RUH MU CESET Mİ ÖNCE YARATILDI?
İslam alimlerinin görüşü ruhlar bedenden önce yaratılmışlardır. Vakıa Allah önce de sonra da yaratmaya kadirdir. Ama ruhlar bedenlerden önce yaratılmışlardır.
Ruhlar alemin (Berzah Alemi)’nde beklemektedirler. Bedenleri oluşunca ana rahmine intikal etmektedirler. R.SAV.den merfuan (sahabi atlanarak direkt R.SAV.den rivayet edilen, zayıf hadis demektir) rivayet edilen bir hadiste ruhlar ahiret senesi ile 2000 yıl ruhlar bedenlerden önce yaratılmıştır. Dünyanın 1000 yılı ahiretin bir günüdür. Bu ise dünya senesi ile ölçülünce çok uzun bir zaman ifade etmektedir.
Araf Suresi 172. ayeti: Kıyamet gününde biz bundan habersiz idik demiyesiniz diye, rabbimiz adem oğullarından onların bellerinden zürriyetlerini çıkardı, onları kendilerine şahit tuttu, dedi ki, elestü birabbiküm, ben sizin rabbiniz değil miyim? Onlar da, Evet, bizim rabbimizsin dediler. İşte bu hitap ruhlara yapılmış bir hitaptır. Öyle ise ruhlar bedenlerden önce yaratılmışlardır ve ana rahmine zamanı gelince intikal etmektedirler.
Bazıları da ruhlarda bedensel, genler gibi zürriyet yolu ile babadan oğula geçmektedir. Netice Allah teala her şeye kadirdir. Ruhun önce ve sonra yaratılması önemli değildir.
RUH BEDEN GİBİ ÖLÜR MÜ?
Ölümlü olan bedendir. Ruh ölmez. Bazılarına göre nefisle ruh aynı şeydir. O zaman nefis öldüğüne göre ruh ta ölür denmiştir. Ama nefis bedene tabidir, aslı topraktır. Ruh ise latiftir. Nefisi ruh olarak algılayanlar “Küllü nefsin zaigatül mevti gümme ileyna türeeün.” “Nefis her can, ruh, ölümü tadacak sonra bize döndürülecektir.” Kasas Suresi 88. ayeti de; “Allah’tan başka herşey yok olucudur.” Bu ve benzeri ayetlerin yorumunda ruhun da ölümlü olduğu anlatılmıştır. Ama ileride ifade edileceği gibi hadislerde ruhun ölmediği, bedenin öldüğü anlatılmaktadır.
Ruhun ölümsüzlüğüne delalet eden ayetler de vardır. Ali İmran Suresi 169-170. ayetlerde şehitlerin ölmedikleri, yaşadıkları, fakat bunu bizim anlayamayacağımız belirtilmektedir ki, Kaab İb.Malik; “R.SAV. ruh kuş gibidir kıyamet günü cesedine dönecektir.” buyurmuştur. Buna benzer hadisler de vardır. Ruhlar tanışır, birleşir, konuşurlar gibi.
Tecrübe ile de sabittir ki, ikiz iki kardeş bedenen birbirlerine benzedikleri halde, ruhları benzemez. Ruh güzelliği ayrıdır. İbni Abbas’tan, R.SAV. ruhla ceset kıyamette çekişecekler, suçu birbirlerine atacaklar. Ceset ruha, sen planladın, ben de yaptım. Ruh, yapmayaydın, istesen yapmazdın diyecek. Allah adil meleğini gönderip ruhla beden arasında adaletle hükmedecek ve diyecek ki, sizler ruhla beden körle kötürüm iki kişi gibisiniz. Bir meyvenin dibindesiniz. Kötürüm körün sırtına çıkıp meyveyi alıyor. Beraber yiyorlar. Öyle ise ikiniz de suçlusunuz denecektir.
Demek ki, beden ruhun binitidir ve bedenen ayrıdır. Dünyada bir müddet beraber olmaktadırlar. Ahirette bedenler işledikleri amellere göre şekil alacak, ruhlar da o bedene dönecek. Azap ve sefa, “ceset meal ruh” ruhla bedene olacaktır, denmiştir.