Büyük Türk mutasavvıfı Yunus Emre ile merhum bozlak ustası Neşet Ertaş mezarları başında anıldı. Yunus Emre için Kırşehir'in Ulupınar köyünde yer alan türbesi başında önceki gün tören düzenlendi. Kırşehir ve Aksaray Valiliği’nin ortaklaşa düzenlediği anma törenine Kırşehir Valisi hemşehrimiz İbrahim Akın, Aksaray Valisi Aykut Pekmez, Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, Aksaray Milletvekilleri Cengiz Aydoğdu ve Ayhan Erel, Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, Aksaray Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Cansever, Kırşehir Garnizon Komutanı J. Alb. Ferhat Kuran, Kırşehir ve Aksaray il protokolü ve vatandaşlar katıldı.

“FİKİRLERİ BİZİ

AYDINLATIYOR”

Kırşehir Valisi hemşehrimiz İbrahim Akın, anma töreninde, yüzyıllar öncesinden söyledikleriyle sesini günümüze duyuran Yunus Emre’nin fikirlerinin gelecekte de milletimizi ve insanlığı aydınlatmaya, milli ve manevi hayatımıza güzellik ve canlılık katmaya devam edeceğine inandığını söyledi.

Yunus Emre’nin duygu ve düşünce dünyasında kavganın yerini barışın, huzursuzluğun yerini ise derin bir sevgi ve hoşgörünün aldığını belirten Vali Akın, “Anadolu topraklarını yurt edinmeye başlayan milletimiz, yeni vatanlarındaki yaşama gücünü İslami değerler ile Türklük bilinci üzerine inşa etmişlerdir. Bu iki temel prensibi, Anadolu halkına aşılamaya çalışan, onlara derin bir ruh ve iman terbiyesi veren mana erenlerinden birisi de Yunus Emre'dir. Anadolu’nun Moğol akın ve yağmalarıyla, siyasi çekişmelerle, kıtlık ve kuraklıklarla mücadele ettiği yıllarda Yunus Emre, Allah sevgisini, birlik ve beraberlik duygusunu ve insan sevgisini bizlerin ruhuna işlemiştir. İnsanların kaynaşmasında, duygu inceliğine ve tefekkür derinliğine erişmesinde sevgi, aşk, hoşgörü gibi ilahi güzelliklerin büyük bir yeri vardır.  Yunus Emre’nin duygu ve düşünce dünyasında kavganın yerini barış, huzursuzluğun yerini ise derin bir sevgi ve hoşgörü almış, bunu da “Yaratılanı hoş gör yaratandan ötürü” yaklaşımıyla ortaya koymuştur. İnsanların birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmesinin bütün işleri kolaylaştıracağını dile getiren Yunus Emre; 'Gelin tanış olalım, İşi kolay kılalım, Sevelim sevilelim, Bu dünya kimseye kalmaz' sözleriyle ifade etmiş, gönül denilen ilahi cevherin sevgi ve muhabbetle parlatılmasını istemiştir. Onun güzel hasletlerini hayatımıza hakim kılmalı ve Yunus Emre’nin nasihatleri doğrultusunda yaşamaya gayret göstermeliyiz. Kültürümüzün manevi zenginliği olan Yunus Emre’yi farklı kılan en önemli özelliklerden biri de tıpkı bu toprakların yetiştirdiği değerlerden biri olan Aşıkpaşa gibi anadilimize kıymet vermesi ve bizlere dupduru bir Türkçe ile seslenmesidir” diye konuştu.

Tören, temsili Yunus Emre’den şiir dinletisi ve alıç dağıtımı, ardından da Çilehane’nin ziyaretiyle sona erdi.

ERTAŞ ANILDI

Merhum bozlak ustası Neşet Ertaş da ölümünün 6. yılında mezarı başında anıldı. Kırşehir'de Bağbaşı Mezarlığında bozlak ustası merhum Neşet Ertaş için toplanılarak dua edildi. Mezarlıktaki anma törenine; Kırşehir Valisi hemşehrimiz İbrahim Akın, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci,  STK temsilcileri, Güzel Sanatlar Lisesi ve Fakültesi öğrencileri Ertaş'ın kardeşleri Ayşe ve Nadiye Ertaş ile merhumun oğlu Hüseyin Ertaş katıldı. Bozlak ustası merhum Neşet Ertaş'ın oğlu Hüseyin Ertaş, yaptığı açıklamada, ozanların halkın dili olduğunu söyledi. Neşet Ertaş'ın ölüm yıldönümü nedeniyle Bağbaşı Mezarlığı da ziyaretçi akınına uğradı. Kırşehir protokolü abdallar ve Neşet Ertaş'ın ailesi de sabah erken saatlerde mezarlığa geldi. Kırşehir Müftüsü Mehmet Yaman'ın okuduğu duanın ardından Ertaş ailesi ve Kırşehir protokolü mezarına çiçek bırakarak su döktü.

(İHA

Editör: TE Bilisim