Çiğdem gezmesi genellikle çocuklar tarafından yapılırken, Körücek Köyü'nde büyükler kadınlı-erkekle kalabalık bir grupla çiğdem gezerek ilginç bir uygulamaya imza attı.

Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte baharın müjdecisi çiğdem çiçekleri de toprak yüzünde kendini gösterdi.

Anadolu illerinde olduğu gibi Çorum'da da birçok köyde çiğdemlerin çıkmasıyla birlikte çocuklar çiğdem gezerek hem baharı müjdeliyor, hem de hep birlikte çiğdem aşı yiyor.

Anadolu’da baharı müjdelemesi, bolluk ve bereket getirmesi açısından büyük bir öneme sahip çiğdem çiçeği, minicik boylarına rağmen eşsiz güzellikteki renkleriyle doğayı süslüyor.

KÖYLÜLER, ÇİĞDEM GELENEĞİNİ YAŞATTI

Son yılarda köyden kente göçün artması, köy nüfusunun azalması,  birçok köy okulunun kapanması nedeniyle çocuklar çiğdem gezme geleneğini de unutmaya başladı. Geçmiş yıllarda çiğdem gezen çocuklar, birçok köyde artık bu geleneği sürdüremiyor.

Mecitözü İlçesi'nin Körücek Köyü'nde ise ilginç bir etkinlik düzenlendi. Köyün büyükleri kadınlı-erkekli çiğdem gezerek çocuklardan kalan geleneği sürdürdü.

Körücek Köyü Dayanışma ve Kalkındırma Derneği tarafından düzenlenen ve Dernek Başkanı Hikmet Yavuz'un organizesiyle gerçekleştirilen "Çiğdem Gezme ve Çiğdem Aşı" etkinliği yoğun ilgi gördü.

Köylüler, önce kırlardan çiğdem söktüler, sonra da maniler eşliğinde çiğdem gezdiler.

Kadınlı-erkekli bir araya gelen köy halkı, dikenli çalıya çiğdem çiçeklerini dizerek, maniler söyleyerek ev ev gezdi. Köylüler, gezdikleri evlerden topladıkları bulgur, yağ ve tuz gibi gıdaları hep birlikte çiğdem aşı yaparak afiyetle yediler.

Köy Konağı'nda çiğdem aşına kaşık sallayan köylüler, hem geleneği yaşattı, hem de karşılıklı sohbet ederek hasret giderdi.

"Çiğdem Gezme" etkinliği ile bazı küçükler ilk kez "Çiğdem Aşı" yerken, eskiler uzun zaman sonra çocukluk günlerini hatırladılar.

Köy halkı, anlamlı bir etkinlik düzenleyen ve kendilerini hasret kaldıkları Çiğdem Aşı'nda buluşturan Dernek Başkanı Hikmet Yavuz'a teşekkür etti.

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim