İslami anlayışa göre Hızır İlyas, Hz. Musa A.S. ile görüşmüş. Kehif Suresinde Hz. Musa ile Hızır A.S.in ilginç olayları anlatılır.

(59-73 Kehif Suresi)

Bazı alimlere göre Hızır A.S. ölmüştür. Bazılarına göre, özellikle tasavvuf alimlerine göre kıyamete kadar kendisine mühlet verilmiş. Darda kalan, zora düşen, haksızlığa düzar olanlara Allah’ın yardımını yetiştiren, Allah’ın gizli ilimleri kendisine (ilmi ledün) verdiği kutsal bir kişi. Peygamber diyenler de vardır. Genel kanaat yüksek bir veliyullah, Allah dostudur.

Asrın müfessi Elmalılı Hamdi Yazır efendinin Tefsirinin 5 cildinde (2353-2375 sh.de) malumat vardır. Günümüzün ifadesi ile Hızır İlyas A.S.e “iyilik meleği” denilebilir. Darda, bunda, sıkıntıda kalan birisinin imdadına yetişen birileri için “Allah razı olsun, Hızır gibi imdadıma yetiştin” derler.

Tecrübe ile, deneyimle abittir ki, her insanın daralıp sıkıldığı anda böyle kurtuluşa eriştiği olaylar olmuştur. Örneğin, 1985 yılında bir daire almıştım ve borçlanmıştım. Son taksiti (500 lira, 1985) idi. Senedi ödeyemedim. Bankadan da kredi çekmedim. Konu icralık, sıkıntılı bir durumdayken, o zaman 35 sene önce zamanın Emlak Bankası Müdürü Şaban Bey, (yaşıyorsa Allah sıhhatli ömür versin, öldü ise Allah rahmet etsin) yakın dostluğumuz var, sohbetlerimiz var. Benim durumuma mülaki olmuş. Benim kredi çekmediğimi de biliyor. Kendi adına 500 lira çekiyor ve bana da kredi çektim demiyor. Tam icralık anında parayı getiriyor ve senedi ödüyor. Bana ödenmiş seneti getirdi. Hocam, sen bana sonra ödersin dedi. En yakınlarım dahil olmak üzere on kişiden istedim, kimse yardımcı olmamıştı. Köyde de rahmetlik anamdan kalma 4 kardeşe ait 6 dönümlük bir tarlamız var. Kardeşlerim orayı sat, borcunu öde demişlerdi. Müşteri olmadığı için satamamıştım. Tam o sırada köyden hafız arkadaşım geldi. Tarlayı almak istediğini söyledi. 6 yüz liraya anlaştık ve sattık. O anda müdür beyin parasını ödedim. Sonradan öğrendim ki müdür bey kendi adına kredi çekmiş ve bana vermiş. O zaman 600 liraya 100 gram altın alınıyordu. Altın üzerinden kardeşlerimin paralarını da ödedim. İşte bu olayda gerek Emlak Bankası Müdürü ve gerekse o anda tarlanın satılması ve benim borcumun ödenmesinde Hızır rolü oynamışlardır. Yani Hızır gibi yetişmişlerdir.

Bu yazımızda buna benzer ilginç bazı olayları sizlerle paylaşmak istiyorum. Umarım yararlı olur.

R.SAV.in hicretlerinde Mekke’den Medine’ye giderlerken sığındıkları Sevr Mağarası olayı, tam bir Allah’ın şeksiz yardımıdır. Gerçi peygamber Allah tarafından özel olarak korunmaktadır. (Vallahü yağsımüke minennas) “Ey resulüm. Sen insanlrın kötülüklerinden korunmuşsundur” buyurulur. (Maide 67)

Yine Rad Suresinin 11. Ayetinde; “Her insanın önünde ve arkasında Allah’ın emri ile onları koruyan melekler vardır...” şeklinde peygamberleri salih müminleri ve yüce Allah’ın müsaade ettiği hakiki mümin kullarını koruyan meleklerin olduğu bildirilmektedir.

İşte Hızır A.S. de, bu koruma, imdada yetişmede ulu Allah’ın yarattığı sebeplerden biridir.

(SÜRECEK)