Kitaplarını ve şiirlerini severek okuduğumuz yazar ve şairlerin, hayatlarını merak ederiz. Bugün çok sevdiğim Türkiye’nin en meşhur şairlerinin kısa hayat öykülerini acı ve tatlı hatıralarını anarak aziz ruhlarına fatiha okumak istiyorum.

1-CAHİT SITKI TARANCI

Çok sevdiğim 35 YAŞ ADLI ŞİİRİNDE Cahit Sıtkı;

Neylersin, Ölüm herkesin başında, / Uyudun uyanamadın olacak,

Kim bilir, nerde, nasıl kaç yaşında?

Bir namazlık saltanatın olacak, / Taht misali o musalla taşında…

2-NAZIM HİKMET RAN

Nazım Hikmet hep beyaz pantolon giyermiş. İlham geldiğinde, aklındaki sözleri hemen beyaz pantolonuna not alıyormuş. Bursa cezaevinde kendisini aşağılayan Adalet Bakanlığı müfettişine, “Ömer Hayyam kimdir?” diye sorar.

O da “meşhur İran’lı şair” der. “Peki, Ömer Hayyam zamanında yaşayan Sultan kimdir?” der. Bilemeyince, “İşte zaman gelecek Nazım Hikmet’i ve bütün sanatçıları bütün dünya tanıyacak, ama seni, Bakanını ve Devlet başkanını kimse tanımayacak” der.

3-YAHYA KEMAL BEYATLI

Hiç evi olmamıştır. Ölene kadar otelde yaşamıştır. Nazım Hikmet’in annesine âşık olduğu söylenir. Park otelde son nefesini vermeden önce

“Ölüm kaderde var, yaşayıp köhnemek hazin,

Yok mudur buna bir çare Ya Rabbel Âlemin? deyişi çok ünlüdür.

4-ORHAN VELİ KANIK

Ankara Belediyesi’nin açtırdığı bir çukura başı üzerine düşerek öldüğü söylenir.

Handan, hamamdan geçtik, / Gün ışığında hissemize razıydık

Saadetinden geçtik, ümidine razıydık, / Hiçbirini bulamadık,

Kendimize hüzünler icat ettik, / Avunamadık.

Yoksa biz bu dünyadan değil miydik?

5-SABAHATTİN ALİ

Su gibi Türkçesi ile yazılarını kaleme almıştır. Kısacık ömründe hayata her daim pozitif düşüncelerle bakan Sabahattin Ali; meşhur Sinop cezaevinde yatarken acı ve ıstırapla yazdığı “Başın öne eğilmesin, / Aldırma gönül aldırma” şiirini Zülfü Livaneli harika bestelemiş ve bu güzel ağıt şarkı Sabahattin Ali’nin ölümsüzler arasında anılmasına vesile olmuştur.

6-AHMET ARİF

Türkçeyi en iyi kullanan şairlerimizden Ahmet Arif aynı zamanda Zaza’ca, Arap’ça ve Kürt’çe dillerini de biliyordu.

33 KURŞUN ADLI ŞİİRİ BENİ HEP AĞLATIR;

Kirvem hallarımı aynı böyle yaz / Rivayet sanılır belki,

Gül memeler değil / Domdom kurşunu / Paramparça ağzımdaki...

Yukarıda kısaca hayat öykülerini yazdığım meşhur şairlerimizi sevgi, saygı ve rahmetle anarım. Makamları cennet ve ruhları şâd olsun.

HİTİTLER LİKYA’DA

Merkezi Ankara’da olan “Vakıf 19 Çorum’lular Vakfı’nın” başkanlığını yapan sevgili dostum Alper Bilan, Hitit uygarlığı ve Çorum’un tanıtımı adına müthiş bir etkinliğe imza atacakmış. Bir tarihçi olarak dün sabah Çorum Haber’de gördüğüm bu etkinlik haberi beni çok sevindirdi.

“Hititler Likya’da Tuthaliya Patara’da” programı 22 Ekim 2022 Cumartesi akşamı saat 19.00’da Patara Antik kent tiyatrosunda sunulacak.

Programda Trio Patara konseri, Hititlerden Cumhuriyete dönem giysileri defilesi ve Hitit Ensemble konseri yer alıyor.

Az önce telefonla konuştuğum Alper Bilan, Hitit uygarlığını başka uygarlıklarla yan yana getirerek ülke geneline yaymayı amaçladıklarını belirterek, daha ileri aşamada da yurt dışına açılmayı planladıklarını söyledi.

19 Çorum’lular Vakfı Başkanı Alper Bilan kardeşimi bu olağanüstü tanıtımı nedeniyle kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum.

19 Ekim 2022