Asıl adı Ömer Mazlum olan, şiirlerinde “Mazlum Kenan” ismini kullanan Mazlum Kenan Köstekçi’nin muhteşem şiirlerinden bazıları, sağlığında Varlık mecmuasında, bir kısmı da Yedigün’de yayınlandı. Şiirlerini bir araya toplayan ise, babasının arkadaşı, İstanbul Milletvekili İbrahim Alâeddin Gövsa oldu (1942).

Gövsa, Mazlum Kenan Köstekçi’nin şiirleri için “Şu bir avuç şiir, tekâsüf etmiş gözyaşları halinde bir avuç incidir. Ve rikkati ruha sinen bu yazıların kıymeti, zamanı aşacaktır. Hele ‘Şamdan’ manzumesi, genç şairin son gününde kadit olmuş ellerle ve son bir hızla kucaklayarak tepesinde on mum alevi halinde yaktığı ruhunu ebediyete ulaştıracaktır, sanıyorum” ifadesini kullandı.

Çorum Belediyesi Kent Arşivi tarafından Ümit Uzel’in katkılarıyla yayına hazırlanan “Zakkum Çiçekleri” isimli şiir kitabının takdim yazısını kaleme alan Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, “Milletimizin benimsediği milli ve manevi değerlere sıkı sıkıya bağlı bir anlayışla, şehrimizin kültürel birikimine sahip çıkıyor ve yeni değerlerin oluşması için üstün bir gayret sarf ediyoruz” dedi.

ZAKKUM ÇİÇEKLERİ

Istıraptan doğdular şiirlerim acıdır,

Mısralarımda elem, ilhamın kırbacıdır…

Mazlum Kenan

*

ŞAMDAN

Bileklerimden sarkan sapsarı ellerimi,

Gördükçe gözlerime inanmaz oluyorum.

Bu hasta yatağında, yıkık emellerimi,

Hüzünle düşündükçe, boşalıp doluyorum.

Bu on sarı parmağı son günüme saklayıp,

Camlaşan gözlerimle onlara bakacağım.

Son bir hızla ruhumu tepemde kucaklayıp,

On kollu şamdan gibi başımda yakacağım…

Mazlum Kenan KÖSTEKÇİ

Cerrahpaşa, 15.1.1935

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim