Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Selim Aydın, 10 Kasım 2017 tarihli ve 30236 sayılı Resmî Gazete ile Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği’nin yürürlüğe girdiğini, yönetmelikte yapılan değişiklikle, “Rehber ve Psikolojik Danışman Öğretmen” yerine “Rehberlik Öğretmen” şeklinde yeni bir ders tanımı getirildiğini hatırlatarak, “Yayınlanan saçma sapan yönetmeliğin engellenmesi için aylardır mücadele ettik. Rehberliğin asıl fonksiyonundan hiç haberdar olamayan şartlanmış kafalar, dedikoduları asıl alarak bu anlamsız yönetmeliği inatla yayınlattılar. Söz konusu yönetmeliğin getirdiği sakıncaların önlenmesi amacıyla sendikamızca Danıştay’da iptal davası açılmıştır.” dedi.

Selim Aydın konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu görüşleri dile getirdi:

“Yönetmeliğin ‘Tanımlar’ maddesinde Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık için hangi alandan mezun olanların bu görevi gerçekleştireceği tanımlanmamıştır. Eski Yönetmelikte yer alan ‘Verilemeyecek görevler’ maddesi kaldırılarak, eğitim-öğretim kurumlarındaki rehberlik ve psikolojik danışma servislerinde görevli rehberlik öğretmenlerine yönetim, büro işlerinde, ders, nöbet ve sınav gibi rehberlik ve psikolojik danışmadaki hizmet alanlarıyla ilişkisiz konularda görev verilebilecektir. Rehber öğretmenin görevleri arasında; sınıf ve pansiyonlarda yürütülen eğitsel, mesleki ve kişisel/sosyal rehberlik etkinliklerinden, rehberlik alanında özel bilgi ve beceri gerektiren hizmetleri yürütmesi söz konusu olup, özellikle pansiyonlarda yürütülen hizmetin mesai saatleriyle sınırlı tutulmamış olması hükme bağlanmıştır. Yönetmeliğe, sınav tercihlerinin yaz döneminde olması nedeniyle öğrencilere tercih danışmanlığı hizmeti verilmesi amacıyla rehberlik öğretmenlerinin merkezi sınavlara ait tercih dönemlerinde görev almalarına ilişkin madde eklenmiştir. Evde ve hastanede eğitime karar verilmiş öğrencilere rehberlik hizmeti sunmak amacıyla öğrenciyi evde ve hastanede ziyaret edeceklerdir. Görevlendirildiği takdirde komisyonla öğrenci alan eğitim kurumlarının kayıt döneminde görev alması yaz tatili döneminde çalışacak olması anlamına gelmektedir. Belleticilik ve nöbet görevi yapacaklardır. Rehberlik öğretmenlerine yönelik nöbet görevi, belleticilik, ‘aile rehberliği’ kapsamında ev ve iş yeri ziyaretlerinin yapılması, vb. gibi eğitimde rehberlik hizmetlerinin meslek ilkeleriyle çelişen düzenlemeler yapılmıştır.

Rehberlik öğretmenliğinin temel özelliklerini göz ardı ederek yapılan bu değişiklikler, okul iklimini ve rehberlik hizmeti veren öğretmenleri olumsuz etkileyecektir. Bu yönüyle de söz konusu düzenlemeler hukuka aykırıdır. Rehber öğretmenlerin nöbet sorununun yanı sıra psikolojik danışman hüviyetinin, eleman derecesine düşürülerek açık bir hakaret ve değersizleştirme ile karşı karşıya kaldığını da özellikle belirtmek isteriz.

Türk Eğitim-Sen olarak, hakkaniyet ve hukuk devleti anlayışı gereği yönetmelikte bulunan yukarıda belirttiğimiz hükümlerin iptal edilmesi suretiyle mağduriyetlerin önlenmesi için sendikamızca Danıştay’da iptal davası açılmıştır.”

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim