R.SAV.in tabiri ile “Veledethü ümmühü” hac ve umreyi mebrur, kabul olunmuş, bir şekilde yapanlar analarından doğdukları gibi günahtan, masiyetten, maddi ve manevi pisliklerden temizlenmiş pak olmuşlardır, buyuruyor. Elbette ki günah işlemeyen kul olmaz. Burada kastedilen eski büyük günahlarına bir daha dönmemektir. Nedir onlar, içki, kumar, zina, faiz, kul hakları, yani haksızlıklar. Namazlı, niyazlı, ahlaklı, faziletli, dürüst, itibarlı, saygın, Allah’ın kulu Hz. Muhammed SAV.in has ümmeti olma yolunda gayretli olmaktır. Yoksa hacca ve umreye gidenlerin hiç günah işlemeyecekler gibi bir durumları söz konusu değildir. Hata ve günah her zaman insan hayatta oldukça vardır. Esas olan hemen pişman olup dönemektir.

Mevlana ne kadar güzel söylemiş, Ulu Allah’ın rahmetinin sonsuzluğunu ne güzel anlatmış. Ümit vermiş insanlara. Ümidini kaybeden, umurunu, işlerini kaybeder. “Ne olursan ol, gel, ister putperest, ister ateşperest ol. Yine gel. Bizim kapımız ümitsizlik kapısı değildir. Yeter ki Allah birdir, vardır. Kâinatın sahibidir. Kullarının rabbidir. Hz. Muhammed R.SAV. has kulu ve peygamberidir” de, ondan önceki küfür halin yok olur. Mesele budur. Hac ve umreden de umulan ve beklenilen budur.

Mütebaki ömrümüzü maneviyat ağırlıklı geçirmeliyiz. Bugüne kadar bu kutsal görevi yapan hac ve umre hacı kardeşlerimizi candan tebrik ediyorum. Ulu Allah isteyen her mümin kuluna bu nimeti ihsan etsin. Doya doya bu manevi zevki tatsınlar diyorum.

Bu yazımızın son bölümünde, bu yolculukta gerek umreci kardeşlerimize üstün hizmetler veren ve bizlere de saygı, sevgi ve yardımlarını esirgemeyen gerek din görevlilerimizin, umreci kardeşlerimizin isimlerini ve özelliklerini ifade ederek bu vesile ile teşekkür etmek istiyorum. Allah hepsinden razı olsun. Amin.

28 şubat 2018-28 Mart 2018 tarihleri arasında gerçekleştirdiğimiz kutsal umre yolculuğumuzda devamlı beraber olduğumuz bazı umreci kardeşlerimiz ve özellikle de bu organizasyonda görev yapan Çorumumuzun saygın din adamları ve onların özelliklerini hizmetlerini ifade etmezsek bir eksiklik yapmış oluruz. Bu kardeşlerimizin hizmetlerini takdir ederek onları analiz edersek, hem hakkı teslim etmiş, hem de ileride yapacakları hizmetlerinde onları daha çok motive etmiş oluruz. Bu amaçla bu değerli kardeşlerimizin isimlerini arzediyorum.

Elbette ki bu organizasyonun başı Çorum Müftülüğü’nün Hac İşleri Müdürlüğüdür. 1978’den beri bu hizmeti geliştirerek ve daha yükseklere taşıyarak devam ettirmektedirler. Tabii ki bu işi Türkiyemizin en büyük hayri vakıflarından olan Diyanet Vakfı kanalı ile yapmaktadırlar. Vakfın Çorum’daki temsilcisi Çorum Müftülüğü ve bu işi yürüten Sayın Mustafa Ersoy’dur ve Hac İşleri Müdürlüğü çalışanlarıdır. Bu hizmetin yazımı, çizimi, pasaport işlemleri, otobüslerin kiralanması, hac ve umre seminerleri vs gibi hizmetler hep bu kanalla yapılmaktadır. Bu kutsal ve uzun yolculuğumuzda başarılı hizmetlerini gördüğümüz görevli kardeşlerimizi arzediyorum.

-Sayın Ahmet Taştanbek: Aslı Çorum Müftülüğü çalışanıdır. 2008 yılından beri Diyanet İşleri Başkanlığı Hac Organizasyonunda Mekke’de sorumlu, otel, yemek, nakliye, otobüs, uçakla ilgili daha başka görevler, sağlık gibi konularda hizmet veren başarılı bir vatan evladıdır. 24 saat telefonları açık, hizmete amade beklemektedir. Özellikle bu yolculukta en önemli ayak olan otel hizmetlerinin baş sorumlusudur ki, başarının, hizmetin en önemli olan kısmıdır. Oda hizmetleri, yemek, servisler çok önemli yer tutmaktadır. Bu hizmetleri bu kardeşimiz yönetiyor. Özellikle Çorum kafilesine karşı verdiği hizmetlerinden ve yakın alâkasından dolayı hacılarımız adına ve kendi adıma teşekkür eder, başarılarının uzun yıllar devamını dilerim.

Huşu içinde, ilahilerle…

(SÜRECEK)