TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Çorum Temsilciliği Yönetim Kurulu Temsilcisi Özgür Kılıç, 17 Ağustos Depremi’nin 21. yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Depremin 21. yılında yapı stoğumuzun deprem güvenliği yoktur. Yapı stoğumuz İstanbul başta olmak üzere yeni bir depremi ve yeni bir yıkımı bekliyor. Yine yara sarmaya gidilecek, kaderiniz bu mu denilecek?” ifadelerini kullandı.

Aradan geçen 21 yıl içerisinde Türkiye’nin birçok deprem yaşadığını kaydeden Kılıç, “Bingöl, Van ve 2020 yılının Ocak ayında yaşadığımız Elazığ-Sivrice Depremleri de sonuçları bakımından oldukça acı oldu. Önemli ölçüde can ve mal kayıpları ortaya çıktı. Yine Çanakkale, Manisa, Muğla- Bodrum, İzmir, Adıyaman, Denizli, Tekirdağ, Bingöl ve Malatya gibi illerimiz farklı büyüklüklerde depremler yaşadı. Bu yüz yıl içinde 110 bin insan yaşamını yitirdi, 700 bin yapı da yıkıldı” dedi.

Kılıç, 17 Ağustos Depremi ile sonrasında yaşanılan depremler ve Ocak 2020 tarihindeki Elazığ-Sivrice Depremi’nin ülkedeki yapı stokunun halen güvenli olmadığını bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi.

“Bilimsel bir hatta kalarak afetlere karşı dirençli kentler yaratılacağını savunan liyakat sahibi çevreler ile her şeyi arazi ve inşaat rantı eksenine bağlayıp konuya sadece “ticari bir anlayışla yaklaşanlar” arasındaki çatışmayı ne yazık ki rantçılar kazanmıştır” diyen Kılıç, açıklamasında şunları dile getirdi:

“Ülke topraklarını inşaat sektörünün bir arazisi olarak görenler, sisteme hakim olmuşlardır. İstanbul başta olmak üzere ülkemizin her hangi bir yerinde yıkıcı bir depremin olma olasılığı yüksektir. Ortaya çıkacak olan can ve mal kayıplarının sorumluluğu; bilimi, bilgiyi ve mühendisliği önemseyenlerin değil, rantçıların sırtındadır.

Can ve mal güvenliğinin sağlanması için, depreme dayanıklı yapı üretmekten başka bir yol yoktur. Bu gerçekten hareketle geleceğimizi kadere ve rantçılara bağlamanın çıkar yol olmadığı acı da olsa anlaşılmıştır. Bilime, bilgiye, mühendisliğe, akla ve insana önem veren uygulamalar, sorunun değil çözümün yoludur.

17 Ağustos yıkımının 21. yıl dönümünde iktidar sorumluluğunu taşıyanları bir kez daha uyarıyoruz. Yapı stoğunu depreme dayanıklı hale getirecek önlemleri zaman kaybetmeden alın.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim