Kargılılar genel olarak hükümet tarafından söz verilen doğalgazdan bir an önce faydalanmak, yayla turizminin geliştirilmesi ve turizm yatırımlarının yanı sıra istihdamı artıracak yatırımlar istiyor.

Doğalgazın bir an önce ilçeye gelmesini talep eden vatandaşlar, yayla turizmi açısından ön plana çıkan Kargı’nın turisti kendisine çekecek yeni yatırımlara ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

İlçe halkı ayrıca Amasya’dan sonra bölgenin en büyük orman deposu olan Kargı’ya orman ürünlerinin işlenebileceği bir fabrika talep ediyor.

İnternet altyapısının da yetersizliğinden yakınan vatandaşlar, karayollarının standardının da yükseltilmesini istedi.

CHP İl Başkanı Mehmet Tahtasız, beraberinde Kargı İlçe Başkanı Hakan Çelik, İstanbul Başakşehir Belediye Meclis Üyesi Sami Balcı ve İl-İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte; Kargı Kaymakamlığını ziyaret ederek İlçe Kaymakamı Abdulhamit Uyar ile bir süre sohbet etti. Tahtasız, göreve yeni başlayan Kaymakam Uyar’a başarılar diledi.

CHP heyeti ayrıca Kargı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Fevzi Bilgin, Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Mehmet Helvacı, Şoförler ve Nakliyeciler Odası Başkanı Orhan Camcı, Ziraat Odası Başkanı Ali Ercan Tokmak ve Tarım Kredi Kooperatifi yetkililerini ziyaret ederek sorun ve talepler hakkında bilgi aldı.

Kargı esnafının gerek pandemi süreci, gerekse ekonomik durgunluk nedeniyle para kazanamadığı, ayakta durmakta güçlük çektiği ifade edilirken, Bağ-Kur, SSK, vergi, elektrik gibi borçların yanı sıra kredi ödemelerinin de pandemi süreci bitene kadar faizsiz bir şekilde ertelenmesi talep edildi. Esnaf Kefalet yetkilileri ise Kargı’nın 25 milyonluk finansman kaynağının bulunduğunu, bunun 23.281 TL’sinin kullandırıldığını, şu an yüzde 5’lik kısmın yasal takipte olduğunu, krediler yeniden yapılandırılmaz ise önümüzdeki aylarda pandemi sürecinin de etkisiyle borçlarını ödeyemeyenlerin artabileceği, bu nedenle borçların bir an önce yapılandırılması ve ertelenmesi gerektiği dile getirildi.

Kargı’nın en büyük sıkıntılarından birinin de memur açığı olduğunu dile getiren sivil toplum kuruluşu yetkilileri, gelen memurun ilçede kalmadığını, tayin isteyip başka yere gittiğini, Fen Lisesi’nde ve diğer okullarda sözleşmeli öğretmenlerin görev yaptığını belirtti.

Yetkililer, diğer sorunları ise özetle şu şekilde sıraladı:

“Çorum’a olan yolun kısalmasını istiyoruz. Avşar Köyü’nden Kargı’ya köprü yapıldı, yol toprak olduğu için kullanılamıyor. Yolun asfalt yapılmasını talep ediyoruz. 14’e yakın köyümüzden vatandaşlar alışveriş için Tosya’ya gidiyor. Bu yol asfaltlanırsa yol kısalır ve Kargı’ya gelirler.

Kargı gün geçtikçe kan kaybediyor. 1970’li yıllarda 7 adet han vardı, 2 tane hiç kapanmayan sabahçı kahvehanemiz vardı, 43 terzi, 12 berber, 9 ayakkabı imalatçısı vardı. Günümüzde esnaf sayısı yok denecek kadar azaldı.

Yöresel ürünlerin satışı, pazarlanması için köylü kadınlarımızın katılımı ile kooperatif kurulmalı. Böylelikle ürünlerin tanıtımı ve satışı daha rahat yapılabilir.”

KARGI ÇİFTÇİSİ DERT KÜPÜ

CHP İl Başkanı Mehmet Tahtasız ve beraberindekiler Kargı’da ayrıca çeltik üreticilerini ziyaret ederek sorun ve taleplerini dinledi.

Çeltiğin gelişimini 5 ayda tamamlayan, üretimi oldukça zor, sabır ve yoğun emek gerektiren bir ürün olduğunu anlatan üreticiler, bunca zahmet ve çileye rağmen emeklerinin karşılığını alamadıklarını söylediler.

Tarla kiralarının, mazot, gübre, ilaç gibi girdi fiyatlarının yüksekliğinden yakınan üreticiler, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıkladığı taban fiyatın düşük olduğunu, rekolte yüzde 60 ise 3600 TL, rekolte yüzde 50 ise 3.000 TL ödeme yapıldığını, bu fiyatların üreticiyi kurtarmadığını belirtti. TMO’nun Kargı’dan alım yapmadığını bildiren üreticiler, taban fiyatın 4.000 ile 5.000 aralığında olması gerektiğini savundu. Üreticiler, “Ayçiçeğinde olduğu gibi taban fiyat gözden geçirilmeli. Ziraat Odası ve İlçe Tarım Müdürlüğü önderliğinde Kargı’da çeltik öncesi ikinci ürün üretiminin zemini hazırlanmalı. Kargı çiftçisi ancak o zaman kalkınır” dediler.

CHP İl Başkanı Tahtasız ve beraberindeki heyet ayrıca bamya üreticileri ile sohbet ederek üretim durumu ve sorunlar hakkında bilgi aldı.

Editör: TE Bilisim