Toplumsal kardeşliğimizin, birlik, beraberlik, barış ve huzur ortamımızın sağlanmasında, manevi dinamiklerimizden ve güç kaynaklarımızdan birisi olan ve kültürümüzde Üç Aylar diye bilinen kutsal günlerimiz 2 Şubat 2022 Çarşamba günü Recep ayının biri olarak başlıyor. 3 Şubat 2022 Perşembe gününü Cuma’ya bağlayan gece de mübarek Regaib Kandilidir. Böylece Recep, Şaban ve en kutsalımız olan Ramazan ayı ile devam edecektir. Ayrıca Regaib, Miraç ve Berat kandilleri ile senenin en kutsal gecesi olan Kadir Gecesi ve sonrası Ramazan Bayramı ile taçlanacaktır.
Bu vesile ile tüm müslümanların ve özellikle de saygıdeğer Çorum Haber okurlarının kandillerini tebrik eder, güzel Çorum’umuza kardeşlik, barış ve huzur getirmesini diler, insanlığın hidayetine, kurtuluşuna sebep olmasını temenni ederim.
Saygıdeğer Çorum Haber ve Manevi Gündem okurları kardeşlerim;
Kainatın yegane sahibi ve maliki olan Yüce Allah cc. hazretleri bu uçsuz bucaksız mevcudatın en kutsal varlık olan insan için insanı da kendisi için yaratmıştır. Yani yaratılmışlığın amacı sırf insan odaklıdır. Yani her şey insan için, insan da Allah için yaratılmıştır.
Bunun için insanlara verilen sayısız nimetlere şükretsinler, Allahü tealaya yürekten inanıp ona ibadet etsinler. Dünyada geçici, ahirette ebedi mutlu olsunlar denmiştir.
Bu sebepten dolayıdır ki, insanın emrine verilen nimetler sadece maddi değil, çok değerli manevi nimetler de verilmiştir. İhsan ve ikram edilen manevi nimetlerden birisi ve en önemlisi ise zamanın mefhumunu ve daha önemlisi insanlığın huzur ve mutluluğun kaynağı olan kutsal zaman dilimleridir. Mümin ve müslümanlar için kutsal aylarda (Recep-Şaban-Ramazan) çok daha değerli mübarek kandil geceleri vardır ki, topluma imanı ışık ve aydınlık, gönüllerimize ise ferahlık vermektedirler.
Demek ki; ulu Allah mekanlar içerisinde Kabe, Mescid-i Aksa, R.SAV.in Mescidi Nebevi ve ibadethanelerimiz olan camilerimiz gibi kutsal mekanların yanında mübarek aylar ve günler (Cuma günü, kandil geceleri gibi) kutsal zamanları bizlere ulu Allah cc. hazretleri nimet olarak sunmuş, bu güzellikleri kişisel, ailevi ve toplumsal hayatımızın huzuru için değerlendirmemiz istenmiş, böylece insanların dünya ve ahiret mutluluğu amaçlanmıştır.
Bu kutsal mekanlarda ve kutsal zamanlarda yapılan ibadetlere diğer zamanlardaki ibadetlere göre daha farklı çoğunlukta sevap verileceği, günahlarını dileyenler için affedileceği ayrıca bildirilmiştir. Böylece temiz toplum, huzurlu yaşam ancak pak insanların oluşturduğu toplumlardır, diye bildirilmiştir. Yani, maddi ve manevi getirisi çok olan genelde bol teşvikleri içeren ayların değerlendirilmesi insanın kurtuluşu için sebep kılınmıştır. İyi değerlendirilmesi istenmiştir.
Elbetteki bu mübarek günlerin fazileti böylesine çok olurken bu günleri yok sayan, gelip geçtiğinin farkında bile olmayan bu kutsal zamanları gafletle geçirenlerin de felaketi olacağı ayrıca bildirilmiştir. İnsanlar uyarılmış, ikaz edilmişlerdir. 
Her müslüman bilir ki bu kadar manevi yüksek katma değere sahip olan bu kutsal ay, gün ve gecelerde dini emir ve tavseyelere daha çok uymak, uyumlu yaşamak, ibadetlerimizi çoğaltmak, günah ve kötülüklerden uzak durmak, ahlakımızı güzelleştirmek, yardımlaşmalarımızı çoğaltmak, bölüşüm ve paylaşımlarımızı yüksek düzeylere çıkarmak, insanlara karşı sırf insan oldukları için Allah’ın en kutsal varlığı olduğu göz önüne alınarak davranmak, toplumsal yaşamda ortaya çıkan olumsuzluklardan, ayırımcılıktan, öteleme ve iteleme gibi farklılaşmalardan uzak durmak, bu manevi atmosferi toplum fertlerinin yararı doğrultusunda değerlendirmek, böylece üç aylardan beklenen maddi ve manevi amaca ulaşmak müslümanların ana gayesiv e ideal hedefi olmalıdır.
Yoksa, bu faziletli günler heba edilir, boşa geçirilirse kendimize, ailemize, ulusumuza ve yüce dinimize kötülük yapmış oluruz. Tüm çabamız bu teşvik ve üstün fırsatlardan yararlanmamızı sağlamaktır.
Ben bu yazımızda üç ayların topluma, özellikle aziz Çorum halkına müsbet manada yansımasının Çorumlu kardeşlerimizin yaşamına müsben anlamda nasıl katkı sağlayabiliriz, onu amaçlamaktayız.
Aziz dostlarımız;
Müslüman Türk milleti, müslüman olduğu günden beri diğer müslüman devletlere ve milletlere göre özellikle de Arap alemine nisbeten bu mübarek gün ve gecelere daha çok itibar ve saygı göstermekte, üç aylara özel bir şekilde hazırlanmakta ve ellerinden geldiğince bu mübarek günlerin en verimli bir şekilde maddi ve manevi olarak değerlendirmektedirler. Bu yüce millet İslamı hür iradesi ile yaşayan bir millettir. Manevi değerlerine her zaman sahip çıkmış, din gücünün değerini hep bilmişler ve yaşam tarzı yapmışlardır. Özellikle Cumhuriyet dönemi ile müsbet ve modern ilimlerle manevi bilimleri eşit anlamda yürütmenin gayreti içinde olmuşlardır. Bu durum ise TC devletinin diğer müslüman devletler arasında farkındalık yaratmış modern müslüman Türkiye gerçeği ortaya çıkmıştır.
Üç aylarla ilgili bilgi sunma yazımız vesilesi ile bir gerçeği de burada ifade etmiş olduk. Mübarek gün ve gecelerle ilgili bilgiler kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim ayetleri ve sevgili peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa S.AV.in sahih hadisi şerifleri ve temiz yaşayışlarındaki örneklerle sabittir, belgelidir.
Tevbe Suresinin 36. ayetinde (Kur’an-ı Kerim Sh.191) “Yüce Allah’ın kainatı yarattığı günden beri ayların sayısı 12’dir ve bunlara arabi aylar denir ki, 4 ay haram aylarıdır. Bunlar Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep aylarıdır. Bu aylarda zorunlu olmadıkça savaşmak yasaktır. Düşmanın hücumuna maruz kalınırsa ancak onlarla savaşılır. Böylece dini hassasiyetlerimize daha çok uygun yaşamamız, fitneden, fesattan, tefrikadan uzak durmamız emredilmiştir.
Regaib Kandili; ulaşılması amaçlanan yüce hedeflere kandil, nur ışığı ile ulaşılması gereken netice demektir. Regab Kandilinin arkasından Mirac, Şaban ayında Berat, Ramazan ayında ise en kutsal gece olan Kadir Gecesi ile mübarek Ramazan Bayramı’na ulaşmaktır.
Sevgili peygamberimiz SAV. buyurmuştur ki; Üç ayların üç ana amacı vardır. 
Birincisi; oruçtur. Hz. Peygamber SAV. Recep ayında 1 gün nafile oruç tutan Ramazan hariç diğer aylarda bir ay oruç tutmuş sevbı verilir. 
İkincisi tasadduk; Yardımlaşma, bölüşüm ve paylaşım ki peygamber Hz. Muhammed SAV. bu aylarda bir yoksula iş veren, aş veren, ihtiyacını giderenlere bin derde derman olmuş sevabı verilir.
Üçüncüsü; En kutsal makbul dualar bu aylarda yapılır ve kabul edilirler, buyurmuşlardır ve dua bütün insanları kapsayan bir ilahi nimettir. Şükrün nimetlerini artırdığı bu aylardaki infak ve yardımlaşmanın ölçüsüz manevi kazancı olduğu Kur’an’da bire bin sevap verileceği (Bakara suresi 261. ayet) bildirilmiştir.
Sosyal barışın sağlanmasında yardımlaşmanın desteklenmenin, hediyeleşmenin her türlü iyilik, hayır ve hasenatın doruğa çıktığı bu aylardan yeterince istifade edilmesi şarttır. Bu gibi dayanışma örneklerini güzel Çorumumuzun kalkınması, değerli halkımızın mutluluğu için çok önemsiyoruz. 
Değerli Genel Müdürümüz ve Başyazarımız Sayın Mehmet Yolyapar’ın 50 yıldır sürdürdüğü Çorum sevdasını destekliyor, kutsal yolunda başarılar diliyoruz. Başlangıçta ifade edildiği gibi bu paha biçilmez günlerin toplumsal barışa katkılarını son derece önemsiyoruz. Sosyal, ekonomik ve birlik ve beraberlik ruhuna çok büyük katsı sağlayacağına inanıyoruz. 
Bu vesile ile ve bütün bu ulvi (yüce) duygularla tüm İslam aleminin ve özellikle saygıdeğer Çorum halkımızın mübarek Regaib Kandillerini ve üç aylarını candan kutlar, insanlığın hidayetine, insanımıza barış, Çorum’umuza, güzel yurdumuza barış ve huzur getirmesini canı gönülden dilerim.