Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş. (YEDAŞ) Genel Müdürü Rıdvan Aktürk, Çorum’a özelleştirme süreci sonrasında 5 yıl içinde 104 milyon liralık yatırım yaptıklarını belirterek, 2016 yılı için 43 milyonluk yatırım hedefleri bulunduğunu, önümüzdeki 5 yıllık dönemde ise bölgedeki 5 ile toplam 1 milyar liralık yatırım yapacaklarını kaydetti.
Çorum’da bugüne kadar kent merkezlerine ağırlık verdiklerini belirterek bu yıldan itibaren şebekeleri 1970-80’li yıllara dayanan kırsal alana yatırım ağırlığı olacağını söyleyen Genel Müdür Aktürk, “Özelleştirme süreci sonrasında 5 yıllık dönemde sahada güzel hizmetler verilmeye başlandı. Özelleştirme öncesinde yıllık 3.5 milyon lira yatırım alan Çorum’da ilk yıl 16 milyon ve 5 yıllık süreçte ise 104 milyonluk yatırım yapmışız. 2016 yılı planlamamız ise 43 milyon liradır” diye konuştu.
Çorum’un yüzülöçümü bakımından Samsun, Sinop, Ordu ve Amasya’ya göre büyük olduğunu hatırlatan Rıdvan Aktürk, ilimizdeki yerel basın kuruluşlarının temsilcileriyle biraraya geldi. YEDAŞ İl Koordinatörü İlyas Akyol ve kurum yetkilileri başta olmak üzere Basın İlan Kurumu İl Müdürü Osman Bolluk, Çorum Gazeteciler Cemiyeti Onursal Başkanı ve ÇORUM HABER Genel Müdürü Mehmet Yolyapar, İHA Bölge Müdürü ve Çorum Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Özkakeli, Manşet Gazetesi sahibi Lokman Erdoğan, Hakimiyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mustafa Demirer ile diğer basın mensuplarının katıldığı toplantıda kurumun ilimizdeki faaliyetleri hakkında genel bir bilgilendirme yapıldı.
Çalık Enerji Strateji ve Planlama Direktörlüğü görevinden Yeşilırmak Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (YEDAŞ) Genel Müdürlüğü'ne atanan Rıdvan Aktürk bölge ziyaretleri kapsamında Çorum’da olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek sözlerine başladı.
Kırsal alanda bulunan şebekenin ve iletim hatlarının 1980’li yıllarda hızlı ve plansız yapıldığını, bu sebeple yatırım ve hizmette bazı zorluklar yaşadıklarını kaydeden Aktürk, “Kurumu devraldığımız 2011 yılından 2015 yılına kadar ilçe merkezlerindeki elektrik yatırımlarına ağırlık verdik. 2011-2015 yılları arasında yaptığımız elektrik yatırımlarının yüzde 70’i kent merkezlerine yüzde 30’u kırsal alana yapıldı. 2016 yılından itibaren kırsal alana yapılacak yatırım miktarı yüzde 53’e çıkardık, kent merkezlerine yapılacak yatırım miktarı yüzde 47 olarak gerçekleşecek. Özellikle kırsal kesimde mevsim şartlarının negatif olduğu kış döneminde oldukça zorlanıyoruz. Bazen ihbar geliyor ancak eski bir şebeke olduğu için arızayı bulamıyoruz. Bu sebeple kırsal kesimdeki bazı hatları yenilemek ve değiştirmek istiyoruz. Bu sebeple kırsal kesime yapılacak yatırım bundan sonra daha da artacak. Bu sayede kayıp kaçak oranlarımız da 5 yıldır sürekli olduğu gibi düşmeye devam edecek. Türkiye genelinde yüzde 15 civarında olan kayıp kaçak oranı özelleştirme ile aldığımızda bölgede yüz de 10.57 iken şu anda yüzde 8’in altındadır. Çorum’da da bu oran yüzde 7.71 düzeyindedir” diye konuştu.
Rıdvan Aktürk, 2011-2015 yılları arasında yüzölçüsü 12 bin 797 kilometrekare olan ilimizde yapılan yatırım miktarının 104 milyon 333 bin 820 TL olduğunu, 5 yıl içinde yapılan yatırımın neredeyse yüzde 30’u civarında bir yatırımı 2016 yılı için yani 43 milyon 194 bin 605 TL olarak planladıklarını, 4 yıllık süreçte kişi başına düşen yatırımın 197 TL, 2016 planlamasında ise 81 TL olduğunu, abone başına 4 yıllık süreçte 323 TL’lik yatırım yapılırken, 2016 yılı için de 134 TL planladıklarını anlattı.



YEDAŞ Genel Müdürü Aktürk, göreve geldikten sonra ilimizde düzenlediği ilk toplantıda kurum olarak bölgede 3 milyon kişiye elektrik dağıtım hizmeti verdiklerini, genel olarak abonelere sağlıklı elektrik dağıtım hizmeti vermeyi amaçladıklarını, bunun için 5 ve 10 yıllık master planlarının bulunduğunu dile getirdi.
Kayıp-kaçak oranlarında da büyük oranda başarı sağladıklarını ve yeni yatırımlarla bu başarının devam edeceğini vurgulayan Aktürk, “Çalık grubu içinde yer alan YEDAŞ problemli bir şirket değil. Sahada güzel çalışmalar yapıyor. Yaptığımız işleri anlatmak ve kamuoyuna duyurmak adına yerel basınımızla da daha çok biraraya gelmeyi istiyoruz. Vatandaşımızın zihninde kayıp-kaçak oranlarının geri iadesi dışında YEDAŞ ile ilgili fazla bir bilgi bulunmuyor. Türkiye’de 21 dağıtım şirketi bulunuyor. Bu şirketlerin varlıkları tamamen kamuya aittir. Biz bu varlıkları kullanarak bölgemizde 5 kente 2036 yılına kadar sağlıklı bir elektrik hizmeti vereceğiz.
Bölgedeki illerde 3 milyon vatandaş yaşamaktadır ve bunlarda 1.9 milyon abonemiz bulunmaktadır. Bölgedeki 5 ilden coğrafi büyüklük açısından ilk 2’de yer alan Çorum’a sanayinin elektrik kullanımı meskenlere göre daha fazladır. Kurulu güç açısından bir sorun yaşamadığımız Çorum’da eskiden gelen altyapı nedeniyle bazı sorunlar bulunmaktadır. Bu da yeni yatırımları gerekli kılmaktadır. 441 milyon dolar ile 2010 yılı sonunda aldığımız bölgedeki illerin elektik dağıtımı için bugüne kadar 400 milyon liralık yatırım yapıldı. 2020 yılına kadar 1 milyar liralık daha yatırım hedeflenmektedir. Bu yatırımların bugüne kadar yüzde 25’i Çorum’a yapılmıştır. Çorum yeni 5 yıllık dönemde de yatırımlardan yeteri kadar yararlanacaktır.
Çorumlular kuruma yıllık bazda ortalama 850 liralık fatura öderken, bu yıl planlamada 133 liralık yatırım bulunmaktadır. 186 çağrı sistemimiz Türkiye’nin en modern bilgi teknolojilerini kullanmaktadır. Çorum’da geçen yıl abone başına ortalama 14 çağrı almışız. Bu bölge ortalamasının altındadır. Son yıllarda mevsim şartlarından kaynaklanan sorunlar Çorum’da artmıştır. Bizim hedefimiz daha az kesintidir. Çorum’da 68 bin noktada aydınlatma armatörü bulunmaktadır. Şirket bünyesinde arıza oranı bölgede yüzde 18 civarında iken Çorum’da bu oran yüzde 10’lardadır” dedi.
Genel Müdür Rıdvan Aktürk konuşmasında elektrik hatlarının yeraltına alınmasının bazen akılcı bir yatırım olmayacağını ama ilimizin çok sayıda ilçesinde de bu yönde çalışmalarının sürdüğünü belirterek il genelinde 2 bin tane OSOS kutusu yerleştirildiğini, bu sayede hava durumu, sıcaklık, nem gibi konularda Çorum’da ölçüm yapmaya başladıklarını da sözlerine ekledi.
Toplantıda hazır bulunan YEDAŞ İl Koordinatörü İlyas Akyol ise özelleştirme öncesinde 3.5 milyon liralık devlet yatırımı alan bir kurum olduklarını hatırlatarak özelleştirmeden sonra yapılan yatırım sayesinde ilimizde elektrik konusunda sıkıntıların en az düzeye indirildiğini kaydetti.
Kayıp kaçak oranı bakımında bölgedeki iller içinde en düşük il olduğumuzu da belirten İlyas Akyol, yeni yatırımlar konusunda da tüm kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere vatandaşlardan büyük destekler gördüklerini ve bunun için kurumun yatırım gerçekleşme oranının arttığını vurguladı.
Genel Müdür Aktürk de kurumun Çorum’da iyi yönetildiğini vurgulayarak hizmetleri için başta İlyas Akyol olmak üzere ekibine teşekkür etti.
Basın toplantısı soru-cevap bölümüyle son buldu.
(Volkan SINAYUÇ)
Editör: TE Bilisim