İncelemede konuşan Çorum İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Sarı, bir süre önce Çorum’da silaj üretiminin artmasının hayvancılığa büyük katkı sağlayacağı ve silaj makinesi alınması durumunda bu durumun mısır ekiminin artmasına da katkı sağlayacağını ifade ettiğini belirterek Vali Necmeddin Kılıç’ın talimatı ile iki ay kadar önce de makinenin alındığını ifade etti.

Silaj paketleme makinesinin 330 bin liraya mal olduğunu belirten Sarı, makinenin alınmasının ardından silajlık mısırların da gelmeye başladığını anlattı. Paketli silajların taşınmasında kullanılan traktörlerin tarım ve Orman müdürlüğü emrindeyken birliğe devredildiğini belirten Sarı, Çorum tarımına katkılarından dolayı Vali Necmeddin Kılıç’a teşekkür etti.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Recep Çıplak ta konuşmasında Vali Necmeddin Kılıç’ın talimatı ile Tarımve Orman İl Müdürlüğü’ne ödenek sağlandığını, Tarım ve Orman il Müdürlüğü’nün de çorum tarımına katkı amaçlı silaj paketleme makinesini aldığını anlattı.

Üreticilerin girdi maliyetini düşürmek istediklerini belirten Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yılmaz Kaya da sözleşmeli mısır ekimi yaptırmayı planladıklarını vurguladı. Yılda 10 bin ton silaj yapmayı planladıklarını kaydeden Kaya, süt üretim maliyetini bu sayede 1.5 liradan 1 liranın altına indirmeyi umduklarını anlattı.

Vali Necmeddin Kılıç da konuşmasında, Çorum’un önünde çok geniş ufuklar olan bir il olduğunu ve yarınlara tebessümle baktığını ifade etti. Çorum’un bölgenin yıldızı olduğunu, tarım ve hayvancılıkta da bölgenin yıldızı olmasını istediklerini anlatan Vali Kılıç, “Barajlardan sulama kanalları ile su toprakla buluşturuluyor. Mecitözü’nde başlayan çalışmalar ürün veriyor. Bütün bu çalışmalar tamamlandığında arazilerin büyük bölümü suyla buluşacak bu bitki desenindeki değişikliği de beraberinde getirmesi gerekir senede üç mahsul ekmemiz gerek. Sadece tahılla olmaz. Bu imkanı temin edecek altyapıyı da yapmak lazım” dedi. Alınan silaj paketleme makinesinin planlananların yalnızca bir tanesi olduğunu belirten Vali Kılıç, “Çorum’da mısır ekibi çok fazla değil ama yeni sulamaya açtığımız araziler iki mahsul verebilir. Silajı da bu makine ile paketleyince ömrünü 2 yıla çıkarıyoruz. Sütün maliyeti düştüğünde rekabet edebilirliği artacaktır. Hayvancılığın artacağını da göreceğiz yakın gelecekte Çorum’un daha zengin olacağına inanıyoruz. Bu güzel ekiple birlikte Çorumu omuzlayıp Çorum’a daha güçlü olarak geleceğe taşımayı umuyoruz” dedi.

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim