kur’an’ın apaçık ayetleridir. Hiçbir sebep namaza mazeret olamaz. Yeter ki baygın, hasta olsun, ancak o zaman düşer.

Bakınız, çarpıcı bir belge sizlere: R.SAV. efendimiz ölümüne bir hafta kala insanı ateşler içinde yakıp tutuşturan, kasıp kavuran humma hastalığı ile boğuşmaktadır. Ayakta dikilemeyecek derecede halsiz ve zayıf düşmüştür. Hz. Ali ve amcası Hz. Abbas’ın yardımı ile ayağa kalkabiliyor ki, ömrünün son 8 gününde annemiz Hz. Ayşe’nin odasındadır. R.SAV. ömrü boyunca bir tek vakit namazı terketmemiştir ve hepsini de camide imam olarak kılmıştır. Cemaatle kıldırdığı son namaz akşam namazıdır. Vakit yatsıdır. R.SAV. çok ağır hastadır. Ateşin şiddetinden sık sık bayılmaktadır. Bir ara gözlerini açıyor ve yatsı namazı kılındı mı diyor. Hayır sizi bekliyoruz diyorlar. Koluna girip ayağa kaldırıyorlar, yere yığılıyor. Medine’de suyu soğuk derin kuyulardan su getirdiler ve soğuk su ile yıkadılar. Ayılınca yine namazı sordu. Ayağa kaldırdılar, yere yığıldı ve yine bayıldı. Dördüncüde R.SAV. yatsı namazını kıldıramayacağını anladı ve odanın penceresinden mescitteki cemaate baktı, şöyle buyurdu; “İki gözümün nuru, müminin miracı namaz. Allah’a yemin ederim ki, iki rekat farz namaz dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır” Hz. Ebubekir’e söyleyin namazı kıldırsın, cemaati beklemeyin” buyurdular. Hz. Ayşe, Ya Resulallah babamın yüreği yufkadır, o kıldıramaz. Başkası kıldırsın, dedi ise de söyleyin Ebubekir’e namazı kıldırsın, deyince, Ebubekir R.A. yatsıyı kıldırdı. R.SAV. Hz. Ebubekir’e namazda uydular. R.SAV. bir ömür boyu 14 vakit namaza cemaata şiddetli hastalığı nedeni ile katılamamış, 3 vakit te Hz. Ebubekir’e uymuştur. İşte kainatın efendisi Hz. Muhammed SAV.in namaz anlayışı böyle idi. Böyle bir namaz insanı bütün kötülüklerden korumaz mı? Evet, korur.

Sevabı en çok olan ibadet şüphesiz ki vaktinde bilinçli bir şekilde erkanı ile kılınan namazdır. Neden? Çünkü, günde kılınan 5 vakit namazda alimlerimizin tesbitine göre 170 milyon sevap vardır. Dökümü şöyledir; 5 vakit namazda:

5 adet ezan ve duası,

5 adet abdest ve duası,

5 adet besmele,

5 adet kelimeyi şehadet,

5 adet amentü,

5 adet inna elzelna suresi,

5 adet kamet, ihlas, fatiha,

5 adet tevbe, istiğfar,

5 adet tekbir, Allah-ü ekber,

5 adet sübhaneke,

5 adet euzü besmele,

40 adet fatiha, elham,

40 adet zammı sure, ayet,

40 adet kıyam,

40 adet rüku,

40 adet secde,

40 adet tahiyyat,

40 adet seminillahü limenhamde,

40 adet rabbena lekelhamd,

120 adet rüku tedbiri,

80 adet secde,

240 adet secde tesbihi,

40 adet celse,

45 adet salavat, Allahümme salli,

45 adet rabbena,

20 adet selam,

5 adet ayetel kürsi,

165 adet sübhanallah tesbihi,

165 adet elhamdüllillah tesbihi,

165 adet Allahü ekber tesbihi.

Tesbih, tahmid, tevhid, dua ve zikirler.

Yüce Allah bire 7-10-70-100-700 sevap vereceğini ayetlerinde bildiriyor. Bu duruma göre bir günde kılınan beş vakit namaz tam eda edildiği zaman 170 milyar sevap veriyor. Bu kadar ufak günahlarını siliyor. Çünkü innel hasenati yüzhibnesseyyiati, yan iher iyilik, sevap bir kötülüğü, günahı siler buyurmuştur.Yübeddilüllahi seyyiatihim hasenaf ayeti ise ulu Allah müminin günahların silip yerine sevap yazabilir. 60 sene aralıksız 5 vakit namazı eksiksiz kılan bir mümin, 60 yıl x 12 = 720 ay yaşamış, 720 ay x 30 gün = 21600 gün, günde 170 milyar sevap alırsa, 21.600 günde 3 katrilyon 672 trilyon sevap kazanmaktadır. 60 yıllık ömürde 5 vakit namaz bir mümine bu kadar sevap kazandırırken bu en büyük fazilettir. Namazın terki ise korkunç bir felakettir.

Demek ki namaz en büyük saadettir. Namaz insanı yolda komaz. Günah kiri ile cennete girilmez. İmanı ve salih ameli olan cehenneme girmez. Ne diyor Mevlidin müellifi Süleyman Çelebi;

-Avdet edüp daret et kullarımı

Ta gelüben göreler didarımı, cemalimi.

Sen ki miraç eyledin ettin niyaz

Ümmetin miracını kıldım namaz

Her kaçan kim bu namazı kılalar

Cümle gök ehli sevabın bulalar

Çünkü her türlü ibadet bundadır

Hakka kurbiyyetle vüslat bundadır

Sıdkile 5 vakit olundukça eda

Elli vaktin cerin eyler hatata

Evet Allah hiçbir iyiliği zayi etmez. En emin sahibimizdir.