Tarım Orkam-Sen Şube Başkanı Türksal, veteriner sağlık hizmetleri çalışanlarının pek çok sorunu bulunduğunu ve meslekî risklerle burun buruna çalışan veteriner hekimlerinin hizmet tazminatından da mahrum bırakıldıklarına dikkat çekti.

Dün Tarım Orkam-Sen Kadın Kolları Şube Sekreteri Günsel Yetik Erlik ve Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Sekreteri Bülent Şahin’le birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Ali Türksal şu görüşleri dile getirdi:

“15 Aralık 2017 tarihli Bakanlık oluru ile 01 Ocak 2018 itibariyle, veterinerlik hizmetleri aşılama ve hayvan kimliklendirme (küpeleme) karşılığı hayvan sahiplerinden alınan ücret 1 kuruş olarak belirlenmekle birlikte sorunun diğer tarafındaki çalışanların durumu göz ardı edilmiştir. Bakanlıkça da ifade edildiği üzere, çalışanların mağduriyetini giderecek herhangi bir düzenleme yapılmamış, mevcut haliyle uygulama ücreti 1 kuruş olarak kalmıştır. Birçok birime tebligat yapılmadığı için de uygulamada sıkıntılar olmakta, ücretlendirmenin nasıl yapılacağı kargaşası yaşanmaktadır.

Yönetmelikle belirlenen bu hakkın Bakanlıkça ‘bıçak parasına’ şeklinde dillendirilmesine yapılan haklı itirazlar üzerine, görünen o ki, hakkın yasal dayanağı kabullenilmiş ancak sembolik bir düzeye çekilerek ortadan kaldırma yolu seçilmiştir.

Veteriner hekimi, veteriner sağlık tekniker ve veteriner sağlık teknisyenleri öncelikle ciddi bir biyolojik risk ve fiziksel risk altında çalışmaktadır. Taşrada çalışan arkadaşlar sürekli köy yollarında seyahat etmelerinin yanında zoonoz birçok (hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar) hastalık etkeni ile etkileşim halinde görevlerini icra etmektedirler. Her sene onlarca arkadaşımız aşılardan brucella etkenini kapmakta ve ciddi sağlık sorunları yaşamaktadır. Yine ölümle sonuçlanabilecek kuduz hastalığı gibi bir hastalığın numunesini alırken risk altındaki hasta hayvanlara müdahalede bulunmaktadırlar. Bunların yanında ve en çok rastlanan durum ise; aşılama, küpeleme, mikroçip takma ya da kan alma işleminde hayvanların darbeleri sonucu ciddi yaralanmalar meydana gelmektedir.

Bu çalışmaları yaparken çok kötü ahır koşullarında çalışıp, ayrıca yanlış politikalar ve bilgisizlik yüzünden vatandaşın itirazlarına, hakaretine yüz yüze maruz kalan ilk kesimi oluşturmaktalar. Yine bu tartışmalar bazen ileri boyutlara ulaşıp köylünün fiziksel saldırısına kadar varabilmektedir.

Veteriner hekimi, veteriner sağlık teknikeri ve veteriner sağlık teknisyenlerinin; el emeği ücretleri yeniden düzenlenerek genel bütçeden karşılanmalıdır. Çalışma koşulları sağlıklı hale getirilmelidir. Göreve gidilen araçları yenilenmelidir. Fiili hizmet tazminatı verilmelidir. Yurtdışı görevlendirmelerinde eşitlik sağlanmalı, görev harcırahları yükseltilmelidir.

Unutulmamalı ki veteriner sağlık hizmetleri sadece hayvan sağlığını değil çiftlikten sofraya prensibi ile insan sağlığını da kapsamaktadır. Sendikamız Tarım Orkam-Sen, bu sorunların ve TİS taleplerimizde ayrıntısıyla ele aldığımız veteriner sağlık hizmetleri çalışanlarının diğer sorunlarının takipçisi olmaya devam edecek, fiili, meşru ve hukuki mücadelesini sürdürecektir.”

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim