Tarihi 1860’lı yıllara kadar uzanan ve yakın zamana kadar Hitit Gıda tarafından kullanılan Velipaşa Hanı’nın restore edilmesinin ardından butik otel olarak kullanıma açılacağı belirtildi.
27 Ocak tarihinde Velipaşa Vakfı ile Belediye arasında imzalanan protokol gereğince 35 yıllığına Çorum Belediyesi’ne devredilen tarihi han, bu ayın başında Hitit Gıda tarafından boşaltılmıştı. Giriş bölümü kafe ve restoran, üst bölümleri ise butik otel olarak planlanan Velipaşa Hanı’nda Belediye Başkanı Muzaffer Külcü tarafından bir basın toplantısı düzenlendi.
Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru, Belediye Başkan Yardımcıları Zeki Gül ve Ahmet Yabacıoğlu ile Belediye Meclisi üyelerinin de hazır bulunduğu toplantıda konuşan Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, konuşmasına Velipaşa Vakfı temsilcileri ve Hitit Gıda yöneticilerine teşekkür ederek başladı.
27 Ocak’taki imza töreni ile başlayan sürecin hızlı bir şekilde ilerlediğini kaydeden Külcü, Çorum’un kültürel varlıklarına bir yenisini daha ekleme gayreti içerisinde olduklarını dile getirdi.
Velipaşa Hanı’nın tarihinin 1860’lı yıllara kadar uzandığını ifade eden Külcü, “Bu bina hem Osmanlı dönemine hem de geleneksel Çorum mimarisine ait bütün özellikleri taşıyor. Çorum, kent merkezinde sahip olduğu eserler bakımında çevre illerle kıyaslandığında şanslı bir il değil. Saat Kulesi, Belediye Binası, Ali Paşa Hamamı, İstiklal İlkokulu, Güpür Hamamı, Paşa Hamamı ve Arasta dışında başka bir tarihi eseri yok” dedi.
Son 13 yıl içerisinde tarihi eserlerin restore edilerek turizme kazandırılması noktasında önemli çalışmalar yapıldığına dikkat çeken Külcü, 4 bin tarihi eserin restore edildiğini söyledi.



Türkiye’de turizmin kum, deniz ve güneş sarmalından kurtulması gerektiğini vurgulayan Külcü, “Turizmimizi daha nitelikli bir noktaya taşıma imkânımız var. Bu nedenle düne ait ne varsa onları ortaya çıkarmamız en öncelikli görevlerimiz arasındadır” ifadelerini kullandı.
Velipaşa Hanı’nın restore edilerek turizme kazandırılması konusunu 2013 yılının ortalarında gündemlerine aldıklarını söyleyen Külcü, “1.5 yıllık hazırlık döneminin ardından 27 Ocak’ta imzaları attık. Bugün itibariyle projelendirme ve restorasyon çalışmalarına başlar hale geldik. Protokolü 35 yıllık bir dönem için imzaladık. Han, 44 numaralı bölümden oluşuyor ve 2050 yılına kadar Çorum Belediyesi tarafından kullanılacak.
Restorasyondaki en önemli hedefimiz, hanın tekrar aslına uygun olarak kullanılmasıdır. Tarihte burasının bir otel olarak kullanıldığını görüyoruz. Velipaşa Hanı, 19’uncu yüzyılda yapılan 5-6 nitelikli yerlerden birisi. Dönemin 5 yıldızlı oteli gibi görmek mümkün. Alt bölümlerini restoran ve kafeterya, üst bölümlerini ise otel olarak planlıyoruz.
Proje çalışmamız tamamlandığında bunu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na götüreceğiz. Oradan onay verilmesi halinde restorasyona başlayacağız. Projelendirme çalışmasını 2016 yılının ortasında tamamlamayı düşünüyoruz. 2018’in ortasında gelindiğinde ise çalışmamızı tamamlayarak butik otel olarak halkımızın kullanımına açacağız” dedi.



(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim