DİSK, KESK ve TMMOB tarafından Doğu ve Güneydoğu’da yaşanan olayların sona erdirilmesi amacıyla başlatılan yürüyüş Özdoğanlar Kavşağı’ndan Pirbaba Çamlığı Kavşağı’na kadar devam etti.
Özdoğanlar Kavşağı’nda bir araya gelen ve bir günlük iş durdurma çağrısına katılan vatandaşlar, sloganlar eşliğinde Saat Kulesi’ne kadar yürümek istedi. Açtıkları pankart ile cadde üzerinde yürüyüşe geçmek isteyen eylemciler ilk olarak emniyet mensuplarının uyarısı ile karşılaştı. Eyleme katılanların güvenliği amacıyla kaldırımdan yürümelerini isteyen emniyet yetkilileri, yürüyüş nedeniyle trafik akışının da olumsuz etkileneceğini ayrıca katılımcıların can güvenliğini sağlamak açısından önlem de almak zorunda olduklarını vurguladı. Yapılan görüşmelerin ardından eylemciler yine caddeyi kullanarak Pirbaba Kavşağı’na kadar yürüyüş yaptı. Kavşakta çevik kuvvete bağlı polisler tarafından karşılanan eylemciler, basın açıklamasını da Pirbaba Kavşağında yaptı.
DİSK, KESK ve TMMOB adına basın açıklamasını okuyan KESK Dönem Sözcüsü ve BES Çorum Şube Başkanı Ertuğrul Alper, baskıcı, otoriter sisteme karşı haklarını, özgürlüklerini, yaşamlarını savunanların her dönem hukuksuzlukla, insanlık dışı saldırılarla, kitlesel katliamlarla karşı karşıya geldiğini belirtti. Yıllardır demokratik tepkilerini ve Anayasal haklarını, kamuoyuna duyurmak için çeşitli alan eylemleri ve yürüyüşler gerçekleştirdiklerini belirten Alper, konfederasyonun aldığı karar gereği alanlara çıktıklarını ifade etti.



Yürüyüşte emniyetin kendilerine kaldırımda yürümeyi dayattığını ve bu tutumu kınadıklarını kaydeden Ertuğrul Alper, memleketin çocuklarının adı konmamış bir savaşta karşı karşıya getirildiğini ve birinin hayallerinin bedellerini asker, polis, genç ve yaşlı demeden insanların ödemeye devam ettiğini kaydetti.
Her geçen gün ve haberlerle endişelerinin arttığını söyleyen Alper, Emperyalist çıkarlar doğrultusunda etnik-mezhepsel temelde bölünen ve birbirine düşürülen, yerlerinden yurtlarından edilen, yoksullaştırılan halkların oluşturduğu Ortadoğu coğrafyasında yaşananların bugün artık tüm dünyayı etkiler hale geldiğini söyledi.
Hükümetlerin, IŞİD ve benzeri cihatçı örgütleri besleyen politikalarının bedelini tüm insanlığın ödediğini belirten Ertuğrul Alper, “Yaşananların Türkiye’deki vebali ise, iktidarını tahkim etmek ve baskıcı/otoriter bir rejim kurmak için savaş ve çatışmalardan medet uman, içeride ve dışarıda savaş konseptini tırmandırmaya devam eden AKP iktidarının boynunadır. Şunu da söylemeden geçemeyeceğiz: İktidarın gücüne biat ederek onların suç ortaklığını yapanlar da en az onlar kadar suçludur!.. Yıllardır ülkemizi karanlığa sürükleyenler, iktidarlarını ve servetlerini korumak için halkımızı ve gençlerimizi ateşe atmaktan çekinmeyenler kardeşkanı ve anaların gözyaşını akıtmaktan geri durmadılar, durmayacaklar da. İktidarlarını ne pahasına olursa olsun sürdürmeye çalışanlar ve onların şakşakçılığını yapanlar bizleri bölmeye, parçalamaya, birbirimize düşman etmeye çalışsalar da bizler yılmadan, usanmadan “yaşasın barış, yaşasın halkların kardeşliği” diyeceğiz! Artık yeter askerimizi, polisimizi, gençlerimizi, çocuklarımızı, kadınlarımızı, halklarımızı ateşe atan bu savaşa son verin diyoruz” şeklinde konuştu.



(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim