Üfürükten teyyare/ Selam söylen o yare!

Günler, günleri kovalıyor. Haber bültenlerinde yer alan haberlerden o günün kime ayrıldığını öğrenmiş oluyoruz. Eline mikrofonu alanlar o günün anlam ve önemi üzerine konuşuyor. Birkaç fotoğraf, basın açıklaması yapanlar görevini yapmanın huzurunu yaşıyor. Kalabalık olarak görülen insanlar da bir an önce oradan uzaklaşmanın hesabını yapıyor.

Denizleri koruma günü, deniz canlarını yaşatma, nesli tükenmekte olan deniz canlılarını koruma, caretta caretta kaplumbağalarını koruma günü. En önemli kutlama ise hamsi tava günü olarak kutlandı. On ton hamsi, kutlamalar yapılırken balık ekmek olarak etkinlikte yerini aldı.

Kadınlar günü, kadın haklarını kazanma günü, kadına şiddeti önleme, Dünya kadınlar günü, kadın işçiler günü yıl içinde kutlanıyor. Yetmiyor anneler günü, analar günü, kız çocukları günü. İşin aslını bilenlere göre çok önemli olan bu konuda mutlaka bir yerden başlamak gerekliymiş.

Gün kutlama konusunda en çok mağdur olanlar ise babalar olmalı. Yılın sadece bir gününde kutlama yapılıyor. Sahibi oldukları kredi kartıyla bankanın izin verdiği ölçüde harcama yapılıyor. Garibim kendisine alınan hediyeden daha çok rüyasında babasını görmeye başlıyor.

Gün sayısı her yıl artıyor. Takvim yapraklarının sayısı dört yılda bir değişmiş olsa da yine aynı. Demokrasilerde çare tükenmediğinden hemen çözüm yolu bulunmuş. Aynı gün kadına şiddet, Türk Kahvesi, Mühendisler günü olarak kutlanıyor.

Yapılan kutlamalarda birileri çıkar nutuk atar. Satıcılar ise bir yılda satamadığı ürünleri bir günde satar. Ne kadar çok pahalı hediye alırsan sevdiğin kişiye o kadar çok değer vermiş olursun. Yıllar değişir; kurallar değişmez.

Geleneklere uygun olarak sayılı günler geçtikten sonra eski yılı uğurlayacağız. Sokaklara taşan şenliklerle yeni yıla gireceğiz. Biriler çıkacak gavur icadı olarak günü kutlamanın yanlış olduğunu anlatmaya çalışacak.

Ocak ayının birinci gününden başlayarak eski yıllarda yapılan kutlamalar geleneklere uygun olarak yenilenecek. Aslına bakarsan yapılacak etkinlikler önceki yılların birer kopyası olacak.

Birileri çıkıp farklı bir şeyler yapmayı akıl edecek mi? Adı ne olursa olsun o konuda bir araştırma yapılacak mı? Sorunlar araştırılıp çözüm yolları aranacak mı?

Benim ümidim yok.