Çorum Taksiciler ve Minibüsçüler Odası Başkanı Mehmet Gayretli 2015-2016 eğitim öğretim yılının başlaması nedeniyle yayımladığı yazılı mesajında, servis sürücülerinin ve öğrenci velilerinin dikkat etmesi gereken konuları ele aldı. Okul servis araçlarının 12 yaşı aşmamış olması gerektiğine dikkat çeken Gayretli, araçların temiz, bakımlı ve güvenli durumda olması gerektiğini hatırlattı. Öte yandan servis şoförlerinin 5 yılda bir bedenen ve ruhen sağlık raporu alması gerektiğini dile getiren Gayretli, “Çorum Taksiciler Minibüsçüler ve Servisçiler Esnaf Odası olarak çocuklarımızın can güvenliği açısından son derece önemli bazı hususları, öğrencilerimizin ailelerine ve yetkililere bir kez daha hatırlatmak isteriz. İlk yapılması gereken okul servis araçlarının ve personelinin yönetmeliklere uygun olup olmadığını sorgulamaktır. Okul servis aracının yaşı 12’yi aşmamış olmalıdır. Taşıt içi düzeni sağlamak, okul öncesi eğitim ve ilköğretim öğrencilerinin inme ve binmeleri sırasında yardımcı olmak üzere bulundurulması zorunlu olan rehber personelin ise 22 yaşını doldurmuş ve en az lise mezunu olması gerekmektedir” dedi.
Araçların kanun ve yönetmeliklere uygun işaretler taşıması gerektiğine de dikkat çeken Gayretli, Servis hizmeti veren araç sahiplerinin can ve mal güvenliğini sağlamak amacı ile gerekli önlemleri almış olması gerektiğini, bu kapsamda taşıtın cam ve pencereleri sabit olması, iç düzenlenmesinde yaralanmaya neden olabilecek demir aksam yumuşak bir madde ile kaplanması gerektiğini ifade etti.

ŞOFÖRLER BEDENİ VE PSİKOTEKNİK AÇIDAN SAĞLIKLI OLMALI
Şoförlerin öğrencileri gideceği güzergâhta, rahat, güvenli bir şekilde kanun ve yönetmeliklere uygun olarak taşımakla yükümlü olduklarını belirten Gayretli, ilgili yönetmeliklere göre okul servis şoförlerinin, 26 yaşından gün almış, E Sınıfı Sürücü Belgesi için 5 yıllık, B Sınıfı Sürücü Belgesi için 7 yıllık sürücü belgesine sahip olmanın yanı sıra, her beş yılda bir şoförlük mesleği bakımından bedeni ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren bir sağlık raporunu yetkili sağlık kuruluşlarından almış olmaları gerektiğini söyledi.
Servis şoförlerinin öğrencilere örnek olacak şekilde giyinmeleri gerektiğini anlatan Mehmet Gayretli, ayrıca öğrenciden başka yolcu binmemesi gerektiğini kaydetti.

KIŞ LASTİĞİ TAKMA ZORUNLULUĞU
1 Aralık’tan itibaren bütün ticari araçlara kış lastiği takma zorunluluğu getirildiğini belirten Gayretli, tüm ticari araç sahiplerinin araçlarını genelgeye uygun şekilde donanımlı bir şekilde çıkması gerektiğini ifade etti.
Editör: TE Bilisim