İYİ Parti İl Başkanı Bekir Özsaçmacı, geçtiğimiz ay Ankara’da Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi’nde İyi Parti Genel Merkezi tarafından “Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönüş” çalıştayını gerçekleştirdiklerini belirterek parti ve kendi görüşünün Suriyelilerin kendi memleketlerine dönüşü doğrultusunda olduğunu dile getirdi.

Bu konuda kampanya da başlattıklarını belirten Özsaçmacı, vatandaşların Suriye konusundaki siyasi bir tercih hatasının bedelini çok ağır ödediğini, Türk ekonomisinin Suriyelilerin getirdiği maliyet yüzünden kırılgan hale geldiğini dile getirdi. İflas eden fundamentalist siyasetin faturasını Çorum halkına ödettirmeyeceklerini ifade eden Bekir Özsaçmacı, çok sayıda göç alındığını, bunun Suriye konusundaki ferasetsizliğin bir bedeli olduğunu söyledi.

“TÜRKİYE BAŞI DARA DÜŞENİN SIĞINDIĞI LİMAN”

Türk milletinin başı dara düşenin sığındığı liman olduğunu, sığınanlara “Niçin geldiniz” denmediğini anlatan Özsaçmacı; problemin; devletin 4 milyon Suriyeliyi, toplumun demografik yapısını, şehrin ticareti hayatını bozmayacak şekilde ağırlaması gerekirken bunu yapmamasından kaynaklandığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ensar, Muhacir’den kastettiğinin Mekke'den Medine'ye hicret olduğunu belirten Özsaçmacı, “Gözü yaşlı, çoluk çocuğa sırtımızı dönecek bir millet değiliz. Siyasi bir tercih hatasının bedelini çok ağır ödüyoruz. İnsanları ağırlayıp, her türlü maliyeti göğüsleyip yaptığımız iyiliği berbat edecek cümleler kurmamak lazım. Burada dikkat edilecek şudur, para varken bunlar göze batmazdı, bozulan Türk ekonomisi, bunların getirdiği maliyet yüzünden kırılgan hale geldi. Şimdi niçin isyan cümleleri duymaya başladık? Ekonomik kriz var. İşsizlik patlamasından muzdarip olan herkes işsizliğin sebebini Suriyeliler olarak görmeye başladı.

Suriye konusunda devlet; güvenli bir Suriye’nin oluşturulması ve sığınmacıların hepsinin geri gönderilmesi yönünde irade göstermelidir” dedi.

2017 yılı ekim ayı sonu itibariyle BM. Mülteciler Yüksek komiserliği verilerine göre mültecilere kişi başına 300 dolar harcama yapıldığının ortaya çıktığını anlatan Özsaçmacı, maliyet hesaplandığında 2012-2019 yılları arasında yapılan toplam harcamanın ise 58.2 milyar dolar olduğunu kaydetti. Özsaçmacı bunun yalnızca 6.6 milyar dolarının AB fonlarından karşılandığını ifade etti.

Suriyelilerin 15-64 yaş arasında istihdam içerisinde yer alabilecek olanlarının Kasım 2019 itibariyle sayısının 2 milyon 160 bin 251 kişi olduğunu anlatan Özsaçmacı, 2012-2018 yılları arasındaki işsizlik artışının ise 537 bin kişi olduğunu belirtti. Suriyelilerin %25’lik kısmının kayıtdışı şekilde istihdam edildiğinin varsayıldığına dikkat çeken Özsaçmacı, kayıtdışılık nedeniyle devletin 2012-2019 yılları arasında yaklaşık 48.5 milyar lira gelir kaybına neden olunduğunu vurguladı.

Bekir Özsaçmacı 2017 yılında Anadolu Ajansına verilen resmi beyanda Suriyeliler için toplamda 84 milyar 880 milyon lira harcandığının belirtildiğini belirterek, ekonominin durumundan yapılan yardımların da büyük etkisinin olduğunu ifade etti.

Toplumun içinde bulunduğu ekonomik bir kriz bulunduğunu ve yapılan yardım çağrısına halkın tepki göstermesinin de bunun bir sonucu olduğunu anlatan Özsaçmacı, geçim sbıkıntısı nedeniyle canına kıyan çok sayıda vatandaş bulunduğunu, yardım konusunda önceliğin bu insanlara verilmesi gerektiğini vurguladı.

Toplumda çocuğuna okul harçlığı veremeyen, doğalgaz ve elektriğini ödeyemeyip zor durumda kalanların olduğunu kaydeden Özsaçmacı, “Çorum’da başlatılan Suriyelilere yardım kampanyası adı altında çalışma yapanlar, faizi İslam’a uydurmaya çalışanlarla aynı ekiptendir” dedi. (Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim