İskilip’te düğünlerin en önemli unsuru hiç şüphesiz İskilip Dolması. Durum böyle olunca düğün vaktinde dolma ustası neredeyse damattan daha önemli bir konuma geliyor. Düğün sahiplerini uyaran dolma ustaları kendilerinden habersiz düğün gününe karar verilmemesini aksi takdirde dolmasız düğün yapmak zorunda kalabileceklerini belirtiyor.
Düğün ve hac dönüşü ikramının vazgeçilmez unsuru olan ve İskilip’in en eski geleneklerinden biri olan İskilip Dolması her şeye rağmen yaşatılıyor. Bu önemli günlerde ikram edilecek olan İskilip Dolması’nın bir diğer yönü ise davetlerin verileceği günü dolma ustalarının belirlemesi. Düğün yapacak aileler ve hac dönüşü daveti verecek olan hacılar gün belirlemeden önce mutlaka dolma ustalarına gitmek zorunda. Dolma ustasının boş günü öğrenilip ustadan onay alındıktan sonra gün belirleniyor ve davetiyeler dağıtılıyor. Hatta ustayı garantiye almak için ustanın dolma malzemeleri rehin alan bile oluyor.
Ustaların bu kadar önemli olmalarını sanatlarına ve yeni neslin dolma ustalığına ilgi göstermemesine bağlayan Dolma Ustası İsmail Gençcan, gençlerin geleneği yaşatma adına mutlaka bu işi öğrenmeleri gerektiğini savunuyor.
Düğün yapacak aileler düğün tarihi belirlerken genelde akraba ve dostların rahat katılabileceği bir tarih belirlemeye çalışır ancak İskilip’te durum çok daha farklı. Düğünlerin en önemli unsuru dolma olunca en önemli kişi de dolma ustaları oluyor. Aileler düğün günü belirlemek için önce ustalarla görüşerek dolma ustasının boş gününü öğreniyor. Karşılıklı mutabakattan sonra dolma ustasının onayıyla düğün gününe karar veriliyor. Dolma ustasının gün belirlemedeki önemli rolü tüm düğünlerin ve davetlerin yaz aylarında yapılması buna karşılık dolma ustalarının azlığına bağlanıyor. Haftada ortalama 10-20 arası düğün daveti verildiği göz önüne alındığında dolma ustasının önemi anlaşılıyor.
Editör: TE Bilisim