R.SAV. hazretlerinin hoşgörü önderliği mübarek yaşantısından tevazu ve hoşgörü örnekleri:

Hoşgörü kültürü yazı dizimizin son kısmına geldik. Yazımızın özeti demek olan bu bölümün mutlaka okunması, Allah resulünün iyi bilinmesi, iyi anlaşılması ve bizlerin onun sonsuz müsamahasına nasıl muhtaç olduğumuzun farkına varılması, bu özelliği bilfiil yaşamamız için bizlere eşsiz birer örnek teşkil ettiğini anlamamız bakımından son derece önemlidir. Özellikle bu son bölümü hangi ırka, kökene, dine, mezhebe, meşrebe, tarikata, özellikle hakka tabi olan bu konuda ben öndeyim diyen ayırımsız herkesin hoşgörü kültürüne ne kadar ihtiyacımız olduğunu bilmemiz için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Zaten bu yazı dizisinin Çorumumuzun sosyal yapısı gözönüne alınarak, toplumda sevgi, saygı ve hoşgörü kültürünü topluma hakim kılmak olduğu içindir.

Yani; hoşgörülü olmayı prensip edinen hiçbir kişi asla pişman olmaz. Amacımız bunu sergilemek, fiilen götermek ve yaşamaktır. Çünkü toplumun huzuru buna bağlıdır. Hemen hemen her toplulukta oluşan bir olgu vardır. O toplumun fikir önderi ve lideridir. Gruplar, klingler, ideolojiler, toplumun bütün fikir katmanları bu önderler tarafından oluşturulur ve yaşatılır. Mensupları ise liderlerine bağlılıkları oranda sadakat gösterirler. Bunlar toplumun ve toplumların tabiatı ve içgüdüsel olarak ortaya çıkarlar. Bir de şaşmaz ve en doğru olan gerçek vardır. O da ulu Allah’ın mutlak hakimiyetini en iyi şekilde temsil eden ve yüce Allah tarafından insanlara örnek, rehber, mürşit, lider olarak gönderilen ve ulu Allah’ın korumasında olan her türlü dünya kirlerinden arınmış, sonsuz şeref ve izzet sahibi peygamberlerdir ki, sonuncusu Hz. Muhammed SAV. ve onun öğretisi olan Hz. Kur’an’dır. İşte hoşgörü kültürünün de önderi ve rehberi Hz. Muhammed SAV.dir. Bizlere model olan Hz. Muhammed SAV.in yüce Allah’ın kelamı olan Kur’an’dan buyruklar:

“Muhakkak ki Allah’a ve ahiret gününe iman eden ve Allah’a kavuşmayı ümit edenler için Allah’ın resulü güzel bir örnektir.” Azhap, 21, buyurulmuştur.

Sahabiler Ayşe validemize R.SAV.in ahlakı nasıldı diye sorduklarında, “Onun ahlakı tam bir Kur’an yaşantısıdır. Siz Kur’an okumuyor musunuz” buyurmuştur.

Demek ki, ulu Allah, R.SAV.i insanlığa her yönden örnek, model, rehber, mürşit olarak göndermiştir. Bu dünyada ve ebedi olan ahirette mutlu bir yaşam isteyen R.SAV.e uymalı, onu örnek almalıdır.

Peygamberimiz Hz. Muhammed SAV.in yaşamı dikkatle ve özenle inceelendiği zaman o mübarek yüce Âli, pak, insanın ahlakta, adalette, liyakatta, ibadette, komşuluk ilişkilerinde, af, şefkat ve merhamette önderlikte, yani hayatın her sahasında gerçek örnek olduğu ap-aşikar görülür. Bunun aksini söylemek değil, sanmak bile yalan ve iftira olur. Bugün gibi gerçek bir hakikattir. Büyük annemiz Hz. Hatice R.Anha, “Ya Resulallah SAV. ey Allah’ın resulü, sana Allah vahyediyor. Vallahi sen çok yüce bir insansın. Çünkü bir insanın yapabileceği tüm davranışları en güzel şekilde yapıyorsun. Eşine, dostuna, akrabana, insanlara karşı böylesine şefkat, merhamet, hoşgörülü oluyorsun. Sen ne güzel bir eş ve arkadaşsın. Vallahi Allah seni asla utandırmaz” buyurmuştur. (Buhari, Bed’ul vahy 1, Müslim)

R.SAV. ibadette bizlere en güzel örnektir. Namaz kılarken sanki dünyadan ayrılmış gibi kendini huşu ve hudu içinde huzurlu olurdu. Ömründe uyku hali hariç bir vakit namazı teri yoktur. Bir ömür boyu kıldıramadığı namaz vakti 14’tür. Bunun da sanırım 4 vaktinde de Hz. Ebubekir’e namazda uymuştur. Gerek ibadet ve gerekse ibadet dışı davranışlarındaki ciddiyet hep namaza olan özen ve ciddiyeti gibidir. Oruç, Hac, zekat, ikram her konuda aynı davranıştadır. Hz. Ayşe tarafından kendisine bu ciddiyetin sebebi sorulunca, Ya Aişe, ulu Allah’ın üzerimizdeki nimetlerini bi düşünsene. Saymakla bitmez. Allah’a şükreden ir kul olmayayım mı?” buyurmuştur. (Buhari, Teheccüd)

(SÜRECEK)